Στάσσης: Θα απεξαρτηθούμε από το λιγνίτη τα επόμενα 4-5 χρόνια

3 Min Read

Αμετακίνητος στον στόχο της ΔΕΗ να απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη τα επόμενα 4 με 5 χρόνια, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην 26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist που έγινε στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου.

Ο κ. Στάσσης εκτίμησε πως η ενεργειακή κρίση σε επίπεδο οικονομικού αντικτύπου δεν καθυστερεί σημαντικά την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και πως οι ανακοινώσεις και οι κινήσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ενέργειας έγιναν προκειμένου να υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια στην χώρα. «Θα πάμε λίγο πιο αργά, έναν με ενάμιση χρόνο περίπου λόγω ενεργειακής ασφάλειας. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου. Αλλά δεν αλλάζουμε τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο μας: θα απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη τα επόμενα 4-5 έτη και είμαστε δεσμευμένοι ως προς αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Μιλώντας για τον κίνδυνο που πιθανά διατρέχει η χώρα μας σε περίπτωση που κλείσει η «στρόφιγγα», είπε πως άλλες χώρες είναι σε πιο δυσμενή θέση μιας και δεν διαθέτουν εναλλακτικές όπως η χώρας μας. «Έχουμε τον ΤurkStream, διαθέτουμε έναν σταθμό LNG, έχουμε τον λιγνίτη και το υδρογόνο. Όταν μιλάμε για ‘κλείσιμο της στρόφιγγας’, μιλάμε για χάος στην Ευρώπη και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα αντιδρούσαν τα διασυνδεδεμένα συστήματα. Στην περίπτωση όμως που η Ελλάδα έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο έλλειμμα, εκτιμώ ότι οι βιομηχανικοί χρήστες θα έπρεπε περιοριστούν, ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους οικιακούς χρήστες» ανέφερε.

Τέλος, όσον αφορά στις ΑΠΕ είπε πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα στο κομμάτι της αδειοδότησης είναι θετικές και πως φωτοβολταϊκά αποτελούν τα 2/3 της παραγωγής και το 1/3 οι ανεμογεννήτριες. «Το ζήτημα της αδειοδότησης παραμένει σημαντικό στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουμε πολλές και καλές εξελίξεις, με αποτέλεσμα τα δικά μας projects να λαμβάνουν αδειοδότηση και να αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το εμπόδιο που συναντάμε τώρα είναι η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Υπάρχει τεράστια ζήτηση κυρίως σε inverter για φωτοβολταϊκά panel που έρχονται κυρίως από την Κίνα» κατέληξε ο κ. Στάσσης.

Όλγα Τουφεγγοπούλου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση