Το αγαπημένο δάσος των Κοζανιτών, το δάσος Κουρί, ετοιμάζεται να «ανοίξει» τις πύλες του στους πολίτες ανανεωμένο, ζωντανό και καθαρό. Η εργολαβία των παρεμβάσεων ολοκληρώνεται και ήδη το αποτέλεσμα είναι ορατό στα μάτια των επισκεπτών, οι οποίοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Το για τα πολλά τελευταία χρόνια απεριποίητο δάσος έχει πλέον καθαρές διαδρομές και στις ήδη υπάρχουσες προστέθηκαν και μονοπάτια, τα οποία είχαν κλείσει από την βλάστηση. Σε αρκετά σημεία έχει τοποθετηθεί πέτρινος περιπατητικός διάδρομος, οι διαδρομές όμως είναι κυρίως χωμάτινες. Η σήμανση που έχει τοποθετηθεί καθοδηγεί τον επισκέπτη και μάλιστα τον ωθεί να αθληθεί, αφού κατά μήκος των μονοπατιών υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες με οδηγό ασκήσεων.
Τα δυο γήπεδα μπάσκετ και τα δυο γήπεδα τένις έχουν ανακατασκευαστεί πλήρως. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί νέα παιχνίδια για τους μικρούς επισκέπτες, τα οποία τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Εντυπωσιακός είναι ο «Δρόμος των Πεύκων» κατά μήκος του οποίου έχουν τοποθετηθεί όργανα γυμναστικής. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί πέργολες, καθιστικοί χώροι, όπως επίσης τοποθετήθηκε και ξύλινη περίφραξη. Το στοιχείο του ξύλου είναι έντονο από την είσοδο στον χώρο αφού έχει κατασκευαστεί ξύλινο σπιτάκι επιστάτη και ένα μεγαλύτερο που αντλεί ενέργεια από φωτοβολταϊκό οροφής. Οι υπάρχουσες τουαλέτες ανακατασκευάστηκαν και δημιουργήθηκε και τουαλέτα για ΑμεΑ.
Σύμφωνα με τον Δήμο Κοζάνης, στόχος είναι «να γίνει το Κουρί χώρος εκτόνωσης, άθλησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ωθώντας τους πολίτες σε φυσικούς τρόπους αναψυχής. Το Κουρί μας «ξανασυστήνεται» με πολλές παρεμβάσεις στους χώρους του, με στόχο οι δημότες να αγαπήσουν το δάσος βιωματικά και να συμβάλλουν στη συντήρηση και προστασία του».
Η σημερινή εικόνα του δάσους δημιουργήθηκε μετά από πολλές προσπάθειες των δυο τελευταίων δημοτικών αρχών. Αρχικά μετά από πολλές πιέσεις ο δάσος παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας στον Δήμο διαδικασία που διήρκησε πολλά χρόνια. Ακολούθησε η μελέτη, ο διαγωνισμός και η έναρξη των εργασιών. Δυστυχώς διαδικασίες σαν και αυτές διαρκούν χρόνια, χωρίς ακόμη να έχει καταφέρει η πολιτεία να επιταχύνει και να διευκολύνει αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια τους πολίτες να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους.
Ο Δήμος Κοζάνης δημοσιοποίησε και ένα QR Code με το σκανάρισμα του οποίου ο χρήστης μπορεί να προβάλει ψηφιακά το δάσος. Ωστόσο, εμείς προτείνουμε να μην το χρησιμοποιήσετε και να επισκεφθείτε οι ίδιοι και να έχετε φυσική και όχι ψηφιακή επαφή με το πανέμορφο δάσος.
Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε περίπου 1 εκ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΑΠ 2012 2016.
Σωκράτης Μουτίδης