Πως σταματάω τη συνήθεια ενός κουταβιού να τρώει τα πάντα

8 Min Read

Πολλές φορές παρατηρούμε το κατοικίδιο μας να τρώει γρασίδι, κλαδιά, πέτρες, έντομα, ακόμα και περιτυλίγματα συσκευασιών προξενώντας μας απορία. Μπορεί να θεωρούμε ότι οι σκύλοι ανήκουν στο φυσικό περιβάλλον και είναι φυσιολογικό να τρώνε ό,τι ανήκει σε αυτό, ωστόσο αυτό μπορεί να κρύβει και κινδύνους.

Μόλις αντιληφθούμε αυτή τη συνήθεια στο σκυλάκι μας πρέπει να παρέμβουμε, για να τη σταματήσουμε.

- Advertisement -
  1. Δίνουμε λεκτικές εντολές και κάνουμε παιχνίδι ανταλλαγής.

Αρχικά, η φράση «άφησε το» είναι μια εντολή που όλα τα σκυλιά πρέπει να μαθαίνουν και να ανταπεξέρχονται σε αυτήν. Η φράση αυτή μπορεί αν αποβεί σωτήρια για τη ζωή τους, οπότε πρέπει να υπακούν το αφεντικό τους και μόνο στο άκουσμα της φράσης.

Το παιχνίδι ανταλλαγής είναι η διαδικασία κατά την οποία το σκυλί ανταλλάζει αυτό που κρατάει με αυτό που έχουμε εμείς. Αυτό που μπορούμε να κρατάμε είναι μια λιχουδιά ή το αγαπημένο του παιχνίδι. https://www.petvet24.gr/  Η εκπαίδευση του σκύλου με αυτή τη μέθοδο συνήθως γίνεται κατά τη βόλτα του. Μάλιστα, μπορούμε να του μάθουμε δύο εντολές: μία «άφησε το» και δεύτερη «ρίξε το».

Η διαφορά των δύο εντολών είναι μικρή, αλλά μπορεί να διευκολύνει τη καθημερινότητα του σκύλου. Οι δύο φράσεις έχουν διαφορετική ισχύ, καθώς είναι ευκολότερο να προσπεράσει κάτι που δεν έχει πιάσει, παρά να αφήσει κάτι που έχει ήδη στο στόμα του.

  1. Μαθαίνουμε το σκυλί να ελέγχει τη παρόρμηση του.

Η ικανότητα ελέγχουν των παρορμήσεων μας είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα σκυλάκια μας. Η φύση τα προορίζει να ενεργοποιούν το ένστικτο της παρόρμησης, για να εξερευνούν το περιβάλλον και ταυτόχρονα τρώνε ό,τι ανήκει σε αυτό.

Το μυστικό είναι να υπακούν σε εντολές, να σταματούν και κοιτάνε προς τη κατεύθυνση του αφεντικού τους. Το ιδανικό και το πιο δύσκολο, βέβαια, είναι όλη η διαδικασία να γίνει από βούληση του σκύλου. Μόλις το δούμε να κόβει ταχύτητα και αρχίζει να περπατάει, μάλλον δεν πρόκειται να φάει ό,τι βρει μπροστά του.

Η ανάπτυξη της ικανότητας του σκύλου να ελέγχει τις παρορμήσεις του βοηθάει να υπακούει τις εντολές μας και ενδεχομένως, μπορεί να σώσουμε τη ζωή του.

  1. Αυξάνουμε τη γυμναστική και εμπλουτίζουμε τη καθημερινότητα του.

Τα κουτάβια χρειάζονται πολλά διαλείμματα τουαλέτας μέσα στη μέρα, οπότε πρέπει να τα βγάζουμε πολλές φορές έξω. Το εξωτερικό περιβάλλον έχει πολλά πιθανά «σνακ» για τα σκυλιά μας, οπότε αυτή η συνήθεια δεν περιορίζεται εύκολα.

Ο πιο σωστός και αποτελεσματικός τρόπος, για να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια στο κουτάβι μας είναι η γυμναστική και να εμπλουτίζουμε τη βόλτα για τουαλέτα. Οι ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε είναι:

  • Παιχνίδι με αυτοσχέδιο καλάμι ψαρέματος
  • Ασκήσεις ελέγχου της παρορμητικής συμπεριφοράς
  • Παιχνίδια ιχνηλάτησης με τη μύτη
  • Ασκήσεις ευλυγισίας
  • Ασκήσεις-παιχνίδια υπό σχηματοποιημένες καταστάσεις (π.χ οδηγούμε το σκυλί μέσα από κρίκους, στεφάνια για μια λιχουδιά)
  • Διελκυστίνδα
  • Φρίσμπι
  • Παιχνίδια παζλ
  • Ασκήσεις χαλάρωσης για το τέλος της βόλτας

‘’Μην ξεχνάμε μετά την γυμναστική να έχουμε γεμάτη νερό την Ποτίστρα σκύλου του μικρού μας φίλου’’

 

  1. Κεντρίζουμε τη προσοχή του κουταβιού.

Μια μέθοδος εστίασης της προσοχής του κουταβιού είναι η εκπαίδευση με «κλικ». Πατάμε το κουμπί του τηλεκοντρόλ και κάθε φορά που γυρίζει το κατοικίδιο μας του δίνουμε μια λιχουδιά. Ωστόσο, αν εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα υπακοής, μπορούμε να έχουμε υπόψη τα εξής:

  • Καλύτερες λιχουδιές.

Αν το σκυλάκι έχει έντονη διάσπαση προσοχής και δεν μας υπακούει, όταν του λέμε να μη τρώει ακατάλληλα πράγματα, καλό είναι να επενδύουμε σε μερικές καλές λιχουδιές ή οτιδήποτε άλλο αρέσει στο σκυλάκι.

Σε περίπτωση που το σκυλάκι δεν υπακούει ούτε με τις πιο νόστιμες λιχουδιές το πρόβλημα έγκειται στο ότι το περιβάλλον προσφέρει περισσότερες προκλήσεις για το κατοικίδιο.

  • Αυξάνουμε το επίπεδο ενθάρρυνσης του σκύλου.

Πολλά σκυλάκια δεν μπορούν να περπατήσουν σωστά, πολιτισμένα και προσηλωμένα στο αφεντικό τους. Σε αυτή τη περίπτωση οι λιχουδιές είναι μονόδρομος. Όσο το φιλαράκι μας περπατάει πίσω από τον οδηγό, πολιτισμένα και δεν τρώει ό,τι βρεθεί στο διάβα του, το επαινούμε και το ανταμείβουμε με λιχουδιές.

  • Διευκολύνουμε την εκπαίδευση.

Είναι πολύ δύσκολο για το σκυλάκι να μάθει να ελέγχει τις παρορμήσεις του και να μην καταβροχθίζει ό,τι φαγώσιμο ή μη βρίσκει στο περιβάλλον ή στο σπίτι, αλλά μόνο ότι του βάζουμε εμείς μέσα στην Ταΐστρα σκύλου. Ακόμα κι αν το μάθει, όμως, πάντα υπάρχουν εμπόδια και πισωγυρίσματα, οπότε εμείς είμαστε υπομονετικοί και μένουμε σταθεροί στην εκπαίδευση.

Παραδείγματος χάρη, αν το σκυλάκι λατρεύει να τρώει κουκουνάρια από τον κήπο, είναι πολύ λογικό να μην το βγάζουμε βόλτα σε πάρκα με κουκουναριές. Οποιοδήποτε περιβάλλον είναι δελεαστικό για το σκυλάκι, καλό είναι να το αποφεύγουμε στην αρχή.

Σημείωση!

Η κατανάλωση ακατάλληλων αντικειμένων από το περιβάλλον μπορεί να σημαίνει ότι το σκυλάκι πονάει στη κοιλίτσα του. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποια αλλεργία, οπότε καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο και πολύ πιθανό να πρέπει να αλλάξουμε σκυλοτροφή.

Οι ύστατες προσπάθειες.

Η κατάσταση κατά την οποία τα σκυλιά τρώνε ότι να ναι από το περιβάλλον τους ονομάζεται αλλοτριοφαγία. Βέβαια, ένα κουτάβι μπορεί να τρώει και να μασουλάει διάφορα πράγματα, λόγω ηλικίας. Ωστόσο, όταν αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται τα επόμενα χρόνια της ζωής του, τότε το πρόβλημα χρήζει αντιμετώπισης.

Μια γνωστή λύση είναι η εκπαίδευση με φίμωτρο. Το φίμωτρο κλείνει το στόμα του σκύλου και δεν του δίνει τη δυνατότητα να τρώει από το έδαφος. Το φίμωτρο σκύλου λειτουργεί και σε άλλες περιπτώσεις διάσπασης προσοχής ή επιθετικής συμπεριφοράς του σκύλου.

Όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

Πολλές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε και το σκυλί εξακολουθεί να τρώει αντικείμενα από το περιβάλλον. Μόλις αντιληφθούμε κάτι τέτοιο, το βγάζουμε από το στόμα του. Κάτι πολύ σημαντικό είναι να επαινούμε το σκυλάκι μετά και κάθε φορά που δεν τρώει από κάτω, διότι έτσι μαθαίνει το σωστό.

Στη συνέχεια, δεν ξεχνάμε να έχουμε πάντα μαζί μας μια χούφτα λιχουδιές και να αφιερώνουμε χρόνο μέσα στη μέρα για παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο σπαταλάει την ενέργεια του με μας και του αποσπάμε τη προσοχή από την αλλοτριοφαγία.

Δεν αρκεί να βλέπουμε το λάθος σε ένα σκυλί και να το παραβλέπουμε. Επίσης, δεν ωφελεί κανέναν να βγάζουμε από το στόμα του πράγματα που θεωρεί νόστιμα και ενδιαφέροντα, χωρίς να εκπαιδεύουμε τη συμπεριφορά του. Στο τέλος το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να γίνεται καχύποπτο και να χάνει την εμπιστοσύνη του.

Συμπερασματικά, η αλλοτριοφαγία είναι η κατάσταση της συνεχόμενης κατανάλωσης ακατάλληλων αντικειμένων, όπως πέτρες και σκουπίδια. Η λύση είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, η άσκηση και ο έλεγχος της παρόρμησης. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να υποβόσκει ιατρικό πρόβλημα, οπότε ενημερώνουμε τον κτηνίατρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση