Κατά 50% θα αυξηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια η λιγνιτική παραγωγή
Σε αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 50% σε δύο χρόνια προχωρά η κυβέρνηση. Η αύξηση χαρακτηρίζεται προσωρινή και έρχεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα επάρκειας εφοδιασμού σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης και υπό τον κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει ότι ως το 2023 θα αυξηθεί ως και 16,5 εκατ. τόνους η εξορυκτική δραστηριότητα από ορυχεία, που τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν εγκαταλείφθηκαν.
Όπως έγραφε ο «Χ» την επόμενη των εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ το νέο σχέδιο προβλέπει την παράταση κατά δύο χρόνια της λειτουργίας των πιο σύγχρονων μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ, τον Άγιο Δημήτριο 5 και τη Μελίτη στη Φλώρινα, που είχαν προγραμματιστεί να κλείσουν το 2023 και τη λειτουργία της υπό κατασκευή Πτολεμαΐδας 5 με λιγνίτη τουλάχιστον ως το 2028.
Για την Πτολεμαΐδα 5, που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Δεκέμβριο του 2022, η διοίκηση της ΔΕΗ σχεδίαζε από το 2025 να την μετατρέψει σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου.
Αύξηση λιγνιτικής παραγωγής ως τον Απρίλιο του 2023
Το σχέδιο που εξετάζει η ΔΕΗ είναι να αυξήσει τη λιγνιτική της παραγωγή σε 6,5 TWh ή ακόμη και σε 7 TWh έως τον Απρίλιο του 2023, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Και τούτο γιατί ο στόχος των 7 TWh προϋποθέτει την ενεργοποίηση του ορυχείου της Λακιάς, το οποίο παλαιά τροφοδοτούσε το συγκρότημα της Καρδιάς, που έχει «σβήσει». Πρόκειται για ένα ορυχείο με χαμηλής ποιότητας λιγνίτη στα εδάφη του οποίου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδίαζε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο.
Σήμερα, η λιγνιτική ενέργεια έχει περιοριστεί στις 2,3 TWh και ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι η παραγωγή να φθάσει στις 4,8 Twh.
Προς το παρόν η ΔΕΗ δημιουργεί απόθεμα λιγνίτη για ενδεχόμενες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν το καλοκαίρι, οπότε αυξάνεται η κατανάλωση ηλεκτρισμού.
Αμφίβολο είναι να θα κλείσουν στο τέλος του χρόνου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- και οι μονάδες 3-4 του συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου, οι οποίες οδεύουν προς παράταση ως τον Απρίλιο 2023 για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της περιοχής, αφού έχουν καθυστερήσει τα έργα. Μπορεί όμως να χρειαστούν και για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Στο αρχικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για φέτος ήταν ως το τέλος του χρόνου να σβήσουν οι μονάδες 1 έως 4 του Αγίου Δημητρίου και η Μεγαλόπολη 3. Ακολουθούσε ως το τέλος του 2023 η απόσυρση της Μεγαλόπολης 4, της Μελίτης και του Αγίου Δημητρίου 5, συνολικής ισχύος 890 MW. Ήδη έχουν κλείσει το Αμύνταιο 1 και 2 καθώς και η Καρδιά 3 και 4.
Πάντως ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την πράσινη μετάβαση παραμένει, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η ανατροπή των αρχικών ενεργειακών σχεδιασμών είναι κοινή σε όλη την Ευρώπη. Οι ΑΠΕ θα χρειαστούν πολλά χρόνια και τεράστιες επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρισμού για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες του συστήματος, ενώ η προσπάθεια υποκατάστασης όλου του ρωσικού αερίου που εισάγει, για παράδειγμα η χώρα μας, με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τρίτες πηγές μπορεί να καταλήξει σε ένα πανάκριβο εγχείρημα χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα, καθώς οι υφιστάμενες υποδομές στη Ρεβυθούσα δεν επαρκούν.
Τι θα γίνει με την τηλεθέρμανση
Το «φιλί της ζωής» που δίνει η κυβέρνηση στον Άγιο Δημήτριο είναι παράλληλα και ζωτικής σημασίας για την συνέχιση της τελεθέρμανσης Κοζάνης, η οποία τροφοδοτείται με θερμικά μεγαβάτ από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και είναι αμφίβολο αν η σχεδιαζόμενη μονάδα συμπαραγωγής ή οι εναλλακτικές λύσεις θα είναι έτοιμες για να καλύψουν τις ανάγκες.
Όλγα Τουφεγγοπούλου με πληροφορίες από το world energy news