Συναγερμός για την εμφάνιση των κουνουπιών

4 Min Read

Τρόποι προστασίας από τα τσιμπήματα και την μετάδοση επικίνδυνων νοσημάτων

Με την άνοδο της θερμοκρασίας και την αύξηση της υγρασίας, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κουνούπια. Μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Δυτική Μακεδονία, με ψεκασμούς σε περιοχές που αναπαράγονται την εποχή αυτή οι κοινότητες των εντόμων, ωστόσο είναι καθοριστική η τήρηση από τους πολίτες, των οδηγιών για προστασία στις κατοικημένες περιοχές.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

 

Η  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους πολίτες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα τσιμπήματα των κουνουπιών αλλά και τους τρόπους προστασίας. Τα κουνούπια μπορεί να μεταδίδουν με το τσίμπημά τους διάφορα νοσήματα (όπως ελονοσία, λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου):

-αν είναι μολυσμένα

-ανάλογα με το είδος τους.

 

Όσον αφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου, αυτός, μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα των κοινών κουνουπιών (Culex). Αναπαράγονται σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι, φρεάτια ομβρίων υδάτων).Επιτίθενται καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σημαντική συνεισφορά καταπολέμησής τους είναι η μείωση των λιμναζόντων υδάτων.

Το κουνούπι «Τίγρης» (γνωστό ως «Τίγρης της Ασίας») έχει υψηλή υγειονομική σημασία, δεδομένου ότι είναι εν δυνάμει φορέας πολλών αρμποϊών, επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία. Αναπαράγεται σε μικρές υδατοσυλλογές και δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να σημειωθεί πως είναι εξαιρετικά ανθρωπόφιλο, προκαλώντας σημαντική όχληση. Αντίθετα το κουνούπι «Anopheles» μεταδίδει κυρίως τα πλασμώδια της ελονοσίας και τσιμπάει κατά το σούρουπο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Τρόποι προστασίας:

 

Τα κουνούπια γεννιούνται σε στάσιμα νερά. Τα θηλυκά τσιμπούν επειδή χρειάζονται αίμα για να γεννήσουν τα αυγά τους. Ένα κουνούπι μπορεί να γεννήσει μέχρι και 300 αυγά κάθε φορά. Αυτό που θα βγει δηλαδή. η προνύμφη μένει στο νερό για λίγες μέρες και μεταμορφώνεται στο ενήλικο κουνούπι. Όμως στάσιμα νερά υπάρχουν και στο σπίτι μας , στην αυλή μας, στα μπαλκόνια μας.

 

Οι πολίτες θα πρέπει να φροντίσουν περιμετρικά των σπιτιών να μην αφήνουν στάσιμα νερά, είτε σε πιατάκια γλαστρών, λεκάνες, κουβάδες, πλημμυρισμένα υπόγεια  κ.λ.π.. Το συχνό κούρεμα του γρασιδιού υγραίνει το έδαφος και αν αυτό συμβαίνει για μεγάλα διαστήματα μπορεί να αποτελέσει σημείο απόθεσης των αυγών τους. Η προτεινόμενη ώρα για πότισμα είναι το πρωί. Συχνή ανανέωση νερού σε ποτίστρες ζώων, γούρνες, στέρνες. Θα πρέπει να καλύπτονται βαρέλια ή δοχεία με νερό. Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός στάβλων ζώων και κοτετσιών.

 

Μέτρα ατομικής προστασίας:

-Τοποθετούμε σήτες στις πόρτες ,παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

-Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες , αεροζόλ κ.λ.π.) σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.

-Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

-Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών , διότι μειώνεται η δραστηριότητά τους,

Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα:

-μακριά μανίκια και παντελόνια

-ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα

Τα περισσότερα είδη κουνουπιών δραστηριοποιούνται από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

 

Η Τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των φορέων και των πολιτών είναι: 8001124424 (χωρίς χρέωση) και 2310678910 (εσ. 11), όπου μπορούν να αναφέρουν προβλήματα ή πιθανές εστίες κουνουπιών.

5. F_POSTER_MOSQUITOES_SITE


 

Μοιραστείτε την είδηση