Συνεχίζονται οι προσπάθειες Δήμοι για τη σύσταση φορέα διαχείρισης της λίμνης Πολυφύτου. Μια υπόθεση που κινείται με πολύ αργά βήματα με εμπλεκόμενους τους παραλίμνιους δήμους Βελβεντού, Σερβίων και Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έχει την διαχείριση της λίμνης από το 2012.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Περιφέρεια μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Κατερίνας Δαδαμόγια, των Δημάρχων Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου και Βελβεντού Μανώλη Στεργίου, του Αντιδημάρχου Κοζάνης Δημήτρη Παφίλη κ.α.
Όπως σημείωσε η κα Δαδαμόγια και στη συνάντηση που είχε με τους ψαράδες του Πολυφύτου «ο οργανωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός για τη λίμνη, μέσω του φορέα που συστήνεται σε συνεργασία περιφέρειας και παραλίμνιων δήμων αποτελεί στόχο και θα λύσει πολλά προβλήματα».
Να υπενθυμίσουμε πως με την ολοκλήρωση του φορέα, οι τρεις δήμοι που θα συμμετέχουν, αναμένεται να μπορούν να αντλήσουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και να τους δίνεται το δικαίωμα για μικρές παρεμβάσεις με την άδεια της διεύθυνσης αλιείας. Επίσης, προβλέπεται και η δημιουργία μιας λιμενικής δομής, που θα είναι αρμόδια για την ασφάλεια της λίμνης και θα επιτηρεί αν παραβιάζονται οι όροι αλιείας.
Στα συρτάρια της Αντιπεριφέρειας, υπάρχουν παλαιότερες μελέτες και προτάσεις για χρηματοδοτήσεις στον φορέα ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν, λόγω μεγάλης καθυστέρησης δημιουργίας του φορέα.
Τα προβλήματα των ψαράδων λίμνης Πολυφύτου στο επίκεντρο συνάντησης
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Λίμνης Πολυφύτου, συζητήθηκαν σε συνάντηση των μελών του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου, παρουσία του Βουλευτή Γιώργου Αμανατίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνη Κατερίνας Δαδαμόγιας και του Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου.
O κ. Αμανατίδης ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων αρχικά με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου και στη συνέχεια των αντίστοιχων επαφών του με υπηρεσιακά στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων Αλιείας.
Τα μέλη του Συλλόγου ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες της πρότασης που κατέθεσε για την άμεση ενίσχυση των αλιέων καραβίδας (σε ισχύ βρίσκεται η απαγόρευση της αλιείας καραβίδας ύστερα από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό τον εμπλουτισμό του αλιεύματος)
Επίσης παρουσίασε και τις αναγκαίες υποδομές για την υποστήριξη τόσο της αλιευτικής όσο και της εμπορικής δραστηριότητας των επαγγελματιών αλιέων στη λίμνη Πολυφύτου.
Παράλληλα, στη συνάντηση, συζητήθηκαν τα θέματα των χρηματοδοτικών εργαλείων που αφορούν τους αλιείς, ζητήματα που σχετίζονται με την επιστημονική τους υποστήριξη καθώς και με τον έλεγχο της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας.
Από την πλευρά της η κα Δαδαμόγια επεσήμανε πως οι επαγγελματίες ψαράδες πρέπει να αναπτύξουν την οργάνωση που απαιτείται ώστε να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά προγράμματα και επενδύσουν σε καθετοποιημένες μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας των αλιευμάτων τους.