Μέσα στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, το σχήμα που θα υποβληθεί ως αίτημα στην Κομισιόν για την παράταση των διαγωνιστικών διαδικασιών θα έχει ολοκληρωθεί.
Αυτή τη στιγμή οι οριστικές αποφάσεις για τα δύο βασικά ζητήματα, δηλαδή για τα έτη που θα ζητήσει η Ελλάδα να συνεχιστούν οι διαγωνισμοί, καθώς και για τη συνολική ισχύ αιολικών και φωτοβολταϊκών που θα δημοπρατηθεί, δεν έχουν ληφθεί.
Άλλες πλευρές της υπόθεσης ωστόσο, όσον αφορά για παράδειγμα τη βελτίωση των όρων των διαγωνισμών ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν περισσότερο οι τελικές τιμές, έχουν προσδιοριστεί.
Ανάμεσα στα «τελειωμένα» θέματα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, είναι και η μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική πλέον η συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το όριο αυτό για τα φωτοβολταϊκά θα τεθεί πλέον στα 200 Κιλοβάτ από 500 Κιλοβάτ που είναι σήμερα.
Θα δοθεί πάντως ικανή μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν προγραμματισμένα έργα μέχρι 500 Κιλοβάτ εκτός διαγωνισμών. Ειδικότερα, η πρόταση είναι να ισχύει το όριο των 200 Κιλοβάτ για υπογραφή συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ από 1ης Ιανουαρίου του 2022 και μετά.
Καθυστερεί η ρύθμιση για δήλωση ετοιμότητας
Σε ότι αφορά τη νομοθέτηση της διάταξης για “κλείδωμα” της ταρίφας των σταθμών ΑΠΕ με βάση την πιστοποιημένη από τον ΔΕΔΔΗΕ δήλωση ετοιμότητας που θα υποβάλει ο επενδυτής, και όχι με την ηλέκτριση του έργου όπως συμβαίνει σήμερα, φαίνεται ότι θα καθυστερήσει να έρθει στη Βουλή.
Το ΥΠΕΝ προτίθεται ωστόσο να δώσει παράταση στη διάρκεια ισχύος των υφιστάμενων τιμών αναφοράς για φωτοβολταϊκά έργα ισχύος έως 500 kW, και ενεργειακών κοινοτήτων έως 1 ΜW. Έτσι θα δοθεί λύση σε όσους δεν προλαβαίνουν να ηλεκτρίσουν τα πάρκα τους μέχρι τις 26 Νοεμβρίου που αλλάζει η Τιμή Αναφοράς.
Το ΥΠΕΝ εμφανίζεται να αναγνωρίζει ότι συντρέχουν πράγματι ιδιαίτερες περιστάσεις που δικαιολογούν παράταση, με κυριότερες, πρώτον, την καθυστέρηση που παρατηρείται από τον ΔΕΔΔΗΕ στη σύνδεση έτοιμων έργων και, δεύτερον, την έλλειψη φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην αγορά και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις πάνελ.