Κυριάκος Μητσοτάκης:Καταλαβαίνω το άγχος των ανθρώπων στη δυτική Μακεδονία αλλά η πορεία της περιοχής θα είναι καλύτερη- Τον Οκτώβριο στην περιοχή

3 Min Read

Στην πορεία της απολιγνιτοποίησης αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του για την 85η ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά ανέφερε πως ήταν μια σωστή απόφαση, που θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, επιβεβαίωσε πως το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει πλέον το βασικό βάρος της υλοποίησης του σχεδίου μετάβασης, ενώ έκανε λόγο για επενδύσεις στα ορυχεία αλλά και 5 δις. ευρώ χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαικούς πόρους.

«Η απολιγνιτοποίηση είναι δεδομένο ότι θα υλοποιηθεί και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους. Είχαμε προβλέψει σωστά την πορεία των πραγμάτων. Ο λιγνίτης, που ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης για μισό αιώνα,  πια είναι πολύ ακριβός, λόγω των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και εκεί που αναμένεται να φτάσουν. Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα».

- Advertisement -

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η έγκαιρη απόφαση επέτρεψε να διεκδικηθούν σημαντικοί πόροι για τη Δίκαιη Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας ενώ σημείωσε πως στο Υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον Νίκο Παπαθανάση έχει δημιουργηθεί μια δομή που δρομολογεί όλο το σύνθετο σχέδιο, που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές πτυχές.

“Σε πρώτη προτεραιότητα είναι να αποκτήσουμε τα εδάφη της ΔΕΗ για να δούμε πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε και εδώ να σας πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά από βιομηχανίες, από τον πρωτογενή τομέα, από ΑΠΕ, που μπορούν να κατευθυνθούν στην περιοχή ενώ και οι συνολικοί πόροι των 5δις.ευρώ, που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη είναι πολύ σημαντικοί. Στην αποκατάσταση των εδαφών θα δουλέψουν χιλιάδες άνθρωποι, που μέχρι σήμερα ενδεχομένως δούλευαν στα ορυχεία.

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχει πλήρη αίσθηση και του κατεπείγοντος αλλά και της σημασίας της Δίκαιης Μετάβασης ώστε να πειστεί ο κόσμος της περιοχής  ότι το μέλλον μετά το λιγνίτη θα είναι καλύτερο και αυτό είναι ένα προσωπικό του στοίχημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα βρεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη περιοχή για να παρουσιάσει το σχέδιο  της μετάβασης και να έχει επαφές με τους φορείς και τους κατοίκους ενώ επιτέθηκε στα κόμματα της αριστεράς και σε όσους μάχονται ενάντια στις ΑΠΕ λέγοντας πως “αναρωτιέμαι, αυτοί που μας λένε όχι, η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική αριστερά θέλει να συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη; Διακρίνω και σε αυτά τα θέματα, αυτό που βλέπουμε με τους αντιεμβολιαστές. Δεν μπορούμε να λέμε όχι στο λιγνίτη αλλά όχι και στις ανεμογεννήτριες. Να συζητήσουμε για τη χωροθέτηση αλλά δεν μπορούμε να φανταζόμαστε ότι οι ανεμογεννήτριες είναι το επόμενο μεγάλο κακό που θα γίνει στη χώρα”.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε πως «θα ζητούσα από όλους περισσότερη σοβαρότητα. Καταλαβαίνω το άγχος των ανθρώπων στη δυτική Μακεδονία αλλά η πορεία της περιοχής θα είναι καλύτερη. Είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή».

Μοιραστείτε την είδηση