Τιμήθηκαν οι γυναίκες της Πίνδου στον Πεντάλοφο

3 Min Read

Τιμήθηκαν το περασμένο Σάββατο στον Πεντάλοφο οι γυναίκες της Πίνδου από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ήταν μια εκδήλωση τιμής στις γυναίκες εκείνες που έδειξαν ηρωισμό και αυταπάρνηση σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας.

«Εμείς, οι γυναίκες, πηγαίναμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε, με 40-50 κιλά στην πλάτη μας και νύχτα περπατούσαμε και νύχτα κουβαλούσαμε» αφηγήθηκε μια από τις τιμώμενες ηρωίδες, η κ. Αρετή Βούγια, 20 ετών τότε και νιόπαντρη, που θυμήθηκε μετά από προτροπή του Περιφερειάρχη κάποιες από αυτές τις στιγμές.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Στην κ. Βούγια απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, την οποία παρέλαβε λέγοντας «η Ελλάδα μας να είναι περήφανη από τις γυναίκες της Πίνδου». Εκτός από την κ. Βούγια τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν και στις κ. Σοφία Χρυσοστομίδου, Σοφία Μουρούζη, Σοφία Παναγιωτίδου, Ευμορφία Παπαθωμά, που μοιράστηκαν κάποιες στιγμές της εποχής εκείνης.

«Ηρωίδες της Πίνδου, ηρωίδες του Βοίου, σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για ό,τι κάνατε για να κρατήσετε την Ελλάδα ψηλά. Και μόνο που σας βλέπουμε, παίρνουμε δύναμη χαρά και αισιοδοξία. Καταφέρατε να πετύχετε τη νίκη απέναντι σ’ ένα πανίσχυρο στρατό και μας δίνετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα» είπε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό κεφάλαιο του επαναπατρισμού του οστών των Ελλήνων στρατιωτών που βρέθηκαν στο μέτωπο, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει επί θητείας του και προχωρά.

«Δεν ήταν μόνο οι Σουλιώτισσες, αλλά και οι γυναίκες του Πενταλόφου, του Βυθού και άλλων ορεινών χωριών του Βοίου που έδωσαν τη δική τους μάχη και βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε αυτές τις γυναίκες, αποδίδοντάς τους αυτό που τους ανήκει» είπε ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής.

Ομιλίες έγιναν από τους κ. Μπακαϊμη και Μουράτογλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δυσκολίες μέσα από τις οποίες οι γυναίκες της Πίνδου, μάνες, σύζυγοι και αδελφές έδωσαν τη δική τους μάχη και στις οποίες οφείλεται η επιβίωση της Ελλάδας. «Οι γυναίκες της περιοχής ήταν σκληροτράχηλες και είχαν όλα τα γνωρίσματα για να ανταποκριθούν στις αντιξοότητες» ανέφερε ο διευθυντής του Λυκείου Πενταλόφου κ. Μουράτογλου, ο οποίος έκανε αναφορά στις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες των ίδιων των γυναικών.

Οι γυναίκες της Πίνδου σήκωσαν την διοικητική μέριμνα του Ελληνικού Στρατού στους ώμους τους και μέσα σε απόλυτα αντίξοες συνθήκες μετέφεραν όπλα, πολεμοφόδια, τρόφιμα και φάρμακα στην πρώτη γραμμή του μετώπου ακόμα και σε δυσπρόσιτα σημεία ακόμα και εκεί που δεν έφταναν τα μουλάρια. Και αυτό το έκαναν με προθυμία και υπέμεναν με καρτερία χωρίς να διαμαρτυρηθούν το κρύο, το χιόνι και τις εχθρικές σφαίρες. Γι’ αυτό και πήραν τη θέση τους δίπλα στις Σουλιώτισσες, στις Μανιάτισσες και πίσω στο χρόνο μέχρι τις Σπαρτιάτισσες.

 

Όλγα Τουφεγγοπούλου-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση