“…τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς στον Τύρναβο υπάρχει ένα από τα πιο καλά μελετημένα ρήγματα της βορείου Θεσσαλίας, ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο συνδέεται με σεισμούς πάνω από έξι (σ.σ. βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) και για το οποίο μάλιστα γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί το πρώτο παλαιοσεισμολογικό μουσείο στην Ελλάδα, δηλαδή ένα πρότυπο μουσείο όπου θα παρουσιάζεται το συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο έχει δώσει κάποιους σεισμούς στο παρελθόν”. Αυτά είχε δηλώσει στις 20 Ιανουαρίου 2018 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ASTRA ο Καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, με αφορμή έναν σεισμό μεγέθους 3,5 Ρίχτερ που είχε γίνει στην ίδια περιοχή που έγινε σήμερα ο μεγάλος σεισμός των 5.9 Ρίχτερ.
Ο “Χ” εντόπισε την συνέντευξη του κ. Παπαζάχου μέσω του site onlarissa.gr και σας την παρουσιάζει:
Σεισμοί: Ο Κώστας Παπαζάχος μιλά για ρήγμα κοντά στη Λάρισα που “τραβά” το ενδιαφέρον των σεισμολόγων
20/01/2018 – 10:22
Για τον πρόσφατο σεισμό μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε στην περιοχή μεταξύ Τυρνάβου και Δομένικου και “κούνησε” τη Λάρισα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
Με αφορμή τα αρκετά πρόσφατα σεισμικά φαινόμενα σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, ο κ. Παπαζάχος μίλησε στον Απόστολο Ράιδο και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ASTRA, όπου υποστήριξε πως “δεν υπάρχει σεισμική έξαρση στην Ελλάδα, αυτή είναι η σεισμικότητα του Ελληνικού χώρου” για να προσθέσει ότι “τέτοιους σεισμούς έχουμε 4-5 την ημέρα στον Ελληνικό χώρο κι όταν τυχαίνει κάποιος από αυτούς να συμβαίνει δίπλα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλείται αναστάτωση”.
Ωστόσο, ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας σημείωσε ότι “τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς στον Τύρναβο υπάρχει ένα από τα πιο καλά μελετημένα ρήγματα της βορείου Θεσσαλίας, ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο συνδέεται με σεισμούς πάνω από έξι (σ.σ. βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) και για το οποίο μάλιστα γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί το πρώτο παλαιοσεισμολογικό μουσείο στην Ελλάδα, δηλαδή ένα πρότυπο μουσείο όπου θα παρουσιάζεται το συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο έχει δώσει κάποιους σεισμούς στο παρελθόν. Ταυτόχρονα εκεί έχουμε εγκαταστήσει κι ένα σεισμολογικό σταθμό, προσπαθούμε να στήσουμε κάποιες “δραστηριότητες” δηλαδή εκεί. Εκεί υπάρχει ένα γνωστό ρήγμα στην περιοχή του Τυρνάβου, το οποίο έχει δώσει σε γενεαλογικούς χρόνους κάποιους σημαντικούς σεισμούς. Εκεί λοιπόν η σεισμική ακολουθία ήταν πάνω στο συγκεκριμένο ρήγμα, κάτι ναι μεν φυσιολογικό, αλλά εκεί το ρήγμα ήταν αρκετά πιο σοβαρό απ’ ότι στην περιοχή βόρεια του Βόλου. Όμως κι εκεί η δραστηριότητα έσβησε σε λίγες ημέρες”.
Χαρακτήρισε αυτή τη σεισμική ακολουθία σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων από την πόλη της Λάρισας ως “μία υπενθύμιση ότι ο σεισμικός κίνδυνος για τη Βόρεια Θεσσαλία – που συνήθως θεωρείται χαμηλότερος από τη νότια Θεσσαλία – είναι υπαρκτός και πράγματι σε ιστορικούς χρόνους έχουμε σεισμούς που έχουν κάνει σημαντικές βλάβες”.
Σε επίπεδο πρόγνωσης τέλος, επανέλαβε ότι “δεν υπάρχει κανένα σοβαρό εργαλείο να μας δείξει εάν μία ακολουθία έχει εμφανή προσεισμικό χαρακτήρα”.
newsroom onlarissa.gr