Συντριπτικό πλήγμα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η βάση του «10»- Εφιαλτικά τα σενάρια για την βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου

9 Min Read

Tου Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

Ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα στην Δυτική Μακεδονία φέρνει, εφόσον ψηφιστεί, το νομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως αφού με την ισχύ της βάσης του 10 το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα χάσει περισσότερους από τους μισούς εισακτέους και θα οδηγήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε κλείσιμο πολλών τμημάτων. Ήδη μέλη της Πρυτανείας προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους αυτοδιοικητικούς, τους φορείς και τους πολίτες προκειμένου να τους ενημερώσουν από πρώτο χέρι για την διάλυση του Ιδρύματος εφόσον ισχύσουν τα σενάρια της βάσης του 10.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Καταστροφικά τα σενάρια

Οι εισακτέοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το 2020 ήταν 3515. Με την βάση του δέκα και βάσει των περυσινών βάσεων εισαγωγής, οι εισακτέοι το 2021 θα είναι μόλις… 1474. Οι σχολές του Πολυτεχνείου (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τμήμα Χημικών Μηχανικών)θα διατηρήσουν την δυναμική τους λόγω της υψηλής τους βάσης. Την δυναμική τους θα διατηρήσουν και τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
  • Τμήμα Ψυχολογίας
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
  • Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων
  • Τμήμα Πληροφορικής
  • Τμήμα Μαιευτικής
  • Τμήμα Εργοθεραπείας

Όμως τα δύσκολα θα έρθουν για τα περισσότερα τμήματα και μάλιστα θα έχουν ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική παύση λειτουργίας τμημάτων σε περιοχές όπως στα Γρεβενά, οι σχολές των οποίων κλείνουν με όλα τα σενάρια. Οι βαρύτατες απώλειες για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα φανούν μάλιστα σε ορίζοντα τετραετίας όταν και οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής όλο και θα συρρικνώνονται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μη ζωντανή φοιτητική αλλά και πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και πανεπιστημιακή κοινότητα αφού λόγω της συρρίκνωσης θα υπάρξει μεγάλη τάση φυγής από το «μικρό» πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα προκύψει από τις αλλαγές. Να σημειωθεί πως από τους παραπάνω υπολογισμούς, δεν έχει ενσωματωθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα μετεγγραφούν. Σε αυτήν την περίπτωση ο τελικός αριθμός των φοιτητών θα είναι υποπολλαπλάσιος. Η μοναδική πόλη που διαθέτει σχολές και μένει αλώβητη είναι η Πτολεμαΐδα η οποία κρατάει τα τμήματά της λόγω υψηλής τους βάσης και δεν έχει καμία απώλεια από την βάση του 10.

Η εκτίμηση των εισακτέων για τα τμήματα της Κοζάνης με την βάση του “10” το 2021
Η εκτίμηση των εισακτέων για τα τμήματα της Πτολεμαϊδας με την βάση του “10” το 2021

 

Η εκτίμηση των εισακτέων για τα τμήματα των Γρεβενών με την βάση του “10” το 2021
Η εκτίμηση των εισακτέων για τα τμήματα της Καστοριάς με την βάση του “10” το 2021
Η εκτίμηση των εισακτέων για τα τμήματα της Φλώρινας με την βάση του “10” το 2021

Πολλά τα ερωτηματικά για την στάση του Υπουργείου

Όπως ήταν φυσικό το νομοσχέδιο του Υπουργείου προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Για την περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας παρατηρείται μια διαφορά «φάσης» μεταξύ Κυβέρνησης, Υπουργείου Ενέργειας και Υπουργεία Παιδείας και αυτό γιατί σύμφωνα με το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απολιγνιτοποίηση. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το πως ένα «αδύναμο» Πανεπιστήμιο, όπως το καθιστά η εξέλιξη της βάσης του 10,  θα πρωταγωνιστήσει σε ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ. Εθνικά το ερώτημα που προκύπτει και οι πανεπιστημιακοί καλούν το Υπουργείο να απαντήσει, είναι το πως γίνεται να θεσπίζεται βάση του 10 στα δημόσια πανεπιστήμια και όχι στα κολλέγια δεδομένου ότι με απόφαση της Υπουργού Κεραμέως τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολλεγίων είναι ισότιμα με αυτά των αποφοίτων των πανεπιστημίων. «Πως γίνεται λοιπόν όλοι αυτοί οι «ανάξιοι» για την Υπουργό υποψήφιοι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων, ξαφνικά να γίνονται άξιοι για την ίδια Υπουργό αν αποφοιτήσουν από τα ιδιωτικά κολλέγια» αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος και έμπειρος πανεπιστημιακός από την Αθήνα. Τα κολλέγια, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχουν βάση εισαγωγής και θα εισπράξουν όλο το «όφελος» της μη εισαγωγής των υποψήφιων στα πανεπιστημιακά τμήματα.

Επίσης το Υπουργείο Παιδείας φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μέσω πανδημίας, ενός «πολέμου» όπως έχει χαρακτηριστεί από Κυβερνητικά χείλη. Συνεπώς πως γίνεται μέσα σε περίοδο «πολέμου» ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο για καθοριστικές αλλαγές να έρχεται προς διάλογο ενός μήνα την ώρα που η σημερινή Κυβέρνηση κατηγορούσε την προηγούμενη για προσχηματικό και σύντομης διάρκειας διάλογο όταν έγιναν οι συγχωνεύσεις.

Τι λέει ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Σαριαννίδης

Για ενίσχυση της ανισότητας και αδικία, κάνει λόγο ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Σαριαννίδης ο οποίος μιλώντας στον «Χ» εξήγησε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το νομοσχέδιο Κεραμέως. «Μόνο οι υποψήφιοι φοιτητές που διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους θα μπορούν να έχουν την εναλλακτική ευκαιρία να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο είτε από χώρες της αλλοδαπής ή να φοιτήσουν στα λεγόμενα «κολέγια», στα οποία βεβαίως δεν τους ζητείται κανένα κριτήριο εισαγωγής παρά μόνο οικονομικά ανταλλάγματα. Θα υπάρξει φυγή νέων ανθρώπων και πόρων από τη χώρα, καθώς ο αποκλεισμός των φοιτητών από τα Πανεπιστήμια θα εξαναγκάσει όσους διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους να φοιτήσουν και σε χώρες του εξωτερικού και επομένως να δαπανήσουν κεφάλαια εκεί. Ένας πρόχειρος υπολογισμός μόνο των άμεσων φόρων που θα πληρώσει ένας φοιτητής σε μια χώρα του εξωτερικού (π.χ. Μεγάλη Βρετανία), μπορεί εύκολα να καταδείξει ότι η δαπάνη ενός μέσου φοιτητή στο εξωτερικό θα πρόσφερε αντίστοιχα στη χώρα μας άμεσους φόρους υψηλότερους από το κατά κεφαλή κόστος ενός φοιτητή στη χώρα μας, και αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο “οικονομικός πολλαπλασιαστής” των εν λόγω δαπανών, που ενισχύει περαιτέρω το όφελος για τη χώρα μας» εξηγεί ο κ. Σαριαννίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο μια ακόμη μεγάλη επίπτωση θα είναι και η απότομη προσαρμογή στο νέο σύστημα των τελειόφοιτων λυκείου, οι οποίο μέσω πανδημίας και έχοντας στο μυαλό τους το ισχύον σύστημα προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές. Ξαφνικά θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις με ένα νέο σύστημα αφού δεν θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής.

Να κινητοποιηθούν αυτοδιοικητικοί και τοπική κοινωνία

Ο κ. Σαριαννίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Δυτικής Μακεδονίας και καλεί αυτοδιοικητικούς, φορείς και τοπική κοινωνία να αντιδράσουν άμεσα και όσο είναι καιρός προκειμένου να προστατευτεί το Πανεπιστήμιο και το έργο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

«Αν το Υπουργείο θέλει να συμμαζέψει πράγματα και καταστάσεις, καλό θα είναι να ξεκινήσει αυτό το «συμμάζεμα» από την Αθήνα. Να μειωθεί αρχικά ο αριθμός των εισακτέων ισόποσα και Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να μεγαλώσουν το ποσοστό απόκλισης από τον μέσο όρο, έτσι ώστε οι απώλειες της περιφέρειας να είναι πολύ μικρότερες από αυτές που προβλέπονται. Αν μετρήσουμε τις πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας θα δούμε πως υπάρχουν κοινά τμήματα με το ίδιο αντικείμενο και μπορούν άνετα να συγχωνευτούν. Αν το Υπουργείο επιθυμεί να ενισχύσει την περιφέρεια μπορεί να το κάνει και να ενδυναμώσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με προσλήψεις και κονδύλια. Το νομοσχέδιο όπως προτείνεται έχει Αθηνοκεντρικό χαρακτήρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαριαννίδης.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση