Οι χρήσιμες αποφάσεις δεν πρέπει να είναι βιαστικές, αλλά ούτε και να βασίζονται στη «δαιμονοποίηση» καταστάσεων ή στην μεταφυσική πίστη ότι χωρίς σχεδιασμό είναι δυνατόν να υπάρξει σοβαρή αλλαγή μόνο και μόνο επειδή το είπαμε.
Η αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού για τους λιγνίτες αποδεικνύεται τώρα βιαστική και καθόλου δουλεμένη. Μπαίνοντας στο χειμώνα ο διαχειριστής του συστήματος ανακοινώνει μια μεγαλοπρεπή επιστροφή του λιγνίτη, στη βάση του ότι χωρίς αυτόν το σύστημα δεν θα έχει ευστάθεια. Η ενεργειακή κρίση, την οποία πληρώνουν συνήθως χώρες όπως η Ελλάδα, επιβάλλει την επιστροφή των λιγνιτών, αφού ούτε τα αιολικά -προς το παρόν-, ούτε τα υδροηλεκτρικά είναι σε θέση να κρατήσουν το σύστημα.
Ο λιγνίτης είναι ένα καύσιμο με πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο φιλικότερο για το περιβάλλον, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει να σταθμιστούν όλες οι συνέπειες της αντικατάστασής του και να προσδιοριστούν με ακρίβεια και ρεαλισμό οι ημερομηνίες. Χωρίς μπρος πίσω.
Κανείς στη Δυτική Μακεδονία δεν θέλει να έχει ένα επιβαρυμένο περιβάλλον, αλλά και κανείς δεν θέλει και να πεθαίνει το χειμώνα από το κρύο. Αυτό που ζητούμε είναι μια μετάβαση σχεδιασμένη σωστά και όχι «στο πόδι» με «πυροτεχνήματα», τα οποία λίγο μετά αποδεικνύονται κενά περιεχομένου.