Με αφορμή τις καταγγελίες παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και στη χώρα μας από το κακόβουλο λογισμικό Predator, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και το δίκτυο για την ερευνητική δημοσιογραφία Reporters United αποφάσισαν τη δημιουργία ομάδας εργασίας με σκοπό τη δημιουργία και στην Ελλάδα ενός ανεξάρτητου από κρατικές αρχές εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας. Στόχος του θα είναι μεταξύ άλλων η ασφαλέστερη διαδικτυακή καθημερινότητα των πολιτών και η προστασία της επικοινωνίας των δημοσιογράφων και των πηγών τους.
Πρωτοβουλία για ένα Ελληνικό Εργαστήριο Κυβερνοασφάλειας
Με αφορμή τις καταγγελίες παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και στη χώρα μας από το κακόβουλο λογισμικό Predator, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και το δίκτυο για την ερευνητική δημοσιογραφία Reporters United αποφάσισαν τη δημιουργία ομάδας εργασίας με σκοπό τη διαμόρφωση εισήγησης προς τους δυο φορείς για τις προϋποθέσεις δημιουργίας και στην Ελλάδα ενός ανεξάρτητου από κρατικές αρχές εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας αντίστοιχου με το Citizenlab. Το εργαστήριο θα λειτουργεί στα πρότυπα ή και σε συνεργασία με αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως το Citizenlab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας και το Source Protection Programme (Πρόγραμμα Προστασίας Πηγών) του Centre for Investigative Journalism και του Freedom of the Press Foundation. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας των δύο φορέων σε θέματα πολιτικών για την ανοιχτότητα, τα ψηφιακά δικαιώματα και τη διαφάνεια.
Αντικείμενο του Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας θα είναι η διάδοση εργαλείων και εκπαιδευτικών πόρων για την ασφαλέστερη διαδικτυακή καθημερινότητα όλων των πολιτών. Ακόμη, η διάθεση αυτών των εργαλείων θα προσφέρει και στη δημοσιογραφική κοινότητα τη δυνατότητα ασφαλούς διαδικτυακής επικοινωνίας και προστασίας των πηγών, όρων αναντικατάστατων για την άσκηση ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Στην ομάδα εργασίας η οποία θα έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα, συμμετέχουν ο Βασίλης Βλάχος, αναπληρωτής Καθηγητής στο αντικείμενο «Εφαρμογές Ασφάλειας σε Περιβάλλον Κατανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων» στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σωτήρης Ιωαννίδης, αναπληρωτής Καθηγητής, στο αντικείμενο “Σχεδίαση Υλικού Ψηφιακών Ενσωματωμένων, Παράλληλων ή Ασφαλών Συστημάτων Υπερυψηλής Ταχύτητας” στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Σωτήρης Σιδέρης, data editor του Reporters United και του Center for Collaborative Investigative Journalism (CCIJ).
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 37 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία καΙ ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons, είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA, είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute, και είναι μέλος του Open Budget Initiative. Επικοινωνία: Μαριαλένα Μπελίτση 210 2209380, [email protected].
Το Reporters United είναι ένα δίκτυο ρεπόρτερ με σκοπό την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Βασικοί στόχοι του είναι να προωθήσει δράσεις που υποστηρίζουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, να παράσχει υπηρεσίες και εργαλεία υποστήριξης στους ρεπόρτερ, να συμμετέχει σε διασυνοριακές έρευνες και να αποτελέσει σημείο συνάντησης μεταξύ δημοσιογράφων, τεχνολόγων, νομικών και άλλων ειδικοτήτων που συνδιαμορφώνουν τη δημοσιογραφία του καιρού μας.