Σε λίγες μέρες η τελική φάση της εκπαίδευσης
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το Σαββατοκύριακο, δεν πτόησαν την σειρά εκπαίδευσης της Σχολής Χειμερινής Ορειβασίας του ΕΟΣ Κοζάνης, να βρεθεί στο Φαλακρό Δράμας και να ολοκληρώσει με επιτυχία ακόμη ένα κεφάλαιο για ασφαλείς χειμερινές κινήσεις σε αλπικό πεδίο. Ήταν η τρίτη φάση της εκπαίδευσης και απομένει μια ακόμη, η οποία θα είναι τριήμερη και η πιο απαιτητική.
Ο εκπαιδευτής Γιώργος Ντέρος ανέμενε το πρωί του Σαββάτου τους εκπαιδευόμενους έξω από το κλειστό χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού σε υψόμετρο 1720 μέτρων. Η θερμοκρασία στις 10 το πρωί ήταν στους μείον 11 βαθμούς Κελσίου και η ομάδα ετοιμάστηκε γρήγορα για να ξεκινήσει την ανάβαση, προκειμένου να βρεθεί σε κίνηση για να ζεσταθεί. Κραμπόν (μεταλλικά καρφιά τα οποία προσαρμόζονται πάνω στις μπότες για κίνηση σε παγωμένο πεδίο) και πιολέ (εργαλείο για κίνησε σε αλπικό πεδίο) είναι οι αχώριστοι σύντροφοι των ορειβατών στα χιονισμένα βουνά. Η ομάδα αυτή τη φορά έβαλε φόρεσε και τη ζώνη αναρρίχησης (Μποντριέ) για να κάνει προπόνηση για την κατάβαση της Κυριακής στην φημισμένη Χιονότρυπα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων.
Η θερμοκρασία δεν άργησε να πέσει ακόμη περισσότερο και μέχρι τις 3 το μεσημέρι το θερμόμετρο έδειχνε μείον 18 βαθμούς Κελσίου. Η εκπαίδευση για τις τεχνικές ασφαλείας και τους τρόπους δεσίματος διήρκησε περίπου δύο ώρες. Οι εκπαιδευόμενοι φρεσκάρισαν τις γνώσεις τους στους ορειβατικούς κόμπους και εκπαιδεύτηκαν στο πως μπορούν να στηριχθούν από αλουμινογωνιές, dead man, πιολέ και από το ίδιο το χιόνι με την μέθοδο του σκαψίματος μανιταριού. Το τελευταίο ήταν αυτό που εντυπωσίασε και περισσότερο, αφού μετά από σκάψιμο στο χιόνι βάθους 30 εκατοστών, το ορειβατικό σχοινί άντεξε χωρίς πρόβλημα περίπου 300 κιλά.
Ωστόσο η θερμοκρασία έπεφτε κι άλλο και η ομάδα κατέβηκε στο καταφύγιο για να συνεχίσει εκεί την θεωρητική εκπαίδευση, Μετά το άναμμα του μεγάλου τζακιού για να ζεσταθεί ο χώρος, ο Γιώργος ενημέρωσε την ομάδα για το απαιτητικό πρόγραμμα της Κυριακής. «Αύριο που θα κατέβουμε στην Χιονότρυπα θα πρέπει μόνοι σας να δεθείτε και να ακολουθήσετε κατά γράμμα τα όσα έχουμε πει. Η καταρρίχηση στην Χιονότρυπα θα έχει διάρκεια και θα γίνει με ραπέλ» είπε ο Γιώργος με αυστηρό ύφος, διαμηνύοντας πως η ασφάλεια είναι το παν κάτι που έχει πει από το πρώτο μάθημα.
Το μάθημα διέκοψαν οι φωνές μιας ομάδας εκπαιδευόμενων από την Κομοτηνή. Ο Κώστας, ο έφορος του καταφυγίου, ετοίμασε τα δωμάτια για τις ομάδες και ενημέρωσε για τα κατατόπια. Ο ίδιος ξέρει το βουνό απ’ έξω και ανακατωτά όπως και ο φίλος του ο Ηλίας, ο οποίος έφτασε γύρω τις 7 το βράδυ στο καταφύγιο ταλαιπωρημένος από το μαλακό χιόνι που συνάντησε στην διαδρομή που έφτανε μέχρι το στήθος του. Οι συζητήσεις και τα γέλια γύρω από το τζάκι από όλους κράτησαν μέχρι τις 11 το βράδυ την ώρα που αρκετοί είχαν ήδη κοιμηθεί λόγω της κούρασης της ημέρας.
Το πρωί της Κυριακής η ομάδα ήταν έτοιμη για αναχώρηση στις 8 το πρωί. Η θερμοκρασία έξω ήταν μείον 18 βαθμούς και το βράδυ είχε πέσει έως τους μείον 23 βαθμούς Κελσίου. Ο εκπαιδευτής ζήτησε από τα μέλη της ομάδας να ντυθούν πολύ καλά και να πάρουν και έξτρα ρουχισμό για παν ενδεχόμενο. Μετά από περίπου 2 ώρες ανάβασης στο παγωμένο χιόνι του Φαλακρού, η ομάδα έφτασε στην εντυπωσιακή Χιονότρυπα. Πρόκειται για καταβόθρα που κατέρρευσε η οροφή της, ενώ είναι και ένα από τα βαθύτερα βάραθρα της Μακεδονίας (-111μ) με μεγάλο άνοιγμα και μόνιμο χιόνι στον πάτο του.
Η πρώτη κατάβαση γίνεται σε σαθρό λούκι και είναι 55 μέτρα, όπου ο καταρριχητής φτάνει στο κομμάτι του πάγου, ο οποίος αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τα χιόνια. Στα τοιχώματα της βόρειας πλευράς υπάρχει συνέχεια ανάμεσα στο χιόνι και το βράχο. Η είσοδος αυτή στον κάτω κόσμο της χιονότρυπας είναι φραγμένη από χιόνι τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Στην περίπτωσή μας το χιόνι ήταν πολλά μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου και η ομάδα δεν κατάφερε να θαυμάσει τον εντυπωσιακό θάλαμο, με πλούσιο διάκοσμο στα τοιχώματα του και ύψος οροφής στα 40μ περίπου.
Μετά τις ασφάλειες και τα δεσίματα, ακολούθησε ένας τελευταίος έλεγχος και σιγά σιγά οι εκπαιδευόμενοι ξεκίνησαν την καταρρίχηση. Η εμπειρία του ραπέλ μοναδική, πόσο μάλλον σε χιονισμένο και παγωμένο πεδίο. Την στιγμή της κατάβασης, ο ήλιος φώτιζε όλη την τρύπα δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες φυσικής θέρμανσης σε σχέση με την επιφάνεια του βουνού. Οι προσπάθειες που έγιναν με σκάψιμο αρκετών μέτρων στο χιόνι για να βρεθεί η είσοδος του σπηλαίου απέβησαν άκαρπες και η ομάδα πήρε τον δρόμο της… ανηφοριάς για να βγει στην επιφάνεια. Μετά την περισυλλογή του υλικού (σχοινιά κλπ) ακολούθησε ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Φαλακρού στα 2.232 μέτρα.
Γύρω στις 4 το απόγευμα οι ορειβάτες έφτασαν στο καταφύγιο του χιονοδρομικού. Ο ήλιος είχε ανεβάσει την θερμοκρασία στους… μείον 11 βαθμούς Κελσίου και τα αυτοκίνητα πήραν μπρος πιο εύκολα από το πρωί. Το βλέμμα όλων τώρα είναι στραμμένο στο τριήμερο 25,26 και 27 Μαρτίου για την τελική φάση της εκπαίδευσης σε βουνό που δεν έχει επιλεχθεί ακόμη.
Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr