Συμπληρωματική δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του επικαιροποιημένου σχεδίου νόμου «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων»

2 Min Read
Σε συμπληρωματική δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τεθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας το επικαιροποιημένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 30ης Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, οργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες συναφείς διατάξεις », από την Πέμπτη 3 Ιουνίου έως και τη Πέμπτη 10 Ιουνίου και ώρα 16:00.
Η υποχρεωτική αξιοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων σε μονάδες βιοαερίου ή κομποστοποίησης, καθώς και η ανακύκλωση αποβλήτων κήπων, πάρκων και τροφίμων από μεγάλες επιχειρήσεις, από 1.1.2022, προβλέπεται μεταξύ άλλων σε νέο νομοθετικό πλαίσιο που ενοποιεί τις διατάξεις για τη διαχείριση των αποβλήτων με εκείνες της ανακύκλωσης .
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σχετικά από το Υπουργείο, με εν λόγω το σχέδιο νόμου αντικαθίστανται το Μέρος Β’ του ν. 4042/2012 και ο ν. 2939/2001 από έναν ενιαίο νόμο, ο οποίος προάγει την ανακύκλωση σε βασικό εργαλείο πολιτικής στη διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή θεώρηση.
Βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου είναι η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, η αύξηση της ανακύκλωσης, η μείωση της υγειονομικής ταφής, καθώς και η βελτίωση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και την εποπτεία τους από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
http://www.opengov.gr/minenv/?p=12046&fbclid=IwAR0YIPh-lwepkndOvnQiQLRWTKRKz-V6JsgXfp3TqIODxiCqgvDoheFfiHU
Πηγή: ΑΝΚΟ

 

Μοιραστείτε την είδηση