Αυτό που σχεδιάζει η ΔΕΗ με την διαχείριση των απαλλοτριωμένων εδαφών είναι εξωφρενικό, μονομερές και άδικο για την περιοχή και επιβάλλεται να υπάρχει αντίδραση!
Η παρακάτω φωτογραφία είναι από τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με μπλε παρουσιάζονται οι εκτάσεις στην περιοχή των απαλλοτριωμένων εδαφών για τα οποία η ΔΕΗ έχει ήδη λάβει άδεια παραγωγού για εγκατάσταση Φ/Β.
Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη της ΔΕΗ να αναπτύξει τις δικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, όμως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ένας δομημένος διάλογος που θα κατέληγε σε έναν σχεδιασμό που θα ενσωμάτωνε και τις τοπικές κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες.
Το εξωφρενικό είναι επίσης πως, αυτές οι εκτάσεις είναι τα λεγόμενα φιλέτα, που δεν έχουν προσβληθεί από ορυχεία ή δεν απαιτούν ιδιαίτερη αποκατάσταση.
Εκτάσεις, που θα μπορούσαν σχετικά άμεσα, να αξιοποιηθούν και για άλλες χρήσεις (γεωργική, βιομηχανική, κ.λ.π.) μετά τον αναγκαίο χωρικό σχεδιασμό
Από ότι φαίνεται, και εύχομαι ειλικρινά να κάνω λάθος, διαμορφώνεται μια «λεόντειος» συμφωνία:
– Η ΔΕΗ κρατάει τις ‘καλές’ εκτάσεις για τις δικές της επιχειρηματικές ανάγκες.
– Ενώ παραχωρεί τις ‘κακές΄ εκτάσεις στο Δημόσιο και την τοπική κοινωνία μαζί με το κόστος αποκατάστασης.
Τέλος, και επειδή έχει ανοίξει μια τεράστια κουβέντα σχετικά με την χωροθέτηση ΑΠΕ στην περιοχή μας και ιδιαίτερα Φ/Β πάρκων, είμαι από αυτούς που πίστευαν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι προφανώς θα πρέπει αν γίνουν επενδύσεις Φ/Β στην περιοχή, όχι όμως ανεξέλεγκτα αλλά στη βάση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.
Η μετάβαση από τη μια μονοκαλλιέργεια σε μια άλλη δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να παρουσιάζεται ως μια βιώσιμη εναλλακτική για την περιοχή!