«Η Δυτική Μακεδονία θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο, διεθνούς επιπέδου. Έρχονται οι καλύτερες μέρες». Με αυτή τη φράση ο Περιφέρειαρχης Γιώργος Κασαπίδης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις εξελίξεις, που σχετίζονται με το project του πράσινου υδρογόνου White Dragon, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.
Όπως ανέφερε ο κ. Κασαπίδης τo project έτυχε της καταρχήν αποδοχής του ως πρόταση από την αρμόδια ευρωπαική αρχή για το σύνολο του προϋπολογισμού του ύψους 8 δις. ευρώ και το Νοέμβριο θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαική Επιτροπή, μαζί με άλλα δέκα αντίστοιχα project.
Η οριστική πρόταση θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα και «πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά που περιγράφονται στο σχέδιο» συμπλήρωσε.
“Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και είμαι πολύ χαρούμενος, που προχωρά αυτό που ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2019, όταν ελάχιστοι πίστευαν σε αυτό” σημείωσε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας πως «δεν θα ήμασταν εδώ χωρίς τον Γιώργο Χατζημαρκάκη, τη στήριξη του Πρωθυπουργού και των Υπουργών Ενέργειας και Ανάπτυξης και τους συνεργάτες μας».
«Είναι ένα εμβληματικό έργο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» πρόσθεσε ο κ. Κασαπίδης και ζήτησε από την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, τις επιχειρήσεις, το πανεπιστήμιο και τους φορείς να αρχίσουν να ενημερώνονται για το πράσινο υδρογόνο, μιας τεχνολογίας που όπως ανέφερε θα μπει στη ζωή μας ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα οφέλη.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο στάθηκε ο Περιφερειάρχης είναι η προχθεσινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας δέσμης προτάσεων μέσω των οποίων οι ενωσιακές πολιτικές για το κλίμα, την ενέργεια, τη χρήση γης, τις μεταφορές και τη φορολογία θα προσαρμοστούν κατάλληλα ώστε να επιτευχθεί μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Η Ευρωπαική Επιτροπή πρότεινε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το συνολικό ανώτατο όριο εκπομπών και να αυξηθεί το ετήσιο ποσοστό μείωσής του.
Παράλληλα έθεσε ως στόχο το 50% για το μερίδιο της ανανεώσιμης κατανάλωσης υδρογόνου στη βιομηχανία, συγκεκριμένους και φιλόδοξους στόχους για υδρογόνο και παράγωγα υδρογόνου στην πρόταση της ΕΕ για τα καύσιμα στην ναυτιλία, να υπάρχει ένας σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου διαθέσιμος κάθε 150 χλμ. κατά μήκος των κεντρικών οδικών δικτύων της Ευρώπης και τέλος έθεσε το 2,6% ως στόχο για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης.
«Οι εξελίξεις δείχνουν τη σημασία του υδρογόνου και μας φέρνουν πρωτοπόρους» ανέφερε ο κ. Κασαπίδης προσθέτοντας πως η Δυτική Μακεδονία είναι για πρώτη φορά τόσο ψηλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς το πράσινο υδρογόνο μπαίνει σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ο κ. Κασαπίδης έκανε λόγο για «ιστορική» κατάκτηση για τη Δυτική Μακεδονία, που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τα επόμενα 30 χρόνια. «Η Δυτική Μακεδονία θα κατοικηθεί εκ νέου» υπογράμμισε.
«Πρέπει να σημάνει συναγερμός για τη Αποκάλυψη, που θα γίνει και θα κάνει την Ελλαδα παγκόσμια δύναμη στο υδρογόνο».
Όσον αφορά το πότε θα δούμε τα πρώτα έργα ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι αρχές του 2022 θα ξεκινήσει το πρώτο υδρογονάδικο και από τον Απρίλιο του 2022 θα υπάρξουν επενδύσεις όπως ένα εργοστάσια παραγωγής εξοπλισμού κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτών.
Τα βασικά στοιχεία του project
Ο πυρήνας του έργου βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Το έργο «White Dragon» θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία. Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας. Η παραγόμενη θερμότητα, ως παραπροϊόν της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα δίκτυα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας και μελλοντικά σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν θερμότητα ή/και ψύξη (βιομηχανίες, data centers, θερμοκήπια κ.λπ.).
Επιπλέον, βασικός στόχος του έργου «White Dragon» αποτελεί η ανάπτυξη, από τις συνεργαζόμενες εταιρίες, ενός ολοκληρωμένου Βιομηχανικού Ερευνητικού Κέντρου Υδρογόνου, στο πλαίσιο του Κόμβου Υδρογόνου Υψηλής Τεχνολογίας, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία.
Ιδιαίτερα σημαντική, τέλος, είναι και η σκοπούμενη αναβάθμιση και κεφαλαιοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών (ηλεκτρικά δίκτυα και αγωγοί φυσικού αερίου). Πρωτίστως οι αγωγοί φυσικού αερίου θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την μεταφορά του πράσινου υδρογόνου για άλλες χρήσεις, όσο και για την έμμεση αποθήκευσή του. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί, η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για Ενεργειακό Συμψηφισμό (Energy Net Metering), ως μία επιλογή μετάβασης έως την πλήρη ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου. Για την επιτάχυνση αυτής της ανάπτυξης, στο πλαίσιο του «White Dragon», αρχικά θα γίνει προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ώστε να μπορεί να δεχθεί αυξανόμενα ποσοστά υδρογόνου, που θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα του καυσίμου και θα βοηθήσουν στο ξεκίνημα της αγοράς του υδρογόνου.
Στη συνέχεια, θα υλοποιηθεί μελέτη και κατασκευή ενός αποκλειστικού αγωγού μεταφοράς υδρογόνου στην Ελλάδα (hydrogen backbone pipeline), καθώς και η υλοποίηση των πρώτων έργων υδρογόνου για τον κλάδο των μεταφορών (απορριμματοφόρα, φορτηγά, τραίνα, αυτοκίνητα) με τις κατάλληλες υποδομές για τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου (HRS) και την οδική μεταφορά και διανομή του. Ο αποκλειστικός αγωγός μεταφοράς υδρογόνου θα προσφέρει δυνατότητες διασύνδεσης των αποκεντρωμένων μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου με τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές (διυλιστήρια, βιομηχανικές μονάδες, κ.λπ.) ώστε να τους βοηθήσει να «πρασινίσουν» τις παραγωγικές τους διαδικασίες, αλλά και τις δυνατότητες διασύνδεσης με αντίστοιχα συστήματα γειτονικών χωρών. Τέλος, μέσω του ολοκληρωμένου έργου «White Dragon» θα διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς και η εξαγωγής υδρογόνου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, που ήδη συνδέει την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Γιάννης Κωσταρέλλας