Ο ευρωβουλευτής της ομάδας των Ευρωπαίων Αριστερών (The Left) Πέτρος Κόκκαλης, στο πλαίσιο των podcast του «Χ», μίλησε για τις προτεραιότητες της Ευρώπης για το κλίμα, την πορεία της απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία και για την ανάγκη ενημέρωσης των νέων για την κλιματική κρίση.
Τα νέα από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο σε ό,τι αφορά στην ευαισθητοποίηση των νέων για το περιβάλλον είναι θετικά. Πως το σχολιάζετε.
Γνωρίζουμε ότι οι νέοι είναι αυτοί που έχουν κινητοποιήσει και τους μεγαλύτερους για να προχωρήσουν με τις πολιτικές και τις δεσμεύσεις για την πράσινη μετάβαση. Το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, εξάλλου, αφορά τους νεότερους. Φέτος, ζούμε το δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων 160 ετών και το ψυχρότερο από αυτά που θα ακολουθήσουν. Οι νέοι θα τα ζήσουν. Το 2050 θα είμαι 80 ετών. Τα παιδιά μου θα είναι στην ηλικία τη δικιά μου, θα έχουν τα δικά τους παιδιά και είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης. Όλα αυτά οι νέοι τα έχουν καταλάβει και έχουν αναλάβει την ευθύνη να αλλάξουν την κατάσταση από ‘κει που την έχουμε φέρει εμείς, καταθέτοντας τις προτάσεις, αλλά και την αισιοδοξία τους. Κι αυτό γιατί καταλαβαίνουν τις δυνατότητες που έχει πια η ανθρωπότητα με τις νέες τεχνολογίες να αλλάξει τον τρόπο που παράγει και καταναλώνει.
Πως θα έρθουν οι νέοι πιο κοντά στην πολιτική;
Όλες οι κρίσεις είναι αποτέλεσμα του τρόπου που έχουμε οργανώσει το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια συστημική τρωτότητα. Οι Βρυξέλλες έχουν πάντα το πρόβλημα του ελλείμματος επικοινωνίας. Εξαρτάται και από εμάς και από τα μέσα να εμπλέξουμε περισσότερο τους νέους. Το Συνέδριο για το Μέλλον είναι προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο καινούργιος ευρωπαϊκός εκλογικός νόμος θα κάνει πολλά για να δημιουργήσει ένα νέο ευρωπαϊκό εκλογικό δήμο.
Είναι η πράσινη μετάβαση δίκαιη;
Η πράσινη μετάβαση θα αποτύχει, αν δεν είναι δίκαιη. Κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη είναι το ίδιο πράγμα. Αν θέλουμε να πετύχουμε σε μια δίκαιη μετάβαση τώρα, δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς πλατιά συμμετοχή και αίσθηση του δικαίου.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αδικία με τους οικονομικά ασθενέστερους που χρειάζεται να δίνουν πολλά χρήματα για να καταναλώσουν ενέργεια που δεν τους φτάνει, όταν οι περισσότερες εκπομπές έρχονται από τους πλουσιότερες. Υπάρχει και μια διαγενακή ανισότητα. Το καινούργιο ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για το κλίμα είναι μια από τις πολιτικές καινοτομίες που είναι απαραίτητες για να περάσουμε στην οικονομία χωρίς άνθρακα. Το ταμείο για πρώτη φορά συνδέει με δημόσιες επενδύσεις τους οικονομικά ασθενέστερους, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις επενδύσεις που χρειάζονται. Για τα επόμενα χρόνια υπολογίζονται 145 δις που θα έχουν ένα ταβάνι σε σχέση με τις απευθείας επιδοτήσεις και θα κατευθυνθούν κυρίως στους ασθενέστερους. Αυτό θα γίνει μέσω των δήμων που έχουν καλύτερη πρόσβαση.
Πως κρίνεται έως τώρα τη διαδικασία που ακολουθείται στη Δυτική Μακεδονία;
Οι εντυπώσεις μου είναι μεικτές. Είμαι σαφώς υπέρ της απολιγνιτοποίησης. Αλλά εδώ έγινε με τρόπο απότομο από τα πάνω προς τα κάτω χωρίς διαβούλευση. Βλέπω ότι εγκρίθηκε από την Κομισιόν. Αυτό είναι τεχνοκρατικά καλό. Αλλά προφανώς δεν έχει περάσει προς την κοινωνία. Πριν λίγες μέρες μίλησα σε σχολείο της Κοζάνης. Όταν ρώτησα τα παιδιά για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, δεν το γνώριζαν. Όταν οι νέοι δεν έχουν συμμετέχει σε κανένα διάλογο αυτό είναι πρόβλημα. Φρικτό πρόβλημα είναι και η απεξάρτηση από το λιγνίτη και η εξάρτηση από το φυσικό αέριο.
Το σχέδιο της μετάβασης ήρθε από την Αθήνα δύο χρόνια αργότερα. Η δικαιοσύνη χρειάζεται χρόνο συζήτηση και χρήματα. Χρήματα έχουμε, χρόνο δεν έχουμε και συζήτηση μπορούμε να κάνουμε.
Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr