Η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα στην περιοχή- Παρέμβαση ΓΕΝΟΠ

5 Min Read

Ανανεώνεται

Στις εγκαταστάσεις και το ορυχεία της ΔΕΗ έφτασε λίγο πριν της 11 η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελίζα Φερέιρα, συνοδευόμενη από τον Συντονιστή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστή Μουσουρούλη.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Πρώτος σταθμός επίσκεψης θα είναι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε χώρους ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας.

Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που γινόταν στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελίζα Φερέιρα έκαναν οι συνδικαλιστές του “Σπάρτακου”, εκπροσωπώντας τη ΓΕΝΟΠ.

Ο Μόσχος Μόσχου και ο Σάκης Μάστορας απευθυνόμενοι στην κα Φερέιρα τόνισαν πως η περιοχή θα γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο. “Ο κόσμος φεύγει χάθηκαν 3500 θέσεις εργασίας και οι πολίτες δεν βλέπουν μέλλον”.

Είπαν πως θέλουν Ευρώπη με ισότητα και όχι μια Γερμανία να συνεχίζει να δουλεύει άνθρακα και άλλες χώρες έως το 2038 κ εμείς τόσο γρήγορα.
“Τα συμφέροντα του φυσικού αερίου είναι αυτά που εξυπηρετούνται και η περιοχή από την οικονομική της άνεση οδηγείται σε δύσκολα μονοπάτια”.
Η Επίτροπος μετά την παρουσίαση έδωσε έμφαση στο ότι η Κομισιον δίνει προτεραιότητα στο να περιορίσει τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης και να δημιουργηθούν ευκαιρίες και προϋποθέσεις για ανάπτυξη και οικονομική ευημερία.
Ομολόγησε πως είναι δύσκολο το σχέδιο όπως όλες οι μεταβάσεις στην Ευρώπη παλαιότερα (σίδερο κλπ) αλλά θα δώσουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν.
Απαντώντας  στους εκπροσώπους του  Σπάρτακου τόνισε πως  η αιτία που της δημιουργίας του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης είναι να “απαντήσει “στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν.
“Όταν ένας κλάδος σαν αυτόν διέρχεται μετά από τέτοια χρονική περίοδο σε μεταβατικό στάδιο οι λύσεις είναι δυο: η κλείνουμε τα σύνορα ή αναγνωρίζουμε και διαχειριζόμαστε τις αλλαγές για να μην υπάρξουν απώλειες.
Αναφορικά με τα διαφορετικά χρονοδιαγράμματα των χωρών ανέφερε πως συμμετέχουν όλες οι χώρες στο εγχείρημα. “Επισκέφθηκα Πολωνία και Σιλεσια και είδα από κοντά τι γίνεται εκεί. Η Γερμανία αποφάσισε αν ξέρετε ότι θα πραγματοποιήσει την μετάβαση με παροπλισμό πυρηνικών μονάδων”.
“Είστε πολίτες με ικανότητες και σας δίνει άλλες δυνατότητες αυτό και πρέπει να δώσετε έμφαση σε αυτό με τα εργαλεία που σας δίνονται”.
“Δεν μπορώ να αναμειχθώ σε εσωτερικές υποθέσεις και σε αυτές που έχουν σχέση με εθνικές πολιτικές”.
“Θεωρώ πως οπως λέει το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να υπάρχει επικοινωνία και διασύνδεση τοπικών αρχών και κεντρικής κυβέρνησης”.
” Η  Ελληνική Κυβέρνηση έχει καλούς λόγους για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που προτείνει και αν έχουμε να επιλέξουμε την μετάβασή από αργότερα ή γρηγορότερα τότε πρέπει να επιλέξουμε το γρηγορότερα”.
“Έχουμε έρθει να σας ακούσουμε γιατί δεν είμαι άνθρωπος που βλέπει χάρτες”.
“Και ξέρω καλά τις μεταβάσεις γιατί παλαιότερα ήμουν υπάλληλος σε περιοχή εξαρτημένη από την κλωστοϋφαντουργία”.
Λίγο μετά τις 11.15 έφτασε στο χώρο και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
Συνεχίζει η Επίτροπος Φερέιρα: Πρέπει να δούμε τα σημεία που συμφωνούμε όλοι. Η μετάβαση είναι κάτι που εξελίσσεται. Ο συγκεκριμένος ενεργειακός χώρος δεν είναι ο πιο ανταγωνιστικός ειδικά με τους ανταγωνιστές του. Το είδαμε κ αυτό στην Πολωνία που άρχισαν να χάνονται θέσεις εργασίας στα ορυχεία”.
“Και πιστεύω ότι σε αυτό που είπατε ότι θα γίνει νεκροταφείο δεν θέλουμε κ εμείς να γίνει νεκροταφείο γιατί δεν θέλουμε τα χρήματα που δίνουμε να πηγαίνουν σε νεκροταφείο. Και επίσης να περιορίσουμε το brain drain”.
Διάλογος με Μάστορα: “Λέτε ότι χρειάζεστε περισσότερα χρήματα. Να κάνετε τι; έχετε προτάσεις”;

“Τα χρήματα είναι διαθέσιμα αλλά είναι των φορολογούμενων και πρέπει να τα προσέξουμε πολύ.

Αν τώρα φεύγει ο κόσμος τότε αυτό σημαίνει ότι πρέπει το σχέδιο να εφαρμοστεί πιο γρήγορα.

Να κάνουμε λοιπόν όλοι μαζί τον σχεδιασμό για να δούμε ποιοι κλάδοι πρέπει να δημιουργηθούν για να μην χαθούν θέσει εργασίας.

Να μην είναι πια η περιοχή μόνο καλλιέργεια ενός κλαδου.
Μάστορας: Να έχουμε την δέσμευση των Βρυξελλών πως το σχέδιο θα ενισχυθεί.
Φερειρα: Πρέπει όμως να ξέρουμε τι θέλετε στη Δυτική Μακεδονία.
Γι αυτό θα μιλήσω με όσους μπορώ πανεπιστημίου δημάρχους και χαίρομαι που μιλάω μαζί σας.
Τέλος, δεν μπορούμε να κρατιόμαστε από ένα σκάφος που βυθίζεται.
Από την επίσκεψη της Επιτρόπου Ε.Φερέιρα στο Control Room του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Ν.Παπαθανάση τον Συντονιστή Δ.Α.Μ. και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ.Κασαπίδη, συνοδευόμενοι από τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση