Στην Κοζάνη το Σάββατο ο συγγραφέας Ιωάννης Βαβίτσας για να παρουσιάσει το «Μπαντ Λακ»

3 Min Read

Στις 7 το απόγευμα η παρουσίαση στο καφέ «Μπλε Ελάφι»

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Στην Κοζάνη θα βρεθεί το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ο μεγαλωμένος στην Κοζάνη  συγγραφέας του βιβλίου «Μπαντ Λακ» Ιωάννης Βαβίτσας, ο οποίος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το βιβλίο του στο κοινό της πόλης. Μαζί του θα βρίσκονται ο εκδότης του «Χ» και συμμαθητής του Γιάννης Κωσταρέλλας και η συγγραφέας Ελένη Γκόρα.

Ο Ιωάννης Βαβίτσας, διαμένει τα τελευταία 16 χρόνια στην Αθήνα. Η έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Μπαντ Λακ» (κακή τύχη) μόνο κακή δεν είναι για τον ίδιο αφού στην έρευνά που έκανε για να γράψει το μυθιστόρημά του,  βρήκε αρχεία για τον παππού του στον νησί “Ellis” εκεί που βρίσκεται το Άγαλμα της Ελευθερίας. Από το νησί αυτό από το 1892 μέχρι το 1954 πέρασαν περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι πριν πατήσουν το πόδι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις… ιστορίες αυτές θα τις διηγηθεί στο κοινό το ερχόμενο Σάββατο και θα υπογράψει και βιβλία στον κόσμο που θα βρεθεί στο καφέ Μπλέ Ελάφι στην οδό Παύλου Μελά 42 στις 7 το βράδυ.

Η υπόθεση του βιβλίου

Όλα έγιναν τόσο γρήγορα στο γύρισμα του προηγούμενου αιώνα. Μια κηδεία, μια γνωριμία και ένας φόνος. Κάπου εκεί ανάμεσα και ο γάμος τους στην Καλλίπολη. Θα πάρει την απόφαση να φύγει. Ένα κακό συναπάντημα με τον ωκεανό και… «Μπαντ λακ» είναι η πρώτη φράση που θα ακούσει στη Νέα Υόρκη είκοσι μέρες μετά και δε θα την ξεχάσει ποτέ. Δύο γυναίκες θα συνδεθούν με τον ίδιο άνδρα, την ίδια στιγμή, σε δύο ηπείρους. Μέσα από ένα μπουκάλι μπέρμπον όμως, μπορεί και να ζυγίσει τα πράγματα λάθος. Σχεδιάζει την επιστροφή του.«Μπαντ λακ» θα του ψιθυρίσει ο Πίτερ στο αφτί.

Με αυτό του βιβλίο προσπάθησε να αποδώσει μέσα από την τραγική ιστορία του κεντρικού ήρωα του, την κατάρρευση του ιδεώδους του Αμερικανικού ονείρου. «Ενός ονείρου που οδήγησε χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, αλλά και ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ευρώπης, στην αναζήτηση της γης της Επαγγελίας, στην Αμερική. «Που εν τέλει μόνο η γη της Επαγγελίας δεν αποδείχθηκε, ευτυχώς όμως όχι για όλους» τονίζει.

Επίσης ήθελε να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του παππού του, Αχιλλέα Βαβίτσα που το 1905 ξεκίνησε από τη Δεσκάτη Γρεβενών, ως Τούρκος πολίτης καθώς η περιοχή μας ήταν ακόμη υπό Τουρκική κατοχή, για να καταλήξει στο «χωνευτήρι των πολιτισμών» ή «μεγάλο μήλο», τη Νέα Υόρκη.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση