Τι να κάνουμε τώρα, τι να σχεδιάσουμε για το αύριο, του Παύλου Πολάκη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, πρώην αναπλ. υπουργού Υγείας

11 Min Read

Μπροστά στην υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού , αφήνουμε για λίγο στην άκρη τις διαφορές μας γιατί πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους.

Πάμε λοιπόν :

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

ΜΕΤΡΟ 1ο: Ο ν.1 στόχος των επόμενων δέκα ημερών είναι η αποτροπή , η μείωση, η επιβράδυνση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό. Αν αυτό δε γίνει το σύστημα υγείας θα δεχτεί μια άνευ προηγουμένου πίεση στην οποία δε θα μπορεί να ανταποκριθεί και πιθανά να έχουμε πολλούς συνανθρώπους μας που θα καταλήξουν(σε απόλυτους αριθμούς, όχι σε ποσοστό), από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Άρα, αποφυγή συγκεντρώσεων και συναθροίσεων κάθε είδους, μείωση των μετακινήσεων ,παραμονή στο σπίτι ειδικά των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας όπως περιγράφονται από τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας.

Άμεση παρέμβαση στην αγορά από την Κυβέρνηση με διατίμηση των προϊόντων προστασίας γιατί ήδη παρατηρούνται φαινόμενα αισχρής κερδοσκοπίας από τα λαμόγια του χώρου (τεράστια αύξηση στις τιμές των αντισηπτικών, μασκών κλπ). Η επιτυχία αυτών των μέτρων θα καθορίσει και τη δυνατότητα απάντησης του υγειονομικού συστήματος καθώς θα μειώσει συνολικά και θα επιβραδύνει το ρυθμό και θα διασπείρει σε μεγαλύτερο χρόνο τα περιστατικά που θα χρειασθούν νοσηλεία σε θάλαμο ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΜΕΤΡΟ 2ο: Άμεση δραστική και αποτελεσματική προετοιμασία του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις που θα υπάρξουν.

Συγκεκριμένα:

α) Εξασφάλιση επάρκειας σε υλικά μέσα που θα χρειαστούν με αύξηση των πιστώσεων-χρηματοδότησης του ΕΣΥ, συνεργασία με τους προμηθευτές για φάρμακα, αντιδραστήρια, μόνιτορ, αναπνευστήρες ,κρεβάτια, υγειονομικό υλικό κλπ

β)Άνοιγμα κλειστών ή υπολειτουργούντων νοσοκομείων και πτερύγων τους για να ενισχυθεί η δυναμικότητα του συστήματος σε κλίνες απλής νοσηλείας (π.χ. Λοιμωδών, Παμμακάριστος, Φλέμινγκ κλπ)

γ)Γενναία άμεση ενίσχυση σε προσωπικό κάθε είδους:

-Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις κάθε είδους από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάσαμε και χρησιμοποιήσαμε εμείς πέρυσι προσλαμβάνοντας πάνω από 1000 άτομα από τον Οκτώβρη του 2018 μέχρι τον Απρίλη του 2019.

-Ανανέωση ΤΩΡΑ για 2 χρόνια όλων των συμβάσεων πού έληξαν μετά τον Ιούλιο του 2019 και που λήγουν από επικουρικό προσωπικό, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ (αυτό των 4000 και αυτό των 5500 νέων επιστημόνων), συμβάσεις σε συνεργεία καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης, πλυντηρίων, τεχνικού προσωπικού κλπ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

– Πρόσληψη επικουρικών γιατρών , όσων και όπου χρειαστούν με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ τα παραπάνω εφικτά χρειάζεται η ΑΜΕΣΗ χρηματοδότηση του ΕΣΥ με 150 εκατομμύρια ευρώ.

 

-ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΘΕΣΕΩΝ με βάση τον προγραμματισμό που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2500 κάθε χρόνο για τα έτη 2019-2020-2021-2022, όπου οι 1000 ήταν γιατροί και 1500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό). Δυστυχώς η κυβέρνηση καθυστέρησε απαράδεκτα τις προκηρύξεις αυτές ( επαναπροκήρυξε το Φλεβάρη τους 1000 γιατρούς που είχαμε προκηρύξει τον Ιούνιο του 2019 και δεν έχει βγάλει ακόμα την έτοιμη προκήρυξη των 1500 του λοιπού προσωπικού του 2019!!) . Αυτό θα λειτουργήσει ως ΚΙΝΗΤΡΟ για να στελεχωθεί το ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΡΑ με τις έκτακτες προσλήψεις καθώς θα προσμετρηθεί ως προσόν η εμπειρία λόγω των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

ΜΕΤΡΟ 3ο: (και ιδιαιτέρως σημαντικό)

-Παίρνοντας υπόψιν την δραματική εμπειρία της Ιταλίας όπου οι θάνατοι σε απόλυτο νούμερο (αλλά και σε ποσοστό) έχουν εκτιναχθεί καθώς υπήρξε ΕΚΡΗΞΗ σε ταυτόχρονη ζήτηση ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ που δεν υπήρχαν (άρα πάρα πολλοί που κατέληξαν νοσηλεύτηκαν σε απλούς θαλάμους χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη , αν νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ το 70% πιθανότατα θα ζούσε!!!)

– Παίρνοντας υπόψιν πως αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει 555 κρεβάτια πολυδύναμων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας (ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ το 2015 485 κρεβάτια ΜΕΘ και παραδώσαμε τον ΙΟΥΛΙΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 568), τα οποία είναι προφανές πως δε φτάνουν αν η επιδημία πάρει διαστάσεις

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ: (για τα οποία ενημερώσαμε σε έκτακτη συνάντηση την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας)

-Άμεσο άνοιγμα με πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού (γιατί γιατροί ΜΕΘ με τις προσλήψεις που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια ΥΠΑΡΧΟΥΝ) των 55 κρεβατιών που είναι εξοπλισμένα στις παραπάνω ΜΕΘ της χώρας. Υπολογίσαμε 3 νοσηλευτές/τριες ανά κρεβάτι , χρειαζόμαστε 165 νοσηλευτές/τριες για να ανοίξουν αυτά ΤΩΡΑ.

-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ όλων των κλινών ΜΕΘ ή «τύπου ΜΕΘ» που υπάρχουν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και οι οποίες λειτουργούν ή υπολειτουργούν σήμερα ως ΜΑΦ( Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), Μονάδες Εμφραγμάτων, Μετεγχειρητικής- Μεταναισθητικής φροντίδας, Μονάδες εγκαυμάτων, Μονάδες Τραύματος κλπ. Με ένα πρώτο πρόχειρο υπολογισμό μπορούν να βρεθούν άμεσα γύρω στα 250-300 κρεβάτια ΜΕΘ με αυτόν τον τρόπο (με συγκεκριμένη ενίσχυση κατά τόπους σε εξοπλισμό και προσωπικό). Συγκεκριμένα στον Ευαγγελισμό μπορούν να προστεθούν 25-30 κρεβάτια , στο Γεννηματάς 20, στο ΚΑΤ 40,στο Αττικό 20-30, στο Σωτηρία 10, στη Νίκαια 10-15 κλπ

-ΕΠΙΣΗΣ πρέπει να καταγραφεί άμεσα η δυνατότητα που υπάρχει σε νέα νοσοκομεία ή σε πτέρυγες παλαιών νοσοκομείων που διαθέτουν εκτός από δίκτυο παροχής οξυγόνου και δίκτυο παροχής πεπιεσμένου αέρα σε απλούς θαλάμους νοσηλείας, να τοποθετηθούν και εκεί αναπνευστήρες για να υπάρξει προσθήκη και άλλων κλινών «τύπου» ΜΕΘ. Προϋπόθεση για αυτό είναι η προμήθεια αναπνευστήρων και monitor όπου δεν υπάρχουν και παραπάνω προσωπικό βέβαια. Για παράδειγμα το Νοσοκομείο Καλαμάτας μπορεί να υποστηρίξει εκτός από τις 6 κλίνες ΜΕΘ που έχει, άλλους 6 ασθενείς στη μονάδα εμφραγμάτων και άλλους 14 σε θαλάμους νοσηλείας με αυτά τα χαρακτηριστικά με monitor και αναπνευστήρες ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ!!

Αυτή η κίνηση ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ την δυναμικότητα του συστήματος για να ΣΩΣΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ αν τα πράγματα ξεφύγουν.

Θέλει όμως γνώση- δουλεία-συγκεκριμένο σχέδιο – λεφτά και προσωπικό. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ!!!

-Επίσης πρέπει και μπορεί άμεσα να αξιοποιηθούν ακόμα και με επίταξη κρεβάτια από τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές, μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού παροχών υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ δίνουν μέσω συμβάσεων 60-70 κρεβάτια ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ για ΔΩΡΕΑΝ νοσηλεία ασθενών που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς υπήρχε αύξηση του ημερήσιου νοσηλίου που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για αυτές τις νοσηλείες ( Πέρυσι έδιναν 35 κρεβάτια πριν την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ που θεσπίσαμε). Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε εκτός από τα υπάρχοντα άλλα 50-60 κρεβάτια ΜΕΘ στο σύστημα τουλάχιστον.

ΤΕΛΟΣ δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην πω τα εξής: (για το ΜΕΛΛΟΝ).

Μετά από πενήντα χρόνια ο ιστορικός του μέλλοντος θα ξεχωρίζει την ιστορία των υγειονομικών συστημάτων σε δύο εποχές, στην Π.Κ. (προ κορονοϊού) και στην Μ.Κ. (μετά κορονοϊού)

Αυτό το λογοπαίγνιο έρχεται να τονίσει πως μετά από αυτήν την υγειονομική κρίση, από της μεγαλύτερης που έχει βιώσει η ανθρωπότητα στην ιστορία της πρέπει να ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ

Αυτή η κρίση είναι η καταστροφή των θεωριών της σχολής του Σικάγο , είναι η αποδόμηση του νεοφιλελευθερισμού στην υγεία, είναι το ξεβράκωμα της αντίληψης πως η αγορά θα το ρυθμίσει όλα και δε χρειάζεται το κράτος, είναι το ξεγύμνωμα των αντιλήψεων πως θα μας σώσουν οι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Γενικότερα μιλώντας αυτή η κρίση θα πρέπει να είναι το ΤΕΛΟΣ των προγραμμάτων λιτότητας και προσαρμογής που επέβαλλε ο νεοφιλελευθερισμός παγκόσμια με το ΔΝΤ και η Γερμανία στην Ευρώπη για να υπερβούν τη δομική κρίση του καπιταλισμού που οδήγησε στη δυστυχία τεράστια κομμάτια του πληθυσμού του πλανήτη.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα προγράμματά τους στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ΔΗΜΟΣΙΟΥ,ΔΩΡΕΑΝ,ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΓΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ που θα καλύπτει όλον τον ΠΛΗΘΥΣΜΟ που κατοικεί σε κάθε χώρα με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής, προσφέροντας αξιοπρεπείς όρους εργασίας, αμοιβής και επιστημονικής εξέλιξης στο υγειονομικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΕΞΗΣ

Αρχικώς:

Στόχος για δημόσιες δαπάνες υγείας στο 6,5-7% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ( Με βάση τα 200-220 δις ευρώ)

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία. Αμοιβή στο ύψος που της αξίζει της πραγματικής εργασίας του υγειονομικού επιστήμονα κάθε είδους και όχι υπερτιμολογήσεις των υλικών ,των φαρμάκων, των αντιδραστηρίων   ή της νοσηλείας για να το μοιράζουν μαύρο χρήμα οι εταιρίες στους πολιτικούς, στους γιατρούς και στους υγειονομικούς γενικά, ή να εκβιάζονται για μαύρες αμοιβές οι ασθενείς.

 

Για αυτό
Άλλη κατανομή αυτών των δαπανών

-6 δις για αμοιβές προσωπικού (από 2 δις που είναι σήμερα)

-3 δις για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.

-2,5 δις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη

-2,5 δις για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλύψουμε και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται

Αυτά προς το παρόν… λεπτομέρειες σύντομα… Μετά την κρίση θα πούμε και θα κάνουμε πολλά

Υ.Γ. Να μην ξεχάσω…. δυστυχώς καπνίζω…

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση