Tο θέμα της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Δυτική Μακεδονίας και οι προοπτικές και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν συζητείται ως μοναδικό θέμα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Το τελευταίο διάστημα το θέμα της ανάπτυξης των ΑΠΕ μονοπώλησε την τοπική θεματολογία με διαφορετικές αφορμές ενώ είναι χαρακτηριστικό πώς μέχρι τώρα υπάρχουν αιτήματα για 13 γιγαβάτ από ΑΠΕ στην περιοχή και ενώ η χώρα χρησιμοποιεί καθημερινά 7-8 γιγαβάτ.
«Είναι ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης σημειώνοντας πως οι ισχύοντες όροι και προϋποθέσεις του νομικού πλαισίου δεν επιτρέπουν την εύρυθμη ανάπτυξη των ΑΠΕ.
«Λέμε ναι στις ΑΠΕ όχι όμως όταν πλήττουν άλλες παραγωγικές δραστηριότητες όπως τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως ο λόγος των επενδύσεων σχετίζονται με την απελευθέρωση των δικτύων ηλεκτρισμού μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
« Ο τρόπος που γίνεται η ανάπτυξη σήμερα ασχεδίαστα, άναρχα, ακανόνιστα και πολλές φορές καταστροφικά προς άλλες παραγωγικές και κοινωνικές ομάδες μας φέρνει προ των ευθυνών μας. Είμαστε ενάντια στο τρόπο ανάπτυξης και όχι απέναντι στους επενδυτές ή τις τεχνολογίες ΑΠΕ».
Ο κ. Κασαπίδης σημείωσε πως η Περιφέρεια διεκδικεί ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει ζώνες αποκλεισμού (όπου πλήττονται υπάρχουσες θέσεις εργασίας) και ζώνες προώθησης (κυρίως στη ζώνη 20χλμ από σύνορα της χώρας).
Παράλληλα διεκδικεί συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στην επιλογή των χώρων ανάπτυξης ΑΠΕ και των δανειοδοτήσεων καθώς και ισχυρά ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες πάνω από αυτά που ορίζει η νομοθεσία.
«Ζητάμε 25% δεσμευόμενης ενέργειας στις παραγωγικές δραστηριότητες της Δυτικής Μακεδονίας με όρους αγοράς και ένα ποσοστό 10% δωρεάν προς όφελος της ενεργειακής κοινότητας που έκανε η Δυτική Μακεδονία».
Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε επίσης πως «η Περιφερειακή Αρχή αξιώνει να μείνει η Δυτική Μακεδονία ενεργειακή περιφέρεια της πατρίδας μας με προτεραιότητα να γίνουμε η πιο πράσινη περιφέρεια της χώρας και να γίνουμε ένα κέντρο ενεργειακών εξελίξεων με έμφαση στις πράσινες τεχνολογίες, το υδρογόνο και ευνοϊκό πλαίσιο για τις τεχνολογίες του περιβάλλοντος».
Τέλος ο κ. Κασαπίδης υπογράμμισε πως αν χρειαστεί θα γίνουν και δικαστικές προσφυγές.
Ο Θόδωρος Καρυπίδης από την πλευρά του ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να κληθεί ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Δαγούμας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να αντιληφθούν την κατάσταση στον τόπο.
Έκανε επίσης για “πρόχειρη” αντιμετώπιση από πλευράς Περιφέρειας του ζητήματος του χωροταξικού προσθέτοντας πως όλα όσα γίνονται αποτελούν τις συνέπειες της απόφασης του Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση.
H κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο για καθυστερημένη αντίδραση της Περιφέρειας και ενώ είχε ευκαιρίες με το Χωροταξικό αλλά και το Εδαφικό Σχέδιο. “Ο Περιφερειάρχης πατά σε δύο βάρκες θυμίζει τη ρήση και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”.
Η κα Ζεμπιλιάδου ζήτησε να υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση της Περιφέρειας για τις ΑΠΕ όπου θα ζητείται να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες μέχρι να υπάρχει ένα ειδικό χωροταξικό. Σε διαφορετική περίπτωση να υπάρχει δικαστική προσφυγή.
Από την πλευρά της Λαικής Συσπείρωσης ο Αντώνης Τσάκωνας σημείωσε πως ο λόγος που έγινε το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν προκειμένου να συμφιλίωθεί ο λαός με το πράσινο new deal και την απολιγνιτοποίηση. “Όλα αυτά που γίνονται είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας” υπογράμμισε.
O Στέφανος Πράσσσος από την πλευρά του ανέφερε πως πρέπει να μπει φρένο στη “δήθεν πράσινη ανάπτυξη” και να σταματήσει η περαιτέρω ανάπτυξη καθώς δεν υπάρχει καμιά ανάγκη. “Ας επενδύσουν τα χρήματα τους οι συντοπίτες μας σε παραγωγικές διαδικασίες, που θα αφήσουν χρήματα στον τόπο”.