Την δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην Δυτική Μακεδονία που θα ενταχθεί σε ένα διαπεριφερειακό σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, προτείνει ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης. Ο κ. Γεράνης σε συνέντευξή του στον «Χρόνο», τόνισε πως η δημιουργία μιας «Ενεργειακής Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» είναι μονόδρομος για την χώρα και πως τοπικά θα αποτελέσει νέα μέρα για την μεταλιγνιτική εποχή.
Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μέρος του εθνικού σχεδιασμού και σύμφωνα με τον κ. Γεράνη ήδη έχουν γίνει νομοθετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι στόχοι είναι:
- Αύξηση στο 60% από το 20% που είναι σήμερα της επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης, μέχρι το 2030
- Αύξηση στο 30% από το σχεδόν 0% πρόληψης σπατάλης τροφίμων που είναι σήμερα, μέχρι το 2030
- Αύξηση στο 90% από το 30% χωριστής συλλογής φιαλών που ισχύει σήμερα, μέχρι το 2030
- Αύξηση στο 30% από το περίπου 3% του δείκτη κυκλικότητας της οικονομίας μας, μέχρι το 2030
- Μείωση από το 80% της ταφής των απορριμμάτων που ισχύει σήμερα στο 10%, μέχρι το 2030.
«Κύριος στόχος από αυτή την προσπάθεια, είναι το 10% του υπολείμματος. Ένας διαπεριφερειακός ΦΟΔΣΑ θα διεκδικήσει και θα απαιτήσει να συμμετέχει η αυτοδιοίκηση μέσα στο όποιο σχήμα καθώς οι αυτοδιοικήσεις εκπροσωπούν τους πολίτες και την κοινωνία και να μπορέσει να γυρίσει πίσω ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες για να μην υπάρχουν μεγάλα τέλη ταφής» τόνισε ο κ. Γεράνης. Ο ίδιος ανέφερε πως η κυκλική οικονομία δεν αναφέρεται μόνο στις ροές υλικών αλλά περιλαμβάνει και ως κομβικό στοιχείο, την ανάκτηση ενέργειας αλλά και τον δραστικό περιορισμό των χώρων ταφής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να γίνουν μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο και φτάνοντας και στο κομμάτι που προβλέπει και ο εθνικός σχεδιασμός για την εγνατία διαχείρησης στερεών αποβλήτων, ο φορέας της Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε πρόταση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Την μεταφορά υλικών που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν πριν από την ταφή, με σύγχρονες και εφαρμοσμένες τεχνολογίες σε κλίμακα διαπεριφερειακής εμβέλειας σε όλο το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας που περιλαμβάνει Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ήπειρο και Θεσσαλία, σε ένα κεντρικό σημείο που θα είναι η Κοζάνη και τα ορυχεία. «Ο λόγος που επιλέχθηκε να είναι η Κοζάνη ο τόπος που θα οδηγούνται τα υπολείμματα όλων, είναι το ότι εκεί πάντοτε χτυπούσε και θα χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της πατρίδας μας, εκεί που παράγεται ο ηλεκτρισμός και κινεί όλη τη χώρα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεράνης.
Μέσω των υπαρχόντων οδικών αξόνων και την ως ένα σημείο «σιδηροδρομική εγνατία» που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης, θα μεταφέρονται τα υπολείμματα που δεν επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται και δεν μπορούν να ταφούν και θα αξιοποιούνται ενεργειακά και θα παράγουν θερμική και ηλεκτρική ενέργεια, τόσο για την τηλεθέρμανση όσο για την ηλεκτροδότηση.
Μια βασική εκτίμηση στο πεδίο της ενέργειας, με βάση όλες τις ποσότητες που διαχειρίζονται οι ίδιοι κατά μήκος της Εγνατίας, υπολογίζονται περίπου 450.000 τόνοι υπολειμμάτων ανά έτος και αυτό προκύπτει βγαίνει από τους περιφερειακούς ΠΕΣΔΑ που έχουν κατατεθεί.
Τα ενεργειακά οφέλη της «Εγνατίας»
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, τα ενεργειακά οφέλη της Εγνατίας θα είναι μεταξύ άλλων :
- Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 30 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 70.000 νοικοκυριών
- Η παραγωγή θερμικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 90 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 85.000 νοικοκυριών
- Μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%
- Εξοικονόμηση 80 στρεμμάτων ή σχεδόν 11 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος από τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ
- Τόνωση της περιοχής από νέες θέσεις εργασίας
«Αν όλα αυτά ενταχθούν στο πλαίσιο ενός πάρκου κυκλικής οικονομίας διότι δεν είναι μόνο η μονάδα της ενεργειακής αξιοποίησης, είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει στόχο να συμβάλλει στην γενικότερη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Η ενεργειακή αξιοποίηση είναι μια άκρως απαραίτητη και αναγκαία δράση που έχει στόχο την ανάπτυξη των δευτερογενών πρώτων υλών στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ανάπτυξης οικοσυστήματος, περιβαλλοντολογικής βιομηχανίας και μεταποίησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεράνης.
Από πλευράς Υπουργείου, γίνεται ειδική μελέτη για την τεχνολογία που θα πρέπει να επιλεχθεί για να γίνει η μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας. «Το σίγουρο είναι πως δεν θα έχουμε σύμμεικτο απόριμμα. Ότι δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί θα είναι ένα δευτερογενές καύσιμο που θα βγαίνει από όλες τις περιφέρειες που έχουν εργοστάσια σκουπιδιών» σημειώνει ο κ. Γεράνης.
Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr