Τη δημιουργία Υγειονομικού Χάρτη ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης-Αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προχωρήσει ο σχεδιασμός

5 Min Read
Ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Χάρης Τσεβεκίδης
Ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Χάρης Τσεβεκίδης

Με στόχο να ενημερωθούν οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι με την υγεία σχετικά με το τι είναι και πως σχεδιάζεται και εφαρμόζεται στην πράξη ένας υγειονομικός χάρτης, ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης θα επιχειρήσει να διοργανώσει ημερίδα. Καλεσμένοι θα είναι ειδικοί επιστήμονες που θα μιλήσουν για το πόσο σημαντικός είναι ένας υγειονομικός χάρτης για τη χώρα και πόσο αυτός συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση του συστήματος υγείας.

«Αυτό που κάποιοι αποκαλούν υγειονομικό χάρτη δεν υπάρχει ή δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην χώρα μας» είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για το θέμα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χάρης Τσεβεκίδης, ο οποίος τόνισε εμφατικά πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πάρθηκε από τον φορέα, μετά τη «διαπίστωση πως οι υγειονομικές συνθήκες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και οι όποιες προτάσεις και λύσεις που προκρίνονται ή σχεδιάζονται, έχουν αποσπασματικό και εφήμερο χαρακτήρα».

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο χρόνος πραγματοποίησης της ημερίδας-εκδήλωσης δεν έχει ακόμη οριστεί. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κάλεσε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να θέσει «υπό την σκέπη της» την προσπάθεια, προκειμένου το υγειονομικό σύστημα να λειτουργήσει με σύγχρονο τρόπο, όπως ανέφερε. «Ο υγειονομικός χάρτης είναι ένα σύστημα καταγραφής των αναγκών που χρειάζεται η χώρα και κατ’ επέκταση κάθε περιοχή. Μιλά για σχέδια και προτάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε περιπτώσεις κρίσης και το πως πρέπει να ανταποκριθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς όταν αυτό συμβεί. Αυτό το αποφασίζουν ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψιν τους πράγματα που γνωρίζουν αυτοί και όχι οι δήμοι ή οι περιφέρειες ή τα πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει να γίνει άμεσα αυτό για να δείξουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του χάρτη και να σχεδιαστεί σήμερα για το μέλλον προκειμένου να κινηθούμε τάχιστα αν προκύψει νέα ανάγκη. Καταθέτουμε δημόσια την πρόταση αυτή με στόχο το κοινό καλό προκειμένου να έχουμε ένα αμερόληπτο εργαλείο για να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της υγείας στην περιοχή μας» τόνισε ο κ. Τσεβεκίδης.

 

Η μελέτη του Δήμου Κοζάνης δεν βλέπει το σύνολο

«Η μελέτη που παρήγγειλε ο Δήμος Κοζάνης δεν βλέπει το σύνολο» τόνισε ο κ. Τσεβεκίδης, σχολιάζοντας την πρόταση του Δήμου για νέο περιφερειακό νοσοκομείο στα Κοίλα. «Η μελέτη εμπεριέχει μερικά στοιχεία -αποκαλυπτικά μπορώ να πω- αλλά δεν είναι ολοκληρωμένη και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της οργάνωσης του υγειονομικού χάρτη. Προσπαθούμε ως Ιατρικός Σύλλογος να βλέπουμε το συνολικό καλό και όχι να προκαλέσουμε εντάσεις και διχαστικές ή τοπικιστικές αντιπαραθέσεις που οδηγούν και μας οδήγησαν σε αδιέξοδα. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει κάτι οργανωμένο και να ερωτηθούμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε. Πρέπει όλοι μας να βάλουμε μπροστά το εμείς και όχι το εγώ» επεσήμανε ο κ. Τσεβεκίδης.

 

Για επιτάξεις και δηλώσεις Γκανάτσιου

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης εξέφρασε την αντίθεσή του με την επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών, οι οποίες, όπως είπε, έγιναν με προχειρότητα. «Δεν έγινε καμία διαβούλευση για τις επιτάξεις. Κανένας δεν γνώριζε τοπικά τι θα συμβεί. Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ δήλωσε πως έγινε συζήτηση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κάτι που διαψεύδεται από το πανελλήνιο όργανό μας. Κάποιοι από την Αθήνα πήραν λίστα με το τι γιατρούς έχουμε και χωρίς να ξέρουν τι κάνουν αποφάσισαν να καλύψουν κενά» είπε οργισμένος ο κ. Τσεβεκίδης.

Ο ίδιος προσπάθησε να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων που υπάρχει, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «πρέπει να γίνει κεντρικά μια οργανωμένη προσπάθεια να προκύψουν ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη, όπως αναισθησιολόγοι. Δεν γίνεται να βγαίνουν γιατροί συνέχεια συγκεκριμένων ειδικοτήτων έξι φορές πάνω από τις ανάγκες της χώρας και να μην έχουμε αναισθησιολόγους» τόνισε.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου απαντώντας στις δηλώσεις τους Διοικητή του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης στο top channel σχετικά με «χολιγουντιανά σόου» απάντησε: «Την ώρα που κάποιοι έκοβαν κορδέλες και πανηγύριζαν για τη νέα πτέρυγα, κλήθηκε από το νοσοκομείο που διοικεί ο κ. Γκανάτσιος, συνταξιούχος αναισθησιολόγος να σώσει έναν 16χρονο, γιατί δεν υπήρχε γιατρός».

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

 

 

Μοιραστείτε την είδηση