Κασαπίδης για επιχορηγήσεις: δεν υπάρχει πολιτικό και ηθικό θέμα

7 Min Read

Απαντήσεις για τα… απόνερα των επιχορηγήσεων έδωσε ο Περιφερειάρχης

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Τρία ήταν τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου που έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης, στον απόηχο των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των επιχορηγούμενων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Το πρώτο έχει να κάνει με την πλήρη κάλυψη που προσέφερε στους συνεργάτες του, αντιπεριφερειάρχες, που ήταν στην επίμαχη «λίστα», το δεύτερο αφορά στο γεγονός ότι στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι την εποχή που το πρόγραμμα «βγήκε στον αέρα», οι εξελίξεις της ιδιαίτερα δυσμενούς συνέχειας δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν, ενώ το τρίτο σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν θα μπορούσε να γίνει καμία αλλαγή στους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ), εφόσον αυτοί προέκυπταν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Επίσης, τόνισε ότι όλοι οι όροι του προγράμματος εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Κασαπίδης δεν δέχθηκε ότι υπάρχει πολιτικό θέμα και επανέλαβε ότι υπήρξε απόλυτη νομιμότητα.

 

«Οι συνεργάτες μου είναι χρόνια επιχειρηματίες»

“Δεν θα ήθελα να υπάρχει διάκριση για κάποιους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε επιχείρηση κι αν εργάζονται, ειδικά στην εποχή που ζούμε» απάντησε ο Γ. Κασαπίδης σε ερωτήσεις σχετικά με το αν υπάρχουν ζητήματα ηθικής.

«Οι συνεργάτες μου είναι χρόνια επιχειρηματίες, πριν ασχοληθούν με την πολιτική, πριν ακόμα κι εγώ τους γνωρίσω, ήταν καταξιωμένοι επιχειρηματίες, έδιναν δουλειά σε πολλούς υπαλλήλους που τάιζαν τις οικογένειές τους και είναι ηθική υποχρέωση για όλους μας να υπερασπιζόμαστε και την τελευταία θέση εργασίας» ανέφερε, ενώ τόνισε ότι «δεν έχει βάση πολιτική, αλλά ηθική το θέμα και δεν τίθεται ζήτημα να εκμεταλλεύτηκε κάποιος τη θέση του για να ευνοήσει τα συμφέροντά του».

 

Δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τότε, όσα έγιναν στη συνέχεια

Ο κ. Κασαπίδης, κατά τη διάρκεια της δίωρης και πλέον συνέντευξης, επανέλαβε πολλές φορές ότι τα δεδομένα που ίσχυαν όταν βγήκε το πρόγραμμα ήταν διαφορετικά και ελήφθησαν υπόψη τα κριτήρια της συγκεκριμένης περιόδου.

«Η περίοδος στην οποία έμειναν κλειστές επιχειρήσεις -και οι συμπολίτες μας εύλογα εκφράζουν την διαμαρτυρία τους-, δεν προβλέπονταν στην πρώτη περίοδο αναφοράς για το συγκεκριμένο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε «αν μπορούσαμε αρχές Οκτωβρίου να δίναμε τα χρήματα που δίνουμε τώρα, θα συζητούσαμε στη συνέχεια για το τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και να μην νιώθουν οι πολίτες το αίσθημα της αδικίας».

 

Οι ΚΑΔ και το «ταβάνι» των 40.000

Σε ό,τι αφορά στους ΚΑΔ και στην επιλογή αυτών ξεκαθαρίστηκε από το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Γ. Παπαϊωάννου ότι οι ΚΑΔ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα είναι αυτοί που εμπεριέχονται στην Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου, η οποία θεωρεί πληττόμενες επιχειρήσεις ακόμα και αυτές που δεν ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

Όσο για το λεγόμενο ταβάνι των 40.000 ο πρόεδρος του ενδιάμεσου φορέα ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Σπύρος Σκοτίδας είπε ότι αρχικά αυτό ήταν διαμορφωμένο στις 50.000, ενώ όλα αυτά έγιναν με την εκτίμηση του τριμήνου αναφοράς.

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του φάνηκε να παραδέχεται την ανάγκη διόρθωσης συγκεκριμένων παραμέτρων για μελλοντικό πρόγραμμα και επισήμανε ότι «τώρα δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της διόρθωσης των στρεβλώσεων και μιας νέα παραμετροποίησης για το επόμενο πρόγραμμα».

 

Μερικά από τα στοιχεία του προγράμματος

Μερικά από τα στοιχεία των επιχειρήσεων που επιχορηγήθηκαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις 1728 αιτήσεις έλαβαν:

  • Επιχειρήσεις εστίασης και καταλύματα 18%
  • Επιχειρήσεις μεταφορών και αποθήκευσης 16%
  • Επιχειρήσεις μεταποίησης 14%
  • Επιχειρήσεις εμπορίου λιανικής- χονδρικής 16,9%

Από τις:

  • 688 επιχειρήσεις, δηλαδή το 40% των επιχορηγούμενων δεν απασχολούσαν προσωπικό
  • 846, δηλαδή το 49% απασχολούσαν μέχρι 5 υπαλλήλους
  • 194 είχαν πάνω από 5 εργαζομένους

Όπως ξεκαθαρίστηκε, ωστόσο, από τις 1728 επιχειρήσεις καμία δεν μπήκε με κριτήριο μόνο τον αριθμό των εργαζομένων ή την κερδοφορία της.

«Ο κλάδος της εστίασης και των καταλυμάτων, αλλά και του λιανεμπορίου, είναι αυτοί που έχουν ενισχυθεί περισσότερο» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, γεγονός που οι άνθρωποι της εστίασης και του εμπορίου αμφισβητούν έντονα.

 

Τις παραιτήσεις των συνεργατών του Περιφερειάρχη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ζητά ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Κάτανας

Τις παραιτήσεις των συνεργατών του Περιφερειάρχη ζητά ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Κάτανας, ρωτώντας «μήπως αυτοί που εμπλέκονται με έμμεσο ή με άμεσο ρόλο και είναι μέλη της δικής σας Περιφερειακής Αρχής θα έπρεπε ήδη να έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος της ένταξης τους από αυτό το πρόγραμμα ή μήπως το πιο ορθό θα ήταν εσείς ο ίδιος να είχατε ήδη ζητήσει τις παραιτήσεις τους από Αντιπεριφερειάρχες, σώζοντας έτσι την αξιοπρέπεια του θεσμού;».

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, ο Γ. Κασαπίδης, όπως προναφέρθηκε  κάλυψε τους συνεργάτες του, ενώ ανέφερε ότι για το θέμα θα υπάρξει συνέχεια (πιθανά σε σχέση με την αντιπολίτευση).

 

Αντιδράσεις από τα κόμματα

«Η μόνη λύση είναι ένα νέο πρόγραμμα άμεσα με ισχυρό προϋπολογισμό, το οποίο θα εκπονηθεί μετά από διεξοδική συζήτηση με τους φορείς, με καθολική στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων και με ένταξη νέων επιχειρήσεων  που δραστηριοποιήθηκαν  το 2020, επιχειρήσεις των οποίων αποκλείστηκαν οι ΚΑΔ άδικα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως π.χ. τα καταστήματα franchise, οι κάβες ποτών κ.α. καθώς και επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Ο εμπαιγμός πρέπει να τελειώσει εδώ» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Πτολεμαΐδας.

«Είναι δικαιολογημένη η οργή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, σε όλους τους κλάδους που επλήγησαν, αφού τη συντριπτική πλειοψηφία τους πετάει απ’ έξω, γιατί τα κριτήρια που έθεσαν τόσο η κυβέρνηση όσο και η τοπική διοίκηση, δεν είχαν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων που έμειναν για πολλούς μήνες χωρίς εισόδημα. Είναι πραγματική πρόκληση, την ώρα που είναι ζωτική ανάγκη να μην υπάρχει κανένας αυτοαπασχολούμενος, κανένας εργαζόμενος, καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς εισόδημα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

 Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

 

 

Μοιραστείτε την είδηση