Το φθινόπωρο το 2022 αναμένεται να ανοίξει το «πολύπαθο» κολυμβητήριο του ΔΑΚ Κοζάνης καθώς εδώ και λίγο καιρό υπάρχει ανάδοχος για τη στατική αποκατάσταση του μεταλλικού φέροντος οργανισμού. Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης με εκατέρωθεν αιχμές μεταξύ της σημερινής και της πρώην δημοτικής αρχής για καθυστερήσεις.
Να θυμίσουμε εδώ πως το κολυμβητήριο του ΔΑΚ είναι κλειστό από την άνοιξη του 2018 καθώς η αρμόδια επιτροπή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, δεν υπέγραψε για την ασφαλή λειτουργία του μετά από αυτοψία και με βάση μια μελέτη του 2016, η οποία είχε γίνει τότε για το ενδεχόμενο ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου, που έθετε ζήτημα στατικότητας.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προκρίνει την καθαίρεση του στεγάστρου και την αναζήτηση εναλλακτικής λύση είτε με αντικατάσταση είτε με προσπάθεια δημιουργία νέας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων και παράλληλη λειτουργία του κολυμβητηρίου στο Λιάπειο μέχρι να βρεθεί λύση. Μετά τις εκλογές του 2019 η νέα δημοτική αρχή ανακάλεσε την απόφαση για καθαίρεση του στεγάστρου και μέσα από μελέτες προέκρινε τη λύση της αποκατάστασης της υπάρχουσας κατασκευής.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις Χάρης Κουζιάκης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η απόφαση δεν ήταν η ενδεδειγμένη σημειώνοντας πως «η απόφαση της δημοτικής αρχής να μην γίνει η κατεδάφιση του στεγάστρου προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία ανοίγματος του κολυμβητηρίου. Για να τεκμηριωθεί μάλιστα η μη κατεδάφιση του στεγάστρου αλλά η ενίσχυση του χρησιμοποιήθηκε μια οικονομοτεχνική μελέτη, που δεν έλαβε καν υπόψη το ενδεχόμενο καθαίρεσης του» ενώ έκανε λόγο για «μσές δλειές» αναφέροντας πως το τονίζει «όχι γιατί το τεχνικό κομμάτι της μελέτης δεν είναι καλό αλλά λόγω του φυσικού αντικειμένου. Έχουμε ένα κολυμβητήριο που είναι κλειστό τρία χρόνια και το μόνο που κάνουμε είναι οι αλλαγές στο στέγαστρο. Δεν κάνουμε καμία παρέμβαση στον εξαερισμό, στα αποδυτήρια, στην πισίνα, στην ενεργειακή του αναβάθμιση. Αυτό που κάνουμε είναι μια διεκπεραιωτική λύση για να ανταποκριθεί η δημοτική αρχή στις δεσμεύσεις που είχε κάνει και δεν μπόρεσε να εκπληρώσει. Θα παραλάβουμε το φθινόπωρο του 2022 ένα κολυμβητήριο που θα είναι 20 χρόνια πίσω από τις ανάγκες».
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ευάγγελος Σημανδράκος επέκρινε την προηγούμενη δημοτική αρχή αναφέροντας πως «από τον Μάρτιο του 2018 υπήρχε 1,5 χρόνος για να εκπονηθεί, καθώς ήδη υπήρχε η απόφαση της καθαίρεσης του στεγάστρου, η μελέτη για την κατασκευή στο ήδη υφιστάμενο κολυμβητήριο. Η πρόταση της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν η επαναδιάταξη του χώρου για τη δημιουργία μεγάλης πισίνας. Όταν παραλάβαμε δεν υπήρχε κανένα παραδοτέο που να δηλώνει χρόνο ανέγερσης και κόστος κατασκευής. Σε όλες τις συζητήσεις το 2019 όλοι μιλούσαν για λύση που έπρεπε να δοθεί και σήμερα υπάρχει αυτή η λύση, έχουμε ανάδοχο. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί απολογούμαστε εμείς που βρήκαμε τη λύση και όχι η προηγούμενη δημοτική αρχή που είχε δώσει βαρύτητα στο πως θα γκρεμιστεί το κολυμβητήριο και όχι στην κατασκευή νέου».
Ο κ. Σημανδράκος υπογράμμισε επίσης πως τον Αύγουστο του 2020 παραδόθηκε φάκελος έργου από την ΑΝΚΟ για νέο κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων στην περιοχή της Λευκόβρυσης
Ο Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Ζήσης Μάρας στην τοποθέτηση του σημείωσε πως «έχουμε καταβάλει τεράστια προσπάθεια, όπως και η προηγούμενη δημοτική αρχή, για τη λειτουργία του Λιαπείου αλλά αυτή δεν παύει να είναι προβληματική. Αυτό μας πιέζει να ψάχνουμε με όλες μας τις δυνάμεις λύση για το ΔΑΚ. Ευτυχώς σταματήσαμε την καθαίρεση του στεγάστρου. Φαντάζεστε όλοι σε τι σημείο θα είμασταν σήμερα αν είχε φύγει ο μεταλλικός σκελετός. Δυστυχώς δεν υπήρχε προεργασία από την προηγούμενη δημοτική αρχή για την επαναλειτουργία του ΔΑΚ. Αν υπήρχε θα την είχαμε ακολουθήσει αλλά ήταν όλα στον αέρα. Πλέον, με τις όποιες καθυστερήσεις, ελπίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 θα ανοίξει το κολυμβητήριο, που θα εξυπηρετεί τον κόσμο».
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή την αίθουσα που δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα ύπαρξης κολυμβητηρίου» προσθέτοντας πως όλες οι επιλογές βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών μελετητών. Μάλιστα ανέφερε σε σχέση με τη δημιουργίας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων πως η αντιπρόταση των ειδικών του χώρου είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου 25*30 μέτρων.
Όσον αφορά την κριτική του κ. Κουζιάκη για γεγονός πως δεν θα γίνουν άλλες εργασίες πέρασε πέρα από την ενίσχυση του σκελετού ανέφερε «δεν γίνονται επιπλέον εργασίες γιατί έπρεπε να επιλέξουμε τον συντομότερο χρόνο αποπεράτωσης. Αρχή μας είναι πως όποια εργασία μπορεί να γίνει το καλοκαίρι που σταματάει η λειτουργία του κολυμβητηρίου να την κάνουμε τότε μετά το άνοιγμα».
Ο κ. Μαλουτας αναφέρθηκε και στα ζητήματα ασφάλειας, που είχε προτάξει η προηγούμενη δημοτική αρχή για το κλείσιμο του κολυμβητηρίου. «Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι και το Κοβεντάρειο στο οποίο βρισκόμαστε αν ελεγχθεί με τους τελευταίους κανονισμούς μπορεί να κριθεί ακατάλληλο. Έτσι είναι η επιστήμη, προχωρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατεδαφίσουμε το κτήριο και να κάνουμε στη θέση του ένα καινούργιο. Και αν είχατε τέτοια ευαισθησία για την ασφάλεια των παιδιών γιατί το κλείσατε το 2018 όταν από το 2016 είχατε τη μελέτη.
Τέλος ο πρώην Δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε μεταξύ πως «εμείς δεν είχαμε μιλήσει ποτέ για γκρέμισμα του κολυμβητηρίου αλλά για καθαίρεση μόνο του στεγάστρου» διευκρινίζοντας πως το κολυμβητήριο έκλεισε τo 2018 γιατί τότε υπήρχε η εισήγηση της υπηρεσίας.
Γιάννης Κωσταρέλλας