Στη δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Παιδείας προσφεύγουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί

5 Min Read

Μιλούν για παραβίαση της Αρχής της Ισότητας του Συντάγματος

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Τον δρόμο της δικαιοσύνης ακολουθούν περισσότεροι από 5.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι διορίστηκαν το 2021 και στρέφονται κατά του υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης με αφορμή τους νέους διορισμούς εκπαιδευτικών που έγιναν το 2022 από την ίδια «σφραγισμένη λίστα Γαβρόγλου» που κάλυψε πολλά κενά που υπήρχαν. Οι εκπαιδευτικοί που προχωρούν σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, προσλήφθηκαν από τον ίδιο κατάλογο «Γαβρόγλου» καλύπτοντας τα περισσότερα κενά που υπήρχαν στη νησιωτική κυρίως χώρα. Οι εκπαιδευτικοί είχαν το δικαίωμα για αίτηση απόσπασης και μετάθεσης εκτός τόπου διορισμού στα δυο έτη υπηρέτησης της οργανικής θέσης. Όμως οι νεοδιορισθέντες, οι οποίοι σε βαθμολογία ήταν πιο χαμηλά, καλύπτουν τα περισσότερα κενά που υπήρχαν την ηπειρωτική χώρα.

Ο συνθέτης Χάρης Γκατζόφλιας, ο οποίος διορίστηκε εκπαιδευτικός στην Ρόδο

«Νιώθω αδικημένος και απογοητευμένος από αυτό που έγινε. Διορίστηκα στην Ρόδο και ήλπιζα να έρθω στην Κοζάνη, όπως μου δίνει το δικαίωμα ο νόμος. Όμως με λύπη μου εγώ και άλλοι συνάδελφοι βλέπουμε ότι τα κενά που θα καλύπταμε δεν θα υπάρχουν αφού καλύπτονται από τους εκπαιδευτικούς που προσελήφθησαν τώρα το 2022 και ήταν πολύ πιο χαμηλά από εμάς στην βαθμολόγηση. Το υπουργείο έχει παρανομήσει γι΄αυτό και προχωράμε σε ομαδικές αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα για να διεκδικήσουμε το δικιο μας» λέει στον «Χ» ο συνθέτης Χάρης Γκατζόφλιας από την Κοζάνη. Μαζί με την σύζυγό του και το μικρό παιδί τους μετακομίζουν για την Ρόδο για να βρίσκονται εκεί στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς όμως να γνωρίζουν πότε και αν επιστρέψουν σε κάποιο σχολείο της Κοζάνης.

 

Παραβίαση της Αρχής της Ισότητας του Συντάγματος

Οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί του 2021 κάνουν λόγο για παραβίαση της Αρχής της Ισότητας του Άρθρου 4 του Συντάγματος σχετικά με την μη δυνατότητα αίτησης απόσπασης και μετάθεσης πριν τους νέους διορισμούς 8.586 μόνιμων εκπαιδευτικών τον Αύγουστο. Τονίζουν πως το επίμαχο άρθρο 62 του ν. 4589/2019 που τροποποιήθηκε με το άρθρο 42 ν. 6722/2020, παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, «καθώς μας αντιμετωπίζει άνισα ενώπιον του νόμου σε σχέση με τους υφιστάμενους μόνιμους εκπαιδευτικούς, μη δίνοντάς μας δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης στο ένα έτος υπηρέτησης της οργανικής, όπως εφαρμόζεται σε αυτούς με το άρθρο 8 του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του π.δ. 100/1997 (Α΄ 94). Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ΠΔ 50/96 (παρ. 1 και 2), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 (παρ. 1 και 2) του Π.Δ. 100/97 για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης: «1. (…) απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι εκπαιδευτικοί.

Στέκονται στο γεγονός πως για αυτούς προβλέπεται διετή υποχρεωτική υπηρέτηση της οργανικής θέσης σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπηρετούν ένα έτος. «Είναι πραγματικά αδικία που δεν μας δίνεται η δυνατότητα αίτησης απόσπασης και μετάθεσης γιατί οι οργανικές θέσεις ενδιαφέροντός μας κατά μεγάλη πιθανότητα θα πληρωθούν από τους φετινούς νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο για εμάς μετά τη διετία,  να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε τις οργανικές θέσεις που θέλουμε» τονίζει ο κ. Γκατζόφλιας, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τους νέους συναδέλφους του που προσλήφθηκαν αλλά με την πολιτική του υπουργείου Παιδείας. «Εκπαιδευτικοί που είχαν πολλά μόρια και καλή θέση στον πίνακα του ΑΣΕΠ βρέθηκαν στις εσχατιές της Ελλάδας και σε απομονωμένα νησιά ενώ οι εκλεκτοί του υπουργείου, αν και έσχατοι σε μόρια και προσόντα, βρέθηκαν διορισμένοι σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα και γενικά στον τόπο κατοικίας τους» τονίζει ο ίδιος.

 

Ομαδικές αγωγές από τους εκπαιδευτικούς

Από τους περίπου 11.500 εκπαιδευτικούς, σχεδόν οι μισοί έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα μέσω δικηγόρων σε όλη την χώρα. «Τα ασφαλιστικά γίνονται ανά 50 άτομα μιας και δεν μπορεί να κατατεθεί μια αγωγή που υπογράφουν περισσότεροι όπως μας ενημέρωσαν οι δικηγόροι. Πολλοί από εμάς έχουν αποστείλει την διαμαρτυρία τους και στους κυβερνητικούς βουλευτές ζητώντας να παρέμβουν για να αρθεί η αδικία. Συγκεκριμένα από τους τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης που έλαβαν την διαμαρτυρία μόνο ένας απάντησε και ζήτησε τον αριθμό του τηλεφώνου μου για να με καλέσει αλλά ακόμη τίποτα» πρόσθεσε ο κ. Γκατζόφλιας.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση