Σε απεργία στις 23 του Φεβρουαρίου και συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την προστασία του εισοδήματος και της υγείας, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Κοζάνης, καλεί η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας. Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται σε κοινό συντονισμό με άλλα σωματεία και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί με τη συμπλήρωση δύο ετών από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού, δύο ετών «αδιάκοπου αγώνα στην πρώτη γραμμή του συστήματος δημόσιας υγείας», εκφράζουν την αγανάκτησή τους «γιατί μας άφησαν αβοήθητους να προσπαθούμε να αποκρούσουμε το ένα μετά το άλλο τα πανδημικά κύματα, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό υποδομές και εξοπλισμό».
Κενό το 45% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου Κοζάνης
Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «χαρακτηριστικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγοι, εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι, σε όλα τα νοσοκομεία», επισημαίνοντας πως το 45% των οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου Κοζάνης είναι κενές, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Περιφέρειας το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 27-35%.
«Είναι χαρακτηριστικό πως τη στιγμή που λένε πως αποκλιμακώνεται η πανδημία, μετράμε 6653 ενεργά κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, με γεμάτες τις κλίνες covid-19 και μετατροπής σχεδόν όλων των Νοσοκομείων σε μονοθεματικά» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΝΔΥΜ.
Θέτει, επίσης, το θέμα των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία, ρωτώντας «πόσοι άραγε θα είχαν σωθεί αν δεν υπήρχαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Δυτικής Μακεδονίας κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες εργασίας και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση που «από τη μία ισχυρίζεται ότι η πανδημία αποκλιμακώνεται, και από την άλλη δύο χρόνια μετά εξακολουθεί να επικαλείται «την έκτακτη συνθήκη» για να μας αντιμετωπίζει σαν «φτηνά ανταλλακτικά». Γιατί νέοι συνάδελφοι πριν προλάβουν καλά-καλά να διοριστούν, αλλά και έμπειροι συνάδελφοι λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση εξωθούνται σε παραίτηση εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας».
Μάλιστα, αιχμές αφήνουν και για τους κλινικάρχες, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση αφήνει το 95% των 15.000 κλινών του ιδιωτικού τομέα covid free για να μην θίξει τα κέρδη των κλινικαρχών, οι οποίοι έχουν δηλώσει κυνικά ότι «οι covid ασθενείς κοστίζουν πολύ και δεν έχουμε ρευστό».
Εγκληματικά τα σχέδια για το νέο ΕΣΥ
Οι νοσοκομειακοί γιατροί χαρακτηρίζουν εγκληματικά τα σχέδια για το νέο ΕΣΥ, επισημαίνοντας πως θέλουν να κάνουν «ένα Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία με ΣΔΙΤ και DRGS λειτουργώντας δηλαδή σαν νοσοκομείο – επιχείρηση, κατά τα πρότυπα του νοσοκομείου της Σαντορίνης με ταυτόχρονη υποβάθμιση των ήδη υπαρχόντων νοσοκομείων σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Κρύβουν βέβαια στο λαό ότι το νοσοκομείο της Σαντορίνης έχει καταντήσει το πλέον υποστελεχωμένο Πανελλαδικά. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικής διοίκησης».
Τι διεκδικούν
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοι μας που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας.
- Ούτε σκέψη για να προχωρήσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» στη Δυτική Μακεδονία, καμία υποβάθμιση των νοσοκομείων μας. Ουσιαστική αναβάθμιση της ΠΦΥ και των Νοσοκομείων, Τριτοβάθμιο νοσοκομείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.
- Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012.
- Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού.
- Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ ( Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα).
- Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών. Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών που είχαμε κατακτήσει με αγώνες και αφαιρέθηκε με τα μνημόνια. Αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες.
- Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα. Κατάργηση κάθε σχεδίου για “foundation year” ή άλλου είδους φραγμών για τους νέους πτυχιούχους ιατρικής πριν την έναρξη ειδικότητας.
- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
- Επίταξη των υπηρεσιών του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.