Η αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ αυτών και από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, έχει ξεκινήσει μετά και την ανακοίνωση των εισακτέων. Μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη οι Πρυτάνεις θα πρέπει να υποβάλλουν στο Υπουργείο Παιδείας τις προτάσεις τους για το πως θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστημιακά τους Ιδρύματα από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, προτάσεις που θα εξετάσει το Υπουργείο και θα πάρει την τελική απόφαση για να σχεδιαστεί στη συνέχεια ο «Χάρτης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.
Η μείωση των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ήταν πολύ μεγάλη, όπως και σε άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια, πχ. στο Αιγαίου και στο Δημοκρίτειο. Οι Πρυτανικές αρχές ξεκίνησαν από χθες να καταρτίζουν τις προτάσεις που θα υποβάλουν, με στόχο οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Μάλιστα, η πρώτη συζήτηση της Συγκλήτου ήταν εξαντλητική, κάτι που καταδεικνύει την ανησυχία και τον προβληματισμό που υπάρχει ειδικά στα τμήματα που εμφάνισαν χαμηλή ζήτηση. Ταυτόχρονα, με ενδιαφέρον αναμένονται από τα συγκεκριμένα τμήματα οι προτάσεις που θα κατατεθούν προς συζήτηση στο ανώτατο όργανο του Πανεπιστημίου, τη Σύγκλητο.
Δεν δίνει «μπούσουλα» το Υπουργείο Παιδείας
Δεν είναι λίγες οι φωνές στα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα που αφήνουν μομφές, όχι δημόσια, στο Υπουργείο Παιδείας πως παραμένει αμέτοχο στις εξελίξεις, χωρίς να δίνει έναν «μπούσουλα» σχετικά με το συνολικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, δεν έχει δώσει στοιχεία για το πόσα τμήματα Μαθηματικών, Λογιστικής, Γεωπονίας κ.α. θέλει, ούτε για το τι θα γίνει με γειτονικά ομοειδή τμήματα, ζητώντας από τους πρυτάνεις να βγάλουν «τα κάστανα από την φωτιά» με την αιτιολογία του «αυτοδιοίκητου». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Μαθηματικών στην Καστοριά, το οποίο φέτος δεν παρουσίασε ενδιαφέρον. Το ίδιο συνέβη και σε πολλά τμήματα θετικών επιστημών, τα οποία φέτος δεν είχαν ζήτηση.
Οι Πρυτάνεις αναρωτιούνται ακόμη γιατί διαχρονικά το Υπουργείο Παιδείας δεν ακούει τις προτάσεις τους για εισακτέους. Φέτος, ζητήθηκαν περίπου 48.000 φοιτητές και το Υπουργείο έδωσε «πράσινο φως» σε 30.000 περισσότερους ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η περιφέρεια και να «στριμώχνονται» οι φοιτητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ειδικά με τις μετεγγραφές.
Η απολιγνιτοποίηση «σώζει» το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Το γεγονός πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του σχεδίου της απολιγνιτοποίησης, κάτι που φαίνεται και στα εδαφικά σχέδια και στις εμβληματικές επενδύσεις που ανακοινώθηκαν, είναι το «σωσίβιο» μετά την φετινή μείωση εισακτέων. Οι Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου εκτιμούν πως δεν θα επηρεαστεί ο στρατηγικός στόχος του ιδρύματος, δεδομένου ότι δεν νοείται να μην υπάρχει ισχυρό πανεπιστήμιο σε περιοχές που βρίσκονται υπό μετάβαση.
Μετά την φετινή «κατραπακιά» που υπήρξε σε πολλά περιφερειακά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, είναι ίσως ξεκάθαρο πως η απόφαση για στήριξη ή όχι αυτών των ιδρυμάτων είναι πολιτική απόφαση.
Σωκράτης Μουτίδης