Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Κοζάνης

5 Min Read

Τα βασικά θέματα που πρωταγωνίστησαν κατά τη διακυβέρνηση της δημοτικής αρχής Κοζάνης από το 2019 έως σήμερα, καθώς και τις βασικές αρχές της πολιτικής που ακολουθήθηκε, παρουσίασε στους δημοσιογράφους μέσω διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Ο κ. Μαλούτας με αφορμή την παρουσίαση του απολογισμού της μέχρι τώρα θητείας των τριών παρατάξεων που αποτελούν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, μίλησε για περίοδο πρωτόγνωρη για όλον τον πλανήτη λόγω της πανδημίας που, όπως ήταν φυσικό, επηρέασε και καθυστέρησε πολλά πράγματα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου με την απλή αναλογική, η κρίση του κορωνοϊού και η απολιγνιτοποίηση, ήταν τα τρία βασικά θέματα για τα οποία μίλησε ο κ. Μαλούτας, τονίζοντας πως η συνεργασία των τριών παρατάξεων (Μαλούτας, Μιχαηλίδης, Σημανδράκος) ήταν μονόδρομος με όλα τα θετικά και αρνητικά. Όσον αφορά στην COVID-19 τόνισε πως η ήδη επιβαρυμένη αγορά της Κοζάνης επηρεάστηκε ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις και στην λειτουργία του δήμου. Για το τρίτο χαρακτηριστικό της θητείας, την απολιγνιτοποίηση, είπε πως σημασία έχει που εξασφαλίστηκε η λειτουργία της τηλεθέρμανσης με την ενοποίηση των τριών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου.

- Advertisement -

Μεταξύ άλλων μίλησε για ανάγκη δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου στην περιοχή των Κοίλων στον κόμβο της Εγνατίας Οδού και για διατήρηση της ενεργειακής ταυτότητας της Κοζάνης.

Για μετεγκατάσταση Ακρινής

Ο κ. Μαλούτας σχολίασε τις εξελίξεις στο θέμα της μετεγκατάστασης της Ακρινής και είπε πως όπως αποφάσισε και το τοπικό αλλά και το δημοτικό συμβούλιο, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το αν υπάρχει εναλλακτικό της μετεγκατάστασης σχέδιο και να το παρουσιάσει προκειμένου αυτό να εξεταστεί και να αποφασιστεί από τους κατοίκους αν μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι.

Για κορωνοϊό και «Πανδώρα»

Ο κ. Μαλούτας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την έξοδο της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Κοζάνης «Πανδώρα» το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, η οποία προκάλεσε συγχρωτισμό και συγκέντρωση πολλών ανθρώπων με αποτέλεσμα να παραβιαστούν, στην πράξη, τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Εκφράζω την καταδίκη μου για την έξοδο της Πανδώρας και οι ευθύνες βαραίνουν εμένα είτε ήξερα είτε δεν ήξερα. Αν δεν ήξερα έπρεπε να μάθω ότι θα γινόταν αυτό και ήταν κάτι που δεν έπρεπε να γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας.

Για απολιγνιτοποίηση και σχέδια έργων στον δήμο

Ο κ. Μαλούτας μιλώντας για το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης είπε πως είναι φανερή η μη ικανοποίηση από το σχέδιο της Κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως σαφώς τα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης αποτελούν προτεραιότητα όμως δίνεται η προσοχή και σε άλλα ζητήματα του δήμου. Ερωτώμενος για το αν το ΣΒΑΚ, η παραχώρηση του στρατοπέδου «Μακεδονομάχων» και το σχέδιο της ανάπλασης του ΟΣΕ έχουν πάει πίσω, ο κ. Μαλούτας τόνισε πως για το θέμα του ΟΣΕ το πολεοδομικό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και πως υπάρχει κόλλημα με την χρήση του οικοπέδου. Όσον αφορά στο ΣΒΑΚ ανακοίνωσε πως στο μεθεπόμενο δημοτικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί η τελική πρόταση και ως προς το «Μακεδονομάχων» επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή πως «πέντε χρόνια δεν έκανε τίποτα».

Για τις καταγγελίες εργασιακού εκφοβισμού στην Βιβλιοθήκη

Ο Δήμαρχος Κοζάνης ρωτήθηκε και για το θέμα των καταγγελιών για εργασιακό εκφοβισμό στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Παραδέχτηκε πως πρόκειται για μια δυσφήμιση της Βιβλιοθήκης και πως υπάρχουν «αρρυθμίες στην λειτουργία της που δυστυχώς διαιωνίζονται». Τόνισε πως το θέμα έχουν αναλάβει στελέχη του δήμου όπως ο Γενικός Γραμματέας όμως όπως φαίνεται «πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με το σοβαρό αυτό θέμα προκειμένου να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για φωτοβολταϊκά

O κ . Μαλούτας απάντησε σε ερώτηση με το αν υπάρχει ή όχι ηθικό ή πολιτικό ζήτημα σχετικά με συγγενικά πρόσωπα αυτοδιοικητικών που εμπλέκονται στις επενδύσεις στην περιοχή «Μάνα Νερού». Ο κ. Μαλούτας είπε πως δεν θέλει να υποβαθμίσει την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει το βράδυ της Πέμπτης με αυτό το θέμα μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όχι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ηθικό ή πολιτικό για τους λόγους που θα εξηγήσω αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο».

Μοιραστείτε την είδηση