«Ο Χρόνος» άνοιξε τη συζήτηση για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία

5 Min Read

Από τα παγκόσμια προβλήματα στις τοπικές λύσεις

Oι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ο τρόπος που ως κοινωνία μπορούμε να διεκδικήσουμε την υλοποίησή τους ήταν το βασικό θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε «Ο Χρόνος» σε συνεργασία με το Γραφείο Πληροφόρησης για την Ελλάδα και την Κύπρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Παρασκευή στο Κοβεντάρειο.

«Οι στόχοι είναι αποτέλεσμα μιας μακρά διαπραγμάτευσης μεταξύ των 193 κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Φανταστείτε 193 κράτη μέλη που προσπαθούν να καταλήξουν σε 17 στόχους» ανέφερε στην εισαγωγή του ο επικεφαλής του Γραφείου Πληροφόρησης για την Ελλάδα και την Κύπρο Δημήτρης Φατούρος. Ο κ. Φατούρος μίλησε για την ιστορία της υιοθέτησης της ατζέντας 2030 το 2015 στη Νέα Υόρκη. «Το γεγονός ότι το σύνολο της ανθρωπότητας ομοφώνως συμφώνησε στους 17 στόχους και στους 169 υποστόχους, είναι από μόνο του συγκλονιστικό. Η ανθρωπότητα αποφασίζει πού θέλει να πάει μέχρι το 2030» είπε ο κ. Φατούρος, που πρόσθεσε ότι με μεγάλη χαρά θα συζητούσε με το Δήμο Κοζάνης την προοπτική της υποβολής έκθεσης στον ΟΗΕ σχετικά με τις επιδόσεις της περιοχής μας στην επίτευξη των στόχων.

ο επικεφαλής του Γραφείου Πληροφόρησης για την Ελλάδα και την Κύπρο Δημήτρης Φατούρος

«Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οι στόχοι είναι για όλη την ανθρωπότητα» είπε από την πλευρά του ο εθνικός συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα Ντίνος Μαχαίρας.  Ο κ. Μαχαίρας μίλησε και για την κλιματική κρίση, την οποία περνάει η ανθρωπότητα και τους τρόπους με τους οποίους οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να συντονιστούν, υιοθετώντας εργαλεία και μέτρα για να την αντιμετωπίσουν. “Η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να είναι δίκαιη και να αφορά όλους” είπε ο κ. Μαχαίρας, σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή μας, ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά από προγράμματα που «τρέχουν» ειδικά για τους νέους, όπως το Eu Teens 4 Green.

ο εθνικός συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα Ντίνος Μαχαίρας

 

 

Για το Δήμο Κοζάνης και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να πετύχει τους στόχους μίλησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Ο κ. Μαλούτας τόνισε ότι πολύ πριν οι στόχοι υιοθετηθούν και αποτελέσουν κοινή παγκόσμια ατζέντα, ο Δήμος Κοζάνης μέσα από τις δράσεις του, όπως για παράδειγμα το κοινωνικό συσσίτιο, είχε αναζητήσει τρόπους για να αντιμετωπίσει τα μείζονα αυτά προβλήματα.

«Η μετάβαση είναι μια σύνθετη διαδικασία, μια κοινωνικοοικονομική μεταμόρφωση που επιβάλει τη συνεργασία όλων και τη συμμετοχή της κοινωνίας» είπε ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης στην παρέμβασή του, ενώ στη διαδικασία αξιολόγησης και των υπαρχόντων δεικτών αναφέρθηκε ο Κώστας Καραμάρκος, σύμβουλος περιφερειακής ανάπτυξης.

ο Κώστας Καραμάρκος, σύμβουλος περιφερειακής ανάπτυξης

Παρεμβάσεις μέσα από σύντομα βίντεο έκαναν στην εκδήλωση και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαρία Σπυράκη και Πέτρος Κόκκαλης. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δυτική Μακεδονία στη φάση που βρίσκεται.

H νομικός Στεφανία Ζούρκα

Δυναμική στην εκδήλωση ήταν η παρουσία της νεολαίας, μέσα από παρεμβάσεις που έγιναν από μαθήτριες των σχολείων της περιοχής, αλλά και τη νεαρή νομικό Στεφανία Ζούρκα. Οι ερωτήσεις ήταν αρκετές και κράτησαν το ενδιαφέρον του κόσμου ζωντανό μέχρι το τέλος της εκδήλωσης που διήρκεσε για δύο περίπου ώρες.

 

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο αρχισυντάκτης του «Χρόνου» Σωκράτης Μουτίδης, ο οποίος στο καλωσόρισμά του ανέφερε ότι «στο «Χρόνο» πιστεύουμε βαθύτατα ότι για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να υπάρχουν δυναμικές τοπικές κοινωνίες. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ως τοπικό μέσο ενημέρωσης το ρόλο μας ως βασικό στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας της Κοζάνης, την οποία υπηρετούμε και για το λόγο αυτό σήμερα ανοίγουμε τη συζήτηση για ένα κορυφαίο θέμα που είναι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ».

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

«Οι στόχοι είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων. Είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω πως ένας αποτελεσματικός και μεταρρυθμισμένος ΟΗΕ θα καταφέρει να επιτρέψει στους ανθρώπους παντού, του σήμερα και του αύριο, να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους».

Γιάννης Κωσταρέλλας – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση