Στην τελική ευθεία έχει μπει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων Καρδιά 3 και 4 της ΔΕΗ, καθώς στις 17 Απριλίου αναμένεται να ολοκληρώσουν τις 32.000 ώρες λειτουργίας, με συνέπεια να εκπνεύσει το καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας στο οποίο είχαν υπαχθεί. Κάτι που σημαίνει ότι από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα «σβήσουν» μόνιμα.
Υπενθυμίζεται ότι το «σβήσιμο» των δύο μονάδων εντός του 2021 προβλεπόταν από το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτών που είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ τον Δεκέμβριο του 2019 και το οποίο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Η διακοπή λειτουργίας τους «μεταφράζεται» στην απόσυρση συνολικής ισχύος 540 MW, αποτελώντας το δεύτερο «κύμα» λιγνιτικών σταθμών που τίθενται εκτός συστήματος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους σταθμούς Αμύνταιο 1 και 2, συνολικής ισχύος 546 MW, οι οποίοι «έσβησαν» την προηγούμενη χρονιά.
Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι δύο εναπομείνασες μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς τροφοδοτούν επίσης με θερμικό ρευστό την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τοπική δημοτική αρχή έχει αποταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας οι σταθμοί να διατηρηθούν σε επιφυλακή μέχρι το τέλος της θερμαντικής περιόδου, ώστε στις λίγες εβδομάδες που απομένουν, να υποστηρίξουν την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης, στην περίπτωση που το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες.
Οριστική λύση για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης θα δώσει η έναρξη λειτουργίας της «Πτολεμαΐδα 5», η οποία θα αναλάβει την τροφοδοσία του δικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο, στα τέλη του περασμένου έτους εγκρίθηκε η πρόταση του δημοτικού φορέα λειτουργίας της τηλεθέρμανσης (ΔΕΤΗΠ), για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των έργων προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή του συστήματος αγωγών μεταφοράς που θα συνδέσουν το δίκτυο τηλεθέρμανσης με την καινούρια (λιγνιτική σε πρώτη φάση) μονάδα. Το υπόλοιπο ποσό της επένδυσης, ύψους 9 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια της ΔΕΤΗΠ.
Για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η «Πτολεμαΐδα 5» και να ενταχθεί στο σύστημα, η λειτουργία της τηλεθέρμανσης θα γίνεται από δύο ηλεκτρικούς λέβητες συνολικής ισχύος 80MW, με καλώδια υψηλής τάσης, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς. Η εγκατάσταση θα γίνει από τη ΔΕΗ, ενώ η ύψους 4 εκατ. ευρώ επένδυση θα καλυφθεί από τον λιγνιτικό πόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηλεκτρικοί λέβητες αναμένεται ότι θα είναι έτοιμοι έως το καλοκαίρι, ώστε να αναλάβουν τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης την επόμενη θερμαντική περίοδο.
Σε δεύτερο χρόνο, προβλέπεται να αποτελέσουν εφεδρεία για το διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθερμάνσεων, που θα δημιουργηθεί με τη δημιουργία κοινού δικτύου διασυνδέσεων των Δήμων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, το οποίο εκτός από την «Πτολεμαΐδα 5» θα τροφοδοτείται από τη μονάδα ΣΗΘΥΑ που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ. Έτσι, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των μεγάλων σταθμών ΑΠΕ της ΔΕΗ και ιδιωτών στην περιοχή, εκτιμάται ότι οι ηλεκτρικοί λέβητες θα συμβάλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής θερμότητας για τις τηλεθερμάνσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους πλεονάζουσας παραγωγής των ΑΠΕ και χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως έχει γράψει το energypress, αν και η ΔΕΗ σχεδίαζε να αποσύρει φέτος και τη «Μεγαλόπολη 3», επισπεύδοντας το κλείσιμό της σε σχέση με το 2022 που προβλέπεται στο σχέδιο του ΕΣΕΚ, ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε πρόσφατα την επιχείρηση και τη ΡΑΕ πως δεν συναινεί για λόγους επάρκειας ισχύος. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, το ηλεκτρικό σύστημα θα γινόταν ιδιαίτερα ευάλωτο στην περίπτωση που αφαιρείτο πρόσθετη θερμοηλεκτρική ισχύς, χωρίς να προστεθεί νέο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό.
Αν επομένως δεν υπάρξει παρέκκλιση από τον «οδικό χάρτη» του ΕΣΕΚ, τότε το 2022 μαζί με τη «Μεγαλόπολη 3» θα αποσυρθούν και τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου (1-4). Το επόμενο έτος θα «σβήσουν» η «Μεγαλόπολη 4», η «Μελίτη 1» και η «Αγ. Δημήτριος 5».
energypress