Στην Ευρώπη η μετεγκατάσταση της Ακρινής – Σε Επιτροπή Αναφορών, Συνήγορο του Πολίτη και ΣτΕ ο Σύλλογος Περιβάλλοντος

4 Min Read

Στην Ευρώπη έφτασε το θέμα της μετεγκατάστασης της Ακρινής, καθώς παρήλθε ο Μάρτιος του 2021, μήνας κατά τον οποίο ο νόμος (3937/2011) όριζε ότι θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση της Ακρινής για την προστασία της υγείας των κατοίκων και τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του πληθυσμού.

Εξώδικες ενέργειες σε θεσμικούς φορείς

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Από τον περασμένο Απρίλιο ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ακρινής έχει ξεκινήσει εξώδικες ενέργειες σε θεσμικούς φορείς. Τον περασμένο Απρίλιο κατέθεσε αίτημα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που το επόμενο διάστημα θα αξιολογήσει την αίτηση και θα γνωμοδοτήσει σχετικά. Η αίτηση έχει καταχωριστεί και αναμένεται η πρώτη απόφαση. Η Επιτροπή Αναφορών έχει γνωμοδοτικό ρόλο και οι αποφάσεις της δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως και του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο ο σύλλογος κατέφυγε, επίσης, καταθέτοντας αίτημα.

Να σημειωθεί ότι στις ενέργειες αυτές προχώρησε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και όχι η Κοινότητα Ακρινής, καθώς η δεύτερη δεν έχει ΑΦΜ και θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί μόνο μέσω του Δήμου Κοζάνης.

«Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος. Δεν θα παραιτηθούμε από το δίκαιο αίτημά μας. Θα αγωνιστούμε και δεν θα υποχωρήσουμε» επανέλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης.

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος έχει υποβάλει αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για παράλειψη της οφειλόμενης ενέργειας της Πολιτείας και για παραβίαση της αρχής της ισότητας σε βάρος των κατοίκων της Ακρινής που αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από αυτούς των Αναργύρων.

«Το ζήτημα αφορά στη ζωή και την υγεία 1000 και παραπάνω κατοίκων που αντιμετωπίζουν την ανάλγητη στάση της Πολιτείας που μαζί με τη ΔΕΗ αδιαφορεί» τόνισε ο δικηγόρος του Συλλόγου Τάσος Γκανάτσιος.

Η μετεγκατάσταση της Ακρινής υπολογίζεται γύρω στα 100 εκ. επισήμανε ο κ. Γκανάτσιος, τονίζοντας ότι στην περίπτωση των Αναργύρων ένα τυχαίο γεγονός, οι κατολισθήσεις, ανάγκασαν την Πολιτεία να πράξει όσα έπρεπε στο ίδιο πλαίσιο νόμου. Δυστυχώς, το ίδιο δεν έπραξε για την Ακρινή, με αποτέλεσμα η Ακρινή να έχει βυθιστεί στην αδράνεια. Στην Ακρινή δεν γίνονται έργα υποδομής, εφόσον ο τόπος αυτός έχει χαρακτηριστεί ότι βρίσκεται σε μετάβαση.

«Υπάρχει υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο» είπε ο κ. Γκανάτσιος, καταρρίπτοντας το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα.

Αρωγός ο Δικηγορικός Σύλλογος

Όλα τα έξοδα νομικής υπεράσπισης αναλαμβάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης, από τον οποίο  το ζήτησε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ακρινής μέσω του δικηγόρου Τάσου Γκανάτσιου. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει μέρος εξόδων, εφόσον χρειαστεί, ενώ σε ότι αφορά στις δηλώσεις του Δημάρχου Κοζάνης Λ. Μαλούτα ότι υπήρξε στήριξη στην Ακρινή, υπήρξε διάψευση στήριξης από τον πρόεδρο του Συλλόγου Περιβάλλοντος.

«Το μέλλον μιας κοινωνίας δεν μπορεί να βασίζεται σε διαρροές» ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινότητας Χάρης Καζαντσίδης, επισημαίνοντας ότι στην προσπάθεια του τελευταίου διαστήματος αρωγός ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Και άλλη επιβάρυνση από τα φωτοβολταϊκά

Η ίδια επιβαρυμένη περιοχή θα δεχτεί και τα φωτοβολταϊκά είπε ο κ. Καζαντσίδης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να επιβαρύνεται διαρκώς η ίδια περιοχή και για το λόγο αυτό «οφείλουμε να διεκδικήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται για να μετεγκατασταθεί η Ακρινή σε μέρος που θα υπάρχει προοπτική για κάθε κάτοικο».

Ο Σύλλογος, δια του δικηγόρου του Τάσου Γκανάτσιου, δηλώνει ότι εφόσον δεν δικαιωθεί από το ΣτΕ, θα πάει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση