Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του «Βαρόμετρου» για την απολιγνιτοποίηση

3 Min Read

Περισσότεροι από 1400 πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας έχουν συμπληρώσει, μέσα σε ελάχιστες ημέρες, το ερωτηματολόγιο της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» σχετικά με την απολιγνιτοποίηση και το σχέδιο που έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση και που, όπως λένε, σχεδιάστηκε χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης. Το «Βαρόμετρο», όπως ονομάστηκε, χαρακτηρίστηκε από τους δημιουργούς της δράσης ως «αγωγός επικοινωνίας που λείπει».

Το μεσημέρι της Παρασκευής σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, οι συντονιστές του «Βαρομέτρου» ενημέρωσαν για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κίνησης αυτής, η οποία ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου. Μέχρι σήμερα, προκύπτει από τις απαντήσεις πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν γνωρίζει για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και επιθυμεί να μάθει περισσότερα και να έχει ρόλο στις αποφάσεις και στον σχεδιασμό για το μέλλον της περιοχής.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Μερικά στοιχεία από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα

Όπως ανακοίνωσε το μέλος της κίνησης Εύα Αραμπατζή:

–          το 47,2% των πολιτών δεν είναι καθόλου ενημερωμένο για το ΣΔΑΜ.

–          Το 94,3% επιθυμεί να ενημερωθεί για το Σχέδιο.

–          Το 82,4% πιστεύει πως οι επιπτώσεις στην Δυτική Μακεδονία θα είναι αρνητικές.

–          Το 46,5% βλέπει την επόμενη μέρα πολύ χειρότερη.

–          Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών είναι η ανεργία και το 74,5% θεωρεί πως τον πρώτο λόγο για το μέλλον των εδαφών και των νερών της περιοχής πρέπει να έχει η τοπική κοινωνία.

–           Επίσης το 86,7% θεωρεί πως είναι υποχρέωση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αποκαταστάσεις εδαφών και

–          το 84,9% πιστεύει πως ο σχεδιασμός δεν έχει λάβει υπόψη τις τοπικές κοινωνίες.

Να μην διστάσει ο κόσμος να συμμετάσχει στην έρευνα

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην έρευνα του «Βαρόμετρου» απηύθυνε ο Παναγιώτης Δημόπουλος. Ο κ. Δημόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος για το ΣΔΑΜ και πως ο σχεδιασμός που προηγήθηκε έγινε ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Κάλεσε τους πολίτες και των υπόλοιπων περιφερειακών ενοτήτων να συμμετάσχουν γιατί όπως πρόσθεσε «οι επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης θα υπάρξουν σε όλη την Δυτική Μακεδονία».

Το ερωτηματολόγιο

Το ερωτηματολόγιο του «Βαρόμετρου» έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.varometro-gnomi.org και στο Facebook στην ομάδα «Δυτική Μακεδονία SOS». Πρόκειται για το πρώτο μέρος της έρευνας και θα ακολουθήσουν και άλλα ερωτηματολόγια με ερωτήσεις πιο εξειδικευμένες επάνω στο ΣΔΑΜ.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση