Ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής, διάσωσης, συντήρησης και ανάδειξης του
Εντός 12 μηνών θα ολοκληρωθούν οι σωστικές εργασίες στο πανέμορφο γεφύρι της Σβόλιανης στην Αγία Σωτήρα του Βοϊου, το οποίο εξέπεμπε «SOS» από το 2018. Λόγω των φερτών υλικών που «κατέβασε» το ποτάμι, το αριστερό μέρος του γεφυριού εμφάνισε σημάδι διάβρωσης, η οποία επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να κινδυνεύει.
Το θέμα είχε αναδείξει τον Μάρτιο του 2018 ο «Χ» με τον τότε αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, να δέχεται στο γραφείο
του τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ηλία Τζαβέλα και τον Αργύρη Παφίλη, οι οποίοι παρουσία του διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΕ Κοζάνης Κώστα Γρίβα, ενημερώθηκαν για την έναρξη των διαδικασιών διενέργειας διαγωνισμού για τις εργασίες. Έστω και πέντε χρόνια μετά οι εργασίες ξεκίνησαν.
Ο προϋπολογισμός της αποκατάστασης ανέρχεται σε 74.400 ευρώ. Στο γεφύρι γίνονται εργασίες που θα ενισχύσουν την στατικότητά του, συντήρησης και ανάδειξης του. Επίσης θα γίνει καθαρισμός του καταστρώματός, των πλευρών του και του εσωτερικού της γέφυρας.
Το γεφύρι με την πάροδο των χρόνων, υπέστη διαβρώσεις λόγω της κοίτης του ποταμού που «χτυπούσε» το βάθρο του γεφυριού από τα φερτά υλικά που κατέβασε. Γι’ αυτό και οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην αποκατάσταση του ακροπτέρυγου στην αριστερή πλευρά καθώς και στην αντικατάσταση των φθαρμένων λίθων κι στην συμπλήρωσή τους με αρμολόγημα και σφράγισμα των αρμών.
Το γεφύρι της Σβόλιανης είναι αναμφισβήτητα από τα ομορφότερα και πλέον εντυπωσιακά από στατικής άποψης πέτρινα γεφύρια της χώρας μας. Βρίσκεται 1,5 χλμ νοτιοανατολικά του οικισμού Αγίας Σωτήρας Βοΐου στον άνω ρου του ποταμού Πραμόριτσα.
Είναι δίτοξο και κατασκευάστηκε το 1851 με ενέργειες του πατρός Νικηφόρου Ξενόπουλου για να συνδέσει την Αγία Σωτήρα με τον Δίλοφο, το Δασύλλιο, την Χρυσαυγή αλλά και το βουνό της Τσούκας. Ένας από τους μαστόρους του γεφυριού ήταν ο Γιώργος Αντωνόπουλος από την Αγία Σωτήρα.
Το μήκος του φτάνει τα 26 μ. και το ύψος του τα 8,50 μ. Το μεγαλύτερο τόξο του εδράζεται με περίτεχνο-εντυπωσιακό τρόπο στον απέναντι ψηλό βράχο δημιουργώντας την αίσθηση της φυσικής του συνέχειας.
Το έργο χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις των ΚΑΠ 2020 επενδύσεις Κατηγορία Τομέας Αθλητισμός Πολιτισμός – Τουρισμός – Μνημεία).
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr