Από τότε που εμφανίστηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η νοοτροπία και οι αντιλήψεις των ατόμων –αλλά ιδιαίτερα των εφήβων– για την εξωτερική τους εμφάνιση έχουν αλλάξει, γεγονός το οποίο επηρεάζει συνήθως και την ψυχολογία τους. Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων «ξοδεύει» μεγάλο μέρος του χρόνου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ως προς τη διαμόρφωση προτύπων και την υιοθέτηση συνηθειών.
Το πρόβλημα, βέβαια, ξεκινά όταν οι νέοι μπερδεύουν την εικονική πραγματικότητα με την πραγματική ζωή και αρχίζουν να θεωρούν πως αυτά που προβάλλονται αποτελούν «σωστά» πρότυπα και συνήθειες. Έτσι παρατηρούμε πως το instagram, για παράδειγμα, έχει κατακλυστεί από εικόνες και stories ανδρών –πιθανόν διάσημων– οι οποίοι φαίνονται να διαθέτουν το «τέλειο» και «ιδανικό» σώμα ή γυναικών, οι οποίες παρουσιάζονται στις φωτογραφίες ή στα βίντεο με γυμνασμένο, λεπτό, σφριγηλό και χωρίς καμία ατέλεια κορμί. Ωστόσο, κανείς από τους εφήβους δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί πως αυτές οι εικόνες είναι πλασματικές και πιθανότατα θα αποτελούσαν πραγματικότητα, αν κάποιο άτομο ασχολούνταν επαγγελματικά με κάποιο άθλημα ή έκανε πρωταθλητισμό και διέθετε όλο τον ελεύθερο του χρόνο σε προπονήσεις και γυμναστήρια. Όμως, η επεξεργασία που γίνεται στις φωτογραφίες των διασήμων, ώστε να φαίνονται αψεγάδιαστοι, δεν είναι φανερές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται πλήθος ατόμων και να νιώθει μειονεκτικά για την εξωτερική του εμφάνιση. Αυτό παράλληλα συνεπάγεται και φθορά της ψυχικής υγείας, καθώς οι έφηβοι κυρίως, παρουσιάζουν έλλειψη αυτοπεποίθησης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κακή διάθεση κ.λπ. Επιπλέον, οι νέοι επηρεασμένοι από αυτά τα «πρότυπα», τα οποία και προσπαθούν να μιμηθούν, χάνουν το μέτρο και ακολουθούν κακές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες είναι βλαβερές για τον οργανισμό τους, επιθυμώντας να αποκτήσουν το ιδανικό σώμα. Μερικές φορές αυτές οι συνήθειες καταλήγουν και σε κάποιες ασθένειες, όπως η νευρική ανορεξία ή οδηγούν σε έλλειψη ασβεστίου και σιδήρου, με πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία τους. Βέβαια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζονται τα «τέλεια» σώματα, όλοι σφύζουν από υγεία!!!
Όπως προανέφερα, οι περισσότερες φωτογραφίες που βλέπουμε έχουν δεχθεί εξωπραγματικές επεξεργασίες για να φαίνεται το αποτέλεσμα που θέλουν να δείξουν ή να «πουλήσουν», αλλά εάν δούμε τις φωτογραφίες χωρίς καμία επεξεργασία, είμαι σίγουρη πως θα μέναμε όλοι έκπληκτοι με την κοροϊδία που επικρατεί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι «τυχαίες» φωτογραφίες που υπάρχουν από τους «paparazzi», οι οποίες είναι τις περισσότερες φορές και αυτές ψεύτικες, γιατί οι διάσημοι πληρώνουν τους ανθρώπους που τους βγάζουν αυτές τις φωτογραφίες, για να φαίνονται ακόμη και στην καθημερινή τους βόλτα άψογοι. Βέβαια, αν βγει στην δημοσιότητα μια φωτογραφία από αυτούς που δεν έχουν πληρωθεί και φανεί ότι δε διαφέρουν από όλους εμάς τους κοινούς θνητούς, απαιτούν να τις κατεβάσουν αμέσως.
Συμπερασματικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την τάση υπερπροβολής του τέλειου ή ιδανικού σε σχέση με το σώμα, τη διασκέδαση ή τις καταναλωτικές συνήθειες, δημιουργούν
ανασφάλεια και πλήθος προβλημάτων στους νέους γενικά αλλά ιδιαίτερα στους εφήβους. Θεωρώ πως, αν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση μέσα από την οικογένεια ή και το σχολείο, δεν θα είχε κανένας έφηβος αμφιβολίες για την εξωτερική του εμφάνιση, καθώς οι ατέλειες που θεωρούν κάποιοι έφηβοι πως έχουν, όπως σπυράκια ή παραπάνω κιλά, είναι απολύτως φυσιολογικές για την ηλικία τους. Εξάλλου, δε χρειάζεται να υπερβάλλει κανείς με την εικόνα της εξωτερικής του εμφάνισης, αφού κάθε άτομο είναι διαφορετικό και μοναδικό. Η ομορφιά του καθενός προέρχεται από την ψυχή του και αντικατοπτρίζεται στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του. Το κυνήγι του τέλειου και αψεγάδιαστου μάς οδηγεί στο να παραμελούμε τα σημαντικά για τα ασήμαντα και πολλές φορές να καταστρέφουμε τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μας. Ας μάθουμε να ζούμε, λοιπόν, συμφιλιωμένοι με τον εαυτό μας και την εικόνα μας και να μην εγκλωβιζόμαστε σε συνήθειες και πρότυπα μιας ψεύτικης και εικονικής ζωής.
Ηρώ Σπυροπούλου
μαθήτρια της Α΄ τάξης
του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης
ΟΝΕΙΡΑ ΨΥΧΩΝ
Τι είναι τα Όνειρα Ψυχών; Δύο λέξεις χίλιες σημασίες. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τα δικά τους ποιήματα, διηγήματα και άρθρα.