Ο ρόλος των διπλωματούχων μηχανικών του ομίλου της ΔΕΗ στις εξελίξεις της απολιγνιτοποίησης, αλλά και η αναγκαιότητα συμμετοχής των σύγχρονων ΑΗΣ στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής συζητήθηκαν στη συνάντηση που έγινε στο περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Ν. Συλλίρης «ενδεικτικό συμπέρασμα των μέχρι τώρα συναντήσεων είναι η σύγκλιση των απόψεων ως προς την αναγκαιότητα συμμετοχής των τριών σύγχρονων ΑΗΣ (Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη και Πτολεμαΐδα 5) στο σύστημα της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και της συνέχισης λειτουργίας των μονάδων 3 & 4 του Αγίου Δημητρίου για την ομαλή κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της Κοζάνης. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται, με βάση τις διεθνείς και εγχώριες ενεργειακές εξελίξεις, είναι αν μπορεί να γίνει ένας νέος προγραμματισμός μιας «μερικής απολιγνιτοποίησης» με χρονικό προσδιορισμό».
Στη συνέχεια, ο κ. Συλλίρης παρουσίασε εν συντομία τα αποτελέσματα του έργου της ομάδας εργασίας του Τμήματος που αφορούν στην αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη, πέραν της ηλεκτροπαραγωγής, σε προϊόντα εξωηλεκτρικής χρήσης, καθώς εκτιμά ότι ο ρόλος των Διπλωματούχων Μηχανικών, στο ενδεχόμενο προσέλκυσης και ανάπτυξης τέτοιων επενδύσεων, πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ Αθ. Τσαλιάνης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΤΕΕ για τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν ως Σύλλογος σε όλες τις εθνικές δημόσιες διαβουλεύσεις, με αποκορύφωμα τη μελέτη διερεύνησης των επιπτώσεων εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αναφορικά με τη χρήση των λιγνιτικών και υδραντλητικών μονάδων της ΔΕΗ πριν και μετά το 2030, την οποία εκπόνησε ο κ. Παντελής Μπίσκας, Αναπληρωτής Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κατόπιν σχετικής ανάθεσης και χρηματοδότησης από τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ, το 2020.
Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε:
α) η διερεύνηση της επάρκειας του ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) σε περίπτωση ολικής απόσυρσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ),
β) η διερεύνηση της οικονομικής αποδοτικότητας ένταξης νέων μονάδων φυσικού αερίου στο Σύστημα ή της παράτασης λειτουργίας νεότερων λιγνιτικών μονάδων (π.χ. Πτολεμαΐδα 5 ή/και Αγ. Δημήτριος 5 ή/και Μελίτη) μετά το έτος 2028, και
γ) η διερεύνηση της οικονομικής αποδοτικότητας τεχνολογικών λύσεων (π.χ. υδραντλητικοί σταθμοί, νέες μονάδες ΦΑ συνδυασμένου κύκλου) που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες από την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν, επίσης, θέματα όπως η υποστελέχωση της επιχείρησης αλλά και δυνητικές χρήσεις των εδαφών της ΔΕΗ και η προοπτική ανάπτυξης ΑΠΕ σ’ αυτά. Επίσης, έγινε λόγος για τις περιβαλλοντικές τους αποκαταστάσεις και για το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν δίχως εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και χρονικές δεσμεύσεις, για το κόστος λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων και για το ποιος θα το επιβαρυνθεί, καθώς επίσης για τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται και αφορούν τους νέους μηχανικούς που θα ασχοληθούν με τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα.