Τεράστιες είναι οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή στην περιοχή των Πρεσπών από την ισχυρή χαλαζόπτωση τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου.
Η πυκνή χαλαζόπτωση, σε μέγεθος καρυδιού, συνοδευόμενη με πολύ ισχυρούς ανέμους προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή τοπικών προϊόντων (φασόλια Πρεσπών, πιπεριές Φλωρίνης κ.α.) λίγες μόλις μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή. Παράλληλα, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο του Δήμου, στα φωτιστικά του Δημόσιου φωτισμού αλλά και σε σπίτια, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αυτοκίνητα, σκάφη κλπ.
Από το πρωί της Κυριακής συνεργεία του Δήμου και της Πυροσβεστικής που έσπευσε αμέσως, καθάρισαν το εθνικό δίκτυο από πεσμένα κλαδιά και φερτά υλικά, όμως η κατάσταση το δίκτυο της αγροτικής και δασικής οδοποιίας στις κοινότητες που κυρίως χτυπήθηκαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση (Λευκώνας, Καρυές, Μικρολίμνη, Καλλιθέα, Ανταρτικό) θα χρειαστεί καιρός για να αποκατασταθεί. Ταυτόχρονα καταστράφηκε μεγάλος αριθμός φωτιστικών δημοτικού φωτισμού, πινακίδων και άλλου αστικού εξοπλισμού ενώ καταγράφηκαν ζημιές και σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, σπίτια, αυτοκίνητα κλπ.
Αξιολογώντας τα δεδομένα των καταστροφών στις κοινότητες του Δήμου, ο Δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, απέστειλε αίτημα ζητώντας η πληγείσα περιοχή να κηρυχτεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της θεομηνίας.
Την περιοχή επισκέφτηκε την Κυριακή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχεις Φλώρινας κ. Σωτήριο Βόσδου και πολιτικής Προστασίας κ. Θωμά Μάνο και επιθεώρησαν τις επιπτώσεις της θεομηνίας στην περιοχή.
Το πρωϊ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, μετέβη στην περιοχή, με εντολή του προέδρου κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που διαπίστωσε την ολοκληρωτική καταστροφή σε μεγάλο μέρος της συνολικής καλλιέργειας φασολιών (Φασόλια πλακέ και γίγαντες Πρεσπών, ΠΓΕ) αλλά και άλλων ειδών (πιπεριές, καλαμπόκια, δένδρα κλπ.). Παρ ’όλα αυτά είναι κοινή διαπίστωση σε συνάντηση που έγινε με παραγωγούς ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από μόνες τους δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε καν τα έξοδα παραγωγής τη στιγμή που οι πληττόμενοι δεν θα συγκομίσουν φέτος ούτε τον σπόρο για να σπείρουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο παρ’ότι έχουν κάνει όλα τα έξοδα για τις καλλιεργητικές φροντίδες.