Πως να ζήσει μια Γερμανία μόνο με …14 χαρτοφυλάκια;

3 Min Read

Που πας ρε Καραμήτρο; Που πας χερ Όλαφ Σολτς με τέτοια κυβέρνηση; Είναι δυνατόν να κουμαντάρεις την μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 83 εκατομμύρια κατοίκους, την ισχυρότερη οικονομία της Ένωσης, με αυτό το κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε προχθές; Τι μαντζιριές, τι τσιγκουνιές ειναι αυτές καλέ; Που ακούσθηκε μια τέτοια χώρα, με αυτά τα δεδομένα, να κυβερνάται από ένα υπουργικό συμβούλιο με δεκατέσσερις μόνον υπουργούς;

 

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Παραβιάζεται βαναύσως η αρχή της αναλογικότητας. Διότι, τηρουμένων των αναλογίων, αφού η Ελλάδα έχει 21 υπουργούς, χωρίς να μετρήσουμε και τους αναπληρωτές, η Γερμανία, με οκταπλάσιο πληθυσμό, θα έπρεπε να έχει 168. Τι ειναι αυτά τα πράγματα; Έξη σοσιαλδημοκράτες υπουργοί, τέσσερις πράσινοι και τέσσερις φιλελεύθεροι. Ούτε καν ένας “αναπληρωτής υπουργός”, ούτε ένας “άνευ χαρτοφυλακίου”, ένας Επικρατείας βρε αδελφέ. Να έχει λίγη αρχοντιά, λίγο κιμπαριλίκι, λίγο τζέρτζελο το υπουργικό συμβούλιο. Αν ακολουθήσετε, χερ Σολτς, την ίδια πρακτική και στους υφυπουργούς, που εδώ δεν μπορούμε πια ούτε να τους μετρήσουμε, πάει “χάθηκε το γερμανικό” -κατά πως λέμε χάνεται το ρωμαίικο.

Για να αφήσουμε τα αστεία, κ. Πρόεδρε, μια και είστε και γερμανομαθέστατος, μήπως θα άξιζε να πάρετε κανένα μαθηματάκι από τα τεκταινόμενα στο Βερολίνο; Να συνειδητοποιήσετε ότι ηγείσθε ενός πολίτικου τέρατος; Δεν πάει άλλο, όταν οι Γερμανοί έχουν, για παράδειγμα, ένα υπουργείο Εσωτερικών, εμείς στη θέση του να έχουμε, ένα Εσωτερικών,  ένα Προστασίας του Πολίτη και ένα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Και ύστερα λέμε γιατί το κράτος ειναι δυσκίνητο.

Δεν είμαι γερμανομαθής και δεν ξέρω πως λέγεται στα γερμανικά ο όρος “επιτελικό κράτος” που κάθε τόσο μας τον τσαμπουνάτε, αλλά φοβάμαι πως κάτι θολό υπάρχει στο μυαλό σας ως προς την πραγματική σημασία του. Δεν είστε βεβαίως ο αποκλειστικώς υπεύθυνος για αυτή την νοσηρή ελληνική πραγματικότητα. Το φούσκωμα του κυβερνητικού σχήματος άρχισε με τις ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τις περίφημες “αναδομήσεις”, “ανασυντάξεις” και άλλα ηχηρά παρόμοια που αντικατέστησαν τον όρο “ανασχηματισμός”. Και συνεχίσθηκαν από όλους. Τέρας σας παρέδωσε και ο Τσίπρας. Αλλά εσείς το παρακάνατε.

Θέλω να ελπίζω κ. Πρόεδρε ότι δεν θα πάτε με αυτόν τον παραφουσκωμένο διάνο ως τις εκλογές. Ότι κατά το τελευταίο τμήμα της διαδρομής θα θελήσετε να άρετε αυτή την διακωμώδηση του όρου “επιτελικό κράτος.

Μοιραστείτε την είδηση