Με την υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον να ηγείται του νέου κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη, οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να επαναφέρουν μέτρα όπως η χρήση μάσκας για να αποφύγουν την αναγκαιότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων το φθινόπωρο και τον χειμώνα, προειδοποιεί ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Χανς Κλούγκε καλεί τις χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν δράση τώρα για να αποτρέψουν την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας, καθώς η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον κερδίζει έδαφος.
Περί τα τρία εκατομμύρια νέα κρούσματα της Covid καταγράφηκαν στην περιοχή τη Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα, που αντιστοιχούν στο ήμισυ του συνόλου των κρουσμάτων παγκοσμίως. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία διπλασιάσθηκε κατά την ίδια περίοδο και περί τους 3.000 άνθρωποι καταλήγουν από την νόσο κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε.
«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων … την ώρα που η κοινωνία λειτουργεί σχεδόν όπως πριν», είπε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση των πανδημικών σταθεροποιητών, όπως είναι η δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου, πριν από την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων το φθινόπωρο, καθώς και την προώθηση της χρήσης μάσκας και του εξαερισμού.
Αυτά τα μέτρα σταθεροποίησης της πανδημίας θα πρέπει να εφαρμοσθούν τώρα για να αποφευχθούν αυστηρότερα μέτρα, προειδοποίησε. «Δεν πιστεύω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για την κήρυξη lockdown», είπε.
Στ. Κυριακίδου: Τα κράτη-μέλη να προετοιμάσουν τα συστήματα υγείας
Για «ανησυχητική αύξηση» του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες κάνει λόγο η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Υγείας.
Στην επιστολή, στοιχεία της οποίας είναι σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κυριακίδου σημειώνει ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει», υπογραμμίζοντας ότι οι καλοκαιρινοί μήνες πρέπει να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες πριν από το φθινόπωρο και το χειμώνα. Επίσης, τονίζει ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τη διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 παράλληλα με άλλους χειμερινούς ιούς όπως η γρίπη. Επιπροσθέτως, καλεί τα κράτη-μέλη να έχουν έτοιμο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ασφαλή επιστροφή στην εργασία και στο σχολείο, ενώ η επανεισαγωγή αποτελεσματικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (μάσκες, κοινωνική αποστασιοποίηση κ.λπ.) θα πρέπει να εξετάζεται όπου χρειάζεται. Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών συστημάτων θα πρέπει να αποφεύγεται σημειώνει η επιστολή.
Η Επίτροπος αναφέρει ότι η επένδυση σε αποτελεσματικά συστήματα αερισμού σε χώρους εκπαίδευσης και απασχόλησης αποτελεί προτεραιότητα και το καλοκαίρι προσφέρει την ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.
Η Επίτροπος Υγείας εστιάζει στην ενίσχυση των προσπαθειών για εμβολιασμό και τις αναμνηστικές δόσεις, ενώ επισημαίνεται ότι οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει «να προχωρήσουν γρήγορα στη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με ιατρικές παθήσεις».
Επιπροσθέτως, καλεί να κλείσουν τα κενά εμβολιασμού και να προετοιμαστούν «οι μελλοντικές εκστρατείες με βάση τα επερχόμενα προσαρμοσμένα εμβόλια έναντι των παραλλαγών Όμικρον» αναφέροντας ταυτόχρονα ότι τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια «εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά».