O Περιφερειάρχης στον Πρωθυπουργό: Δίνετε το στίγμα και την κατεύθυνση που αναζητούσαμε ως περιοχή και τώρα παίρνει σάρκα και οστά

3 Min Read

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης καταρχήν ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την παρουσία του στην περιοχή κάνοντας λόγο για μεγάλη τιμή για την Δυτική Μακεδονία. «Δίνετε το στίγμα και την κατεύθυνση που αναζητούσαμε ως περιοχή και τώρα παίρνει σάρκα και οστά το ενεργειακό μοντέλο. Μετά την ανακοίνωση της απολιγνιτοποίησης  επικράτησε ανησυχία καθώς ο λιγνίτης είναι ο  βασικός εργοδότης ακόμη και σήμερα.

Προέκυψε όμως και διεθνές ενδιαφέρον για την περιοχή. Είμαστε στο μικροσκόπιο ως προς το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης. Λάβαμε μια τολμηρή απόφαση ως περιφερειακή αρχή να γίνουμε η πιο πράσινή στην Ευρώπη. Με την δική σας άδεια καταθέσαμε το αίτημα για το πράσινο υδρογόνο και δεχθήκαμε επικρίσεις αλλά μετά από  δυο χρονιά βρισκόμαστε στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της Ευρώπης το υδρογόνο».

- Advertisement -

Ο κ. Κασαπίδης έκανε λόγο για εεργειακή πρόκληση και δίκαιη μετάβαση με ορούς εισοδήματος. «Η περιοχή θα  χάσει τουλάχιστον 20 χιλ. θέσεις εργασίας και 1,5 δις ευρώ ετήσιο εισόδημα. Μας αρκεί μια μετάβαση με αυτούς τους ορούς; Ζητούμε ‘οσες θέσεις εργασίας χάνονται άλλες τόσες να δημιουργηθούν για να είναι ομαλά».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε 30.000 χαμένες θέσεις έως το 2019. «Δεν μας αρκεί αυτή η μετάβαση θέλουμε να καλύψουμε και τις 29000 θέσεις εργασίας που είχαμε τα προηγούμενα χρονιά από το 10 και μετρά έως το 2019».

«Είναι επιτακτική η ανάγκη επιτυχίας του εγχειρήματος».

Ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε και στη μεγάλη κρίση και στην γούνα. «Καστοριά και δήμος Βοίου πλήττονται με χαμένες θέσεις εργασίας και εισόδημα. Έχουμε προετοιμάσει μια μελέτη και θα καταλήξει σε σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης στον κλάδο της γούνας και ζητάμε την στήριξη της κυβέρνησης».

Αποκάλεσε πρωτεργάτη τον Κωστή Μουσουρούλη σημειώνοντας πως «καταφέραμε  να γίνει ένα άρτιο σχέδιο με νέους άξονες ανάπτυξης, μεγάλη έμφαση στον χρόνο υλοποίησης και στην ταχύτητα εφαρμογής και τα κίνητρα που θα δοθούν με τους νομούς που θα ψηφιστούν».

«Η Δυτική Μακεδονία εκμεταλλευομένη την παρουσία σας εδώ που σηματοδοτεί  μια νέα απαρχή για την επόμενη μέρα και σήμερα είναι του Αγίου Στυλιανού σημαδιακή μέρα”.

«Λύση του προβλήματος απολιγνιτοποίησης  είναι το πράσινο υδρογόνο, δημιουργούνται 18000 θέσεις εργασίας άμεσες και 29000 έμμεσες. Θέλουμε την βοήθεια σας για να μας εγκριθεί από τις Βρυξέλλες αυτοτελώς για να ξεκινούσε γρηγορά».

«Η Δυτική μακεδονικά έχει διαφορετική αντιμετώπιση από αυτήν την κυβέρνηση».

xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση