Μπορεί οι τιμές στα βασικά αγαθά να έχουν ανέβει, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους καταναλωτές, καθώς μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, το ελληνικό τραπέζι φαίνεται να είναι έτοιμο να γεμίσει και πάλι, φέρνοντας κοντά για να γιορτάσουν, μικρούς και μεγάλους.
Σύμφωνα με τον Μάκη Γκιάτα, πρόεδρο του σωματείου κρεοπωλών Κοζάνης, ο κόσμος έχει ξεκινήσει ήδη να κάνει τις παραγγελίες για το Πασχαλινό τραπέζι. «Αυτοί που θα ψήσουν ολόκληρο αρνί, έχουν ενδιαφερθεί και έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τις παραγγελίες τους. Οι παραγγελίες αυτές έχουν ήδη μπει στα μαγαζιά και τα ψυγεία μας» λέει χαρακτηριστικά.
Η κίνηση μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη. Μεγάλη Παρασκευή με Μεγάλο Σάββατο ο κόσμος συνήθως πηγαίνει να παραλάβει τις παραγγελίες του. Τα προϊόντα που φεύγουν πιο πολύ αυτές τις μέρες είναι το αρνί, η μαγειρίτσα, τα τσίτσιλα και τα χοιρινά κομμάτια, όπως είναι τα σουβλάκια, οι παντσέτες και ο κιμάς.
Οι τιμές των προϊόντων, είτε παράγονται στην Ελλάδα, είτε εισάγονται από χώρες του εξωτερικού, έχουν ανέβει δραματικά. Χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά της 45% αύξησης στο βόειο κρέας και 30% στο χοιρινό και τα πουλερικά πανελλαδικά. Ο κ. Γκιάτας αναφέρει πως φέτος συγκριτικά με πέρυσι οι τιμές είναι περίπου 15% πάνω στο κρέας στην Κοζάνη. «Αν σκεφτείτε ότι όλα τα προϊόντα έχουν ανέβει μέχρι και στο 100%, το ό,τι καταφέραμε και το κρατήσαμε στο +15% είναι πολύ καλό. Έβαλαν νερό στο κρασί τους και οι παραγωγοί και εμείς και δεν χτυπήσαμε το ποσοστό του κέρδους που θα μπορούσαμε. Το κατεβάσαμε πολύ, για να μπορούν οι τιμές να είναι προσιτές στον κόσμο. Βιώνουμε κι εμείς την ίδια κατάσταση με τους καταναλωτές και καταλαβαίνουμε ότι δυσκολεύονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιάτας.
Ο κόσμος μπορεί κάποιες φορές να μπερδεύεται από τις τιμές που βγάζουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά κρεοπωλεία και να προτιμά την χαμηλότερη τιμή από την ποιότητα του κρέατος και κατ’ επέκταση της υγείας του. Ο καταναλωτής πρέπει να εμπιστεύεται τον κρεοπώλη της γειτονιάς του για να ξέρει τι κρέας θα δώσει στα παιδιά και την οικογένεια του, ώστε να μην μπορεί να τον ξεγελάσει, λένε οι παραδοσιακοί κρεοπώλες. «Αυτή τη στιγμή εμείς πουλάμε το αρνάκι 13.30 ευρώ, μπορεί να ακούσεις για αρνί με 10-11 ευρώ, είναι 2 ευρώ η διαφορά και στα 10 κιλά είναι 20 ευρώ. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω αρνί, το οποίο μπορώ να σου το δώσω με 7 ευρώ, αλλά θα είναι συνήθως ένα αρνί μεγάλο σε ηλικία» τονίζει ο ίδιος, ενώ αναφέρει πως έχει χρόνιους πελάτες και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οπότε υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει χτιστεί, μεταξύ πελάτη και επιχείρησης.
Όσο για το πως μπορεί ο καταναλωτής να σιγουρευτεί για την ποιότητα του κρέατος και για κατά πόσο αυτό είναι ελληνικό καθώς έχουμε δει πολλές περιπτώσεις που ένα κομμάτι κρέας «βαφτίζεται» ελληνικό ενώ δεν είναι ή που «βαφτίζεται» αρνί ενώ είναι κάτι άλλο, ο κ. Γκιάτας αναφέρει πως αν πάρεις απλά ένα κομμάτι κρέας, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ούτε για την προέλευση του, ούτε για την ποιότητα του. «Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη, είναι στο δικό μας το χέρι να δώσουμε στον πελάτη αυτό που ζητάει, για να μπορέσουμε να τον κρατήσουμε σαν πελάτη και να τον ευχαριστήσουμε. Εμείς γνωρίζουμε ακόμα και το τι τρώει το ζώο για να ξέρουμε και τι κρέας θα βγάλει».
Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr