Με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τηλεκπαίδευση αντιμετωπίζουν τα φροντιστήρια της Δυτικής Μακεδονίας και τη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορωνοιού καθώς η μάχη, ιδιαίτερα των παιδιών, που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αφήνει περιθώρια καθυστερήσεων.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως η λειτουργία των φροντιστηρίων ακολουθεί τη λειτουργία των σχολείων και αυτό σημαίνει πως υπάρχει η δυνατότητα και δια ζώσης εκπαίδευσης.
Μια χρονιά που πάντως ξεκίνησε με δυσκολίες για τον κλάδο καθώς οι φετινές εγγραφές των μαθητών ήταν μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ηλία Μιχαηλίδη, Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών δυτικής Μακεδονίας και Ειδικό γραμματέα της ομοσπονδίας εκπαιδευτικών Ελλάδας η μείωση αυτή δεν έχει επηρεαστεί τόσο από το υγειονομικό ζήτημα, καθώς οι εκπαιδευτικές μονάδες τηρούν όλα τα πρωτόκολλα και με το παραπάνω αλλά αυτό έχει να κάνει με το ότι το σχολείο, λόγω του κορωνοιού, δεν έχει τόσο έντονο εκπαιδευτικό έργο ως συνέχεια και του κλεισίματος της περσινής χρονιάς.
Λιγότερες εγγραφές
«Βλέπουμε φέτος να έχουμε αναστολές λειτουργίας σε σχολεία και τμήματα και γενικότερα μια λειτουργία σε ρυθμούς άλλους από τους κανονικούς. Αυτό έχε ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά και οι γονείς τους να νομίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για υποστήριξη στο φροντιστήριο, για αυτό και εκτιμούμε ότι στις μικρότερες τάξεις έχουμε μικρότερη προσέλευση.
Θέλω όμως να πω σε παιδιά και γονείς πως αυτό το συμπέρασμα είναι εικονικό γιατί τελικά τα παιδιά αυτά, εφόσον θέλουν να συνεχίσουν στην Δευτέρα και Τρίτη Λυκείου με στόχο να μπουν στο Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την ύλη την οποία αυτή τη στιγμή έχουν αφήσει αφήνει στο πλάι. Οπότε αυτό που τώρα μένει πίσω θα βρεθεί μπροστά τους».
Εκπαιδευτικά κενά
Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδη τα εκπαιδευτικά κενά είχαν φανεί από την περσινή σχολική χρονιά, όταν και είχαν κλείσει τα σχολεία.
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά που έδωσαν πανελλαδικές και ήταν σε ένα πολύ καλό επίπεδο να ενισχυθούν ενώ τα παιδιά τα οποία ήταν λίγο πιο χαμηλά, επηρεάστηκαν από το κλίμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και δεν είχαν τόσο καλές επιδόσεις. Στις μικρότερες τάξεις βλέπουμε ακόμη μεγαλύτερες διαφορές. Ειδικά τα παιδιά που από το Γυμνάσιο ήρθαν στην Πρώτη Λυκείου βλέπουμε πολύ μεγάλη διαφορά γιατί δεν έχουν ολοκληρώσει τους κύκλους σπουδών. Στα θετικά μαθήματα μάλιστα βλέπουμε ότι υπάρχει κενό το οποίο πρέπει υποχρεωτικά να καλυφθεί γιατί είναι αναγκαίο υλικό για την επιτυχία στην τρίτη λυκείου».
Ο κ.Μιχαηλίδης επισημαίνει πως πρέπει να είναι κατανοητό από τους γονείς πως τα φροντιστήρια δεν ανταγωνίζονται το σχολείο, αλλά προετοιμάζουν τα παιδιά από τις μικρές τάξεις του λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τηλεκπαίδευση
Μέρος των μαθημάτων γίνεται πάντως και με τηλεκπαίδευση. «Εμείς στη Δυτική Μακεδονία με απόφαση του συλλόγου εδώ και δύο βδομάδες, μόλις φάνηκε στην Κοζάνη ότι υπάρχει μια τάση αύξησης των κρουσμάτων, προτείναμε στα μέλη μας να λειτουργήσουμε με τηλεκπαίδευση για να βοηθήσουμε το έργο όλης της κοινωνίας και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί το συντομότερο να μειωθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων.
Πλέον είμαστε πολύ πιο έτοιμοι, οι εκπαιδευτικές μονάδες είναι ενισχυμένες σε τεχνολογικό εξοπλισμό ενώ οι συνάδελφοι έχουν εκπαιδευτεί στη λειτουργία των ειδικών εφαρμογών για την τηλεκπαίδευση. Θα στηρίξουμε την τηλεκπαίδευση σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό αλλά να τονίσω ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί προτιμάμε το διά ζώσης μάθημα. Είναι αναγκαίο το μάθημα μέσω ίντερνετ αλλά ελπίζουμε γρήγορα να γεμίζουν οι αίθουσες με τους μαθητές μας.
Αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
Ο κ. Μιχαηλίδης κλείνοντας μας δήλωσε πως «τα φροντιστήρια του συλλόγου τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έχουν πρώτη προτεραιότητα την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Φοράμε μάσκες παντού και είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό. Ακολουθούμε σε απόλυτο βαθμό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Θα πρέπει να ξέρουν οι γονείς ότι τα νόμιμα φροντιστήρια του συλλόγου θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο για να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες και ελπίζω πολύ γρήγορα να το ξεπεράσουμε σαν κοινωνία και να επανέλθει η κανονικότητα».
Αργυρώ Ξανθοπούλου