Η απολιγνιτοποίηση στην ατζέντα του Πρωθυπουργού στην επίσκεψη του στο ΥΠΕΝ τη Δευτέρα- Φάμελλος: Φτώχεια και ανεργία η επιλογή Μητσοτάκη για τις λιγνιτικές περιοχές

5 Min Read

 Κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία ξεκινά τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτο σταθμό το ΥΠΕΝ, όπου θα συζητήσει με το νέο υπουργό, Κώστα Σκρέκα, τα τρέχοντα ενεργειακά ζητήματα.

Όπως είναι φυσικό, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η απολιγνιτοποίηση και οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν που έθεσε τη συγκεκριμένη πολιτική ως “σημαία” με τη διακήρυξή του για απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων πρόπερσι.

Ταυτόχρονα, φλέγον θέμα αποτελεί και η κατάσταση στις αγορές του target model με την πρόσφατη άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών, τη στιγμή που προωθούνται διορθωτικές κινήσεις εκ μέρους της ΡΑΕ και του υπουργείου.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί επίσης στις νέες πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ, δηλαδή την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης, καθώς και τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, της αποθήκευσης και του υδρογόνου που δρομολογούνται για φέτος.

Τέλος, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού θα προσελκύσει και η εξοικονόμηση ενέργειας με την ηλεκτροκίνηση.

Όλα αυτά λίγο πριν τις συναντήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς στα τέλη αυτού του μήνα στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Φάμελλος: Φτώχεια και ανεργία η επιλογή Μητσοτάκη για τις λιγνιτικές περιοχές

Σε ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος αναφέρει τα εξής:

Στην πρόσφατη απόφαση του τέως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να «αποχαιρετίσει» το Υπουργείο με μία Απόφαση που μειώνει σημαντικά τους πόρους του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, εχθές, στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης ​και το δημοσιογράφο, Δημήτρη Μανιατάκο. Ειδικότερα σημείωσε ότι: «Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μειώσει τους πόρους για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, από 30 περίπου εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ ανά έτος, δηλαδή από το 6% στο 1% των πόρων από τα δικαιώματα, αποτελεί μία τραγική απόφαση που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση στην πράξη ξεχνάει τις λιγνιτικές περιοχές. Ζητάμε από την ηγεσία του ΥΠΕΝ, ακόμη και τώρα, να τροποποιήσει αυτή της την Απόφαση και να μη δημιουργήσει νέες επιβαρύνσεις και «μπάχαλο» στον Ειδικό Λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ούτε νέα «χαράτσια»  για τους παραγωγούς ΑΠΕ και πάνω από όλα  για τους πολίτες που επιβαρύνονται, από την 1η Ιανουαρίου 2021, με το «πράσινο» τέλος στο πετρέλαιο κίνησης, λόγω των λανθασμένων επιλογών του κυρίου Χατζηδάκη».

«Τα τηλεφωνήματα που, όπως μας είχε ενημερώσει, είχε δεχτεί ο κύριος Χατζηδάκης από ενδιαφερόμενους να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη δε συνιστούν σχέδιο ανάπτυξης. Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα δεν έχει σχέδιο για τις λιγντικές περιοχές! Δεν έχουν κατατεθεί ακόμη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Εδαφικά Σχέδια για τη Δίκαιη Μετάβαση και δεν έχει αποφασιστεί επιπλέον το πλαίσιο κινήτρων για επενδύσεις στις εν λόγω περιοχές. Δεν υπάρχει στην ουσία αναπτυξιακό εργαλείο, παρά μόνο μία έκθεση ιδεών, και προτάσεις στον αέρα. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε να ψηφίσει τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο νομοθέτησης του αναπτυξιακού νόμου, ώστε, να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις λιγνιτικές περιοχές. Και επιπλέον έρχεται να καταργήσει κοινωφελείς δημοτικές υποδομές, όπως το δίκτυο τηλεθέρμανσης της Μεγαλόπολης, μία απόφαση εκτός λογικής».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που, το 2018, προχώρησε σε εθνική χρηματοδότηση για τη Δίκαιη Μετάβαση διαβλέποντας την ανάγκη η Ελλάδα να εξασφαλίσει πόρους για τις περιοχές που θα επηρεάζονταν από την μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, λόγω της κλιματικής κρίσης. Αυτό πριν οι ευρωπαϊκοί στόχοι γίνουν ακόμη πιο φιλόδοξοι. Η ΝΔ ανακοίνωσε, για επικοινωνιακούς λόγους, την απολιγνιτοποίηση, κρύβοντας ότι το πραγματικό της σχέδιο είναι να αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών και όχι η απανθρακοποίηση της χώρας. Η ΝΔ δεν έχει καταφέρει επιπλέον ούτε να αξιοποιήσει τα περίπου 60 εκατ. ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τα έτη 2018 και 2019».

 

Μοιραστείτε την είδηση