Για παροχές ευτελούς ανταπόδοσης μιλά η Γ. Ζεμπιλιάδου
Η πρώτη πολιτική αντίδραση στην εναλλακτική, της μετεγκατάστασης Ακρινής, πρόταση «Παπαθανάση», ήρθε το απόγευμα της Τρίτης από την επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» στο περιφερειακό συμβούλιο Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Η κ. Ζεμπιλιάδου με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης «ανέντιμη» με παροχές «ευτελούς ανταπόδοσης».
Μέχρι σήμερα, τόσο η περιφερειακή αρχή της Δυτικής Μακεδονίας, όσο και η δημοτική αρχή Κοζάνης, συμφωνούν με την «πρόταση Παπαθανάση», αφού ο Περιφερειάρχης ορίστηκε ως αυτός που θα «τρέξει» την πρόταση και ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε δημόσια πως «μετεγκατάσταση δεν πρόκειται να γίνει». Να σημειωθεί πως σε προηγούμενο χρόνο, τόσο το περιφερειακό όσο και το Δημοτικό συμβούλιο, έχουν λάβει ξεκάθαρες αποφάσεις υπέρ της μετεγκατάστασης της Ακρινής.
Η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιάδου δημοσιοποίησε το απόγευμα της Τρίτης μακροσκελή ανακοίνωση για το θέμα της Ακρινής και την «πρόταση Παπαθανάση», που έχει χωρίσει το πολύπαθο χωριό στα δυο. Πολλοί κάτοικοι του χωριού τάσσονται αναφανδόν υπέρ της μετεγκατάστασης, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει όπως η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε και κάποιοι άλλοι, εκτιμώντας πως η μετεγκατάσταση δεν πρόκειται να γίνει, έτρεξαν παρασκηνιακές διαδικασίες για να έρθει επί τάπητος μια εναλλακτική πρόταση, προκειμένου το χωριό να πάρει κάτι ως ελάχιστο αντιστάθμισμα από τα τραύματα της πολυετούς εξορυκτικής δραστηριότητας.
Η κ. Ζεμπιλιάδου στην ανακοίνωσή της μιλά για «μια ανέντιμη πρόταση που την ονόμασαν σχέδιο» και με καυστικό τρόπο αναφέρεται στη μετατροπή της νομοθετικής υποχρέωσης της Πολιτείας, σε ανταλλάξιμη παροχή. «Μια παροχή ευτελούς ανταπόδοσης, επικίνδυνης για την υγεία των κατοίκων, καταστροφικής για το φυσικό περιβάλλον και ολέθριας ως προς την προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης του οικισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζει, στην περιοχή ξεκίνησαν να αναπτύσσονται στο όριο της απόστασης ασφαλείας από το χωριό, μεγάλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1100 Μεγαβάτ, οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί σωρευτικά. «Η υποχρέωση της ΔΕΗ να παραδώσει 120.000 στρέμματα αποκαταστημένης γης, με 55.000 στρέμματα αγροτικής γης, 54.000 στρέμματα δάση και 11.000 στρέμματα λίμνες, διαγράφηκαν μονοκονδυλιά με το νόμο για την απολιγνιτοποίηση του 2021. Έτσι ξένοι και ντόπιοι «επενδυτές» θα κερδίζουν 97 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τα 1100 MW πέριξ της Ακρινής και η Ακρινή θα βάλει στο ζύγι την υγεία των παιδιών της, τη χαμένη της γη και τη ζωή των επόμενων γενιών. Και όλα αυτά για μια παροχή 2,2εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο που είναι από λεφτά αναπτυξιακών προγραμμάτων της Περιφέρειας που έτσι και αλλιώς τα δικαιούνταν. Ένα ανέντιμο σχέδιο, που δίνει εκτός το όφελος και στην Ακρινή το κόστος. Ένα σχέδιο για το οποίο, το τοπικό αλλά και το εθνικό πολιτικό προσωπικό, οφείλει εξηγήσεις στην κοινωνία της Ακρινής, για την οπισθοχώρησή του από την ομόθυμη μέχρι χθες θέση του για την μετεγκατάσταση της» αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης Ζεμπιλιάδου.
Τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν
Μπορεί να ανακοινώθηκε η απολιγνιτοποίηση και να υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο τα προβλήματα της Ακρινής δεν έχουν πάψει. Η κύρια αντιπρόταση της κυβέρνησης, έχοντας στο πλευρό της και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Κοζάνης, στηρίζεται στο ότι λόγω της απολιγνιτοποίησης δεν υφίσταται πλέον λόγος για μετεγκατάσταση.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η έρευνα του Reporters United, την οποία υπογράφουν οι Θοδωρής Χονδρόγιαννος και Σωκράτης Μουτίδης, «τον Μάρτιο του 2011 η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή τον ν. 3937/2011, ο οποίος προέβλεπε ότι η Ακρινή έπρεπε να μετεγκατασταθεί μέσα σε 10 χρόνια το αργότερο, λόγω του ότι γειτνιάζει με λιγνιτοφόρα εδάφη. Το εντυπωσιακό είναι ότι υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, Συνασπισμός, ΛΑΟΣ). Το ίδιο ξεκάθαρη είναι και η αιτιολογική έκθεση. Εκεί διαβάζουμε ότι πρώτον:
«Κρίνεται αναγκαία η µμετεγκατάσταση οικισμών οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται πάνω από κοιτάσματα λιγνίτη, γειτνιάζουν µε αυτά και έχουν υποστεί τις συνέπειες µμιας µμακροχρόνιας εκμετάλλευσης των παρακείμενων λιγνιτικών κοιτασμάτων και των εκτεταμένων αποθέσεων τέφρας, µε αποτέλεσμα την πρόκληση όχι µόνο προβλημάτων υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά κυρίως οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας».
Και, δεύτερον:
«Ειδικότερα, συνέπειες της γειτνίασης αυτής είναι: (α) η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων λόγω της ρύπανσης, καθώς και η πλήρης αποστέρηση της ζωτικής αγροτικής γης προς καλλιέργεια και βιοπορισμό των κατοίκων και (β) η πρόκληση σοβαρών βλαβών στον φέροντα οργανισμό κτισμάτων, σε βαθμό επικινδυνότητας, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων/χρηστών».
Τα παραπάνω δεν λαμβάνονται υπόψιν στην πρόταση «Παπαθανάση», αφού εκ των πραγμάτων είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να μετακινήσει το χωριό, αλλά να προχωρήσει σε αισθητικές παρεμβάσεις με τα ορυχεία να εξακολουθούν να βρίσκονται δίπλα.
Σε όλα αυτά η κ. Ζεμπιλιάδου αναφέρει πως στην Ακρινή τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα πιο οξυμένα, εξαιτίας της κατάργησης των περιβαλλοντικών όρων (Ν. 4872/2021), βασικό σημείο των οποίων ήταν η αποκατάσταση εδαφών, σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή περιβαλλοντικών διατάξεων.
«Στο πλαίσιο αυτό το τοπικό αλλά και το εθνικό πολιτικό προσωπικό οφείλει εξηγήσεις στην κοινωνία της Ακρινής για την οπισθοχώρησή του από την ομόθυμη θέση της μετεγκατάστασης της, η οποία -πέραν όλων των άλλων- αποτελεί και δυσμενέστατη μεταχείρισή της, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οικισμούς με ομοειδή προβλήματα» αναφέρει η επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ». Η ίδια στην εκτενή ανακοίνωσή της αναφέρει μια σειρά λόγων οικονομικών και μη και καταλήγει να χαρακτηρίζει το σχέδιο «επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανέντιμο και καταστροφικό».
Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr