Στις Συμβάσεις Στρατηγικής Σημασίας θα ζητήσει η Περιφέρεια να ενταχθεί το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης λίμνης Πολυφύτου

3 Min Read

Στην πρόταση να υποβληθεί το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης λίμνης Πολυφύτου  στο Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, θα προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά από σχετική εισήγηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Στο Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, εντάσσονται από την Κυβερνητική Επιτροπή έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα με την  υλοποίηση τους να χρηματοδοτείται μέσω  της αξιοποίησης εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή η κυβέρνηση βλέπει με θετικό μάτι της πρόταση.

Το  έργο είναι  προϋπολογισμού 100εκ. ευρώ, και  αν προχωρήσει και κατασκευαστεί  θα αρδεύσει μια έκταση 37χιλ. στρεμμάτων ενώ θα υποστηρίξει  και το αρδευτικό των Σερβίων 24χιλ. στρεμμάτων με επιπλέον ποσότητες νερού.

Την πρόταση παρουσίασε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος κάνοντας μια μικρή  αναδρομή υποστήριξε πως «ως Περιφέρεια από το 2019 είχαμε πάρει απόφαση να προχωρήσουν οι μελέτες και να ωριμάσει το έργο. Η προετοιμασία ενός τέτοιου έργου είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και χρειαστήκαμε με την ΑΝΚΟ να ξεκινήσουμε από την αρχή γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχε τίποτα. Ότι και να ακούστηκε στο παρελθόν δεν ισχύει. Υπήρχε μόνο μια αναγνωριστική μελέτη. Έπρεπε να το πιάσουμε από την αρχή για να έχουμε σήμερα έτοιμη την προμελέτη αυτού του έργου και να ζητήσουμε την ένταξη του από την κυβέρνηση».

Ο κ. Κασαπίδης πρόσθεσε πως με την ολοκλήρων του  έργου θα υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για τους αγρότες.

«Από το έργο  προβλέπεται να αναπτυχθούν φωτοβολταικές συστοιχίες, που θα υποστηρίζουν τα αντλιοστάσια ώστε να μηδενιστεί το ενεργειακό κόστος άρδευσης» σημείωσε και τόνισε μαζί με τους  αναδασμούς, που είναι σε εξέλιξη και μια σειρά άλλων μέτρων οδηγούμαστε σε μια γεωργία της σύγχρονης εποχής.

Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου ανέφερε πως είναι θετικό ότι συζητείται το θέμα και υπενθύμισε πως το 2014 είχε προταθεί στην λίστα Γιούνκερ και είχε προαπαιτούμενο να έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο προγραμματισμένων και νέων έργων του σχεδίου διαχείρισης λεκανών απορροής Δυτικής Μακεδονίας.

« Έκτοτε το έργο έμεινε στην αφάνεια» ανέφερε παρά το γεγονός πως είχε υποβληθεί για ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Φτάσαμε σήμερα και είναι θετικό ότι υπάρχει ωρίμανση του έργου με πολύ μεγάλη καθυστέρηση όμως. Για να είμαστε ρεαλιστές αυτό που προτείνεται δεν είναι η ένταξη σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα αλλά σε μια λίστα έργων προτεραιότητας, από τα οποία θα παίρνονται κάποια έργα για χρηματοδότηση. Μέχρι τη ένταξη σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός».

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση