Με πολλές εντάσεις και φωνές, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας, την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής να προχωρήσει σε άτυπο δημοψήφισμα για το αν επιθυμεί μετεγκατάσταση του χωριού ή την εναλλακτική της μετεγκατάστασης «Πρόταση Παπαθανάση». Πρόκειται για το τέλος ενός από τα επεισόδια του σήριαλ που ονομάζεται «μετεγκατάσταση» και… παίζεται από το 2011 όταν και ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή των Ελλήνων η διαδικασία μετακίνησης του χωριού εντός 10ετίας.
Στο χώρο της συνεδρίασης βρέθηκαν τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής και αρκετοί κάτοικοι του χωριού. Οι εντάσεις προκλήθηκαν κυρίως μεταξύ των κατοίκων, οι οποίοι έχουν μοιραστεί σε δυο «στρατόπεδα»: σε αυτό που επιθυμεί τη συνέχιση των διαδικασιών της μετεγκατάστασης και σε αυτό που προτιμά την πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης στην αρχική του εισήγηση, είπε πως το μέλλον της Ακρινής θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και πως αυτό που θα προκύψει από την κάλπη που θα στηθεί, θα επικυρωθεί στο ακέραιο από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης. Επίσης ανέφερε πως ο όρος δημοψήφισμα ή άτυπο δημοψήφισμα δεν υφίσταται και πως ο σωστός όρος της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί είναι «Καθολική Ψηφοφορία».
«Εμείς ως Τοπικό Συμβούλιο ζητάμε να συμμετέχουν στην διαδικασία και ετεροδημότες με ηλεκτρονικό τρόπο γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Σε αντίθετη περίπτωση να οριστεί μια ημερομηνία που να μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία. Προτείνουμε μια ημέρα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς» ανέφερε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής Χάρης Καζατσίδης.
Το μέλος του ΤΣ Χαράλαμπος Πουτογλίδης, πρότεινε στο σώμα η διαδικασία να γίνει την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου και βάσει του τελευταίου εκλογικού καταλόγου. «Θεωρώ πως έχει κουράσει και έχει βασανίσει τους κατοίκους της Ακρινής γι’ αυτό και δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο και να κλείσουμε το θέμα έγκαιρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης, ο οποίος ανέφερε πως ουσιαστικά το «άτυπο δημοψήφισμα» δεν θα υφίσταται και πως δεν θα έχει «χρησιμότητα». «Έχουμε ψηφισμένο έναν νόμο που η Κυβέρνηση δεν θέλει να υλοποιήσει και έχουμε και μια πρόταση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αν το χωριό αποφασίσει μετεγκατάσταση τότε πως θα προχωρήσουμε;» προβληματίστηκε ο κ. Πουτακίδης, ο οποίος εξέφρασε για άλλη μια φορά την απορία του γιατί το κράτος δεν σέβεται τις αποφάσεις του. Οι εντάσεις δεν άργησαν να προκύψουν μεταξύ των κατοίκων του χωριού με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακοπές προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.
«Το θέμα της μετεγκατάστασης και των εξελίξεων αυτής συμπεριλαμβανομένου και του εναλλακτικού σχεδίου, προέκυψε με συζητήσεις εξωθεσμικές και πίσω από κλειστές πόρτες με ανθρώπους χωρίς την ιδιότητα του θεσμικού και ενδεχομένως από ανθρώπους που εξυπηρετούσαν δικές τους επιθυμίες» επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χάρης Κουζιάκης.
Την διαφωνία του με την διαδικασία εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νόντας Στολτίδης, ο οποίος είπε πως από την στιγμή που υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για μετεγκατάσταση και νόμος της Βουλής τότε δεν χρειάζεται να συζητείται κάτι άλλο. Μάλιστα δήλωσε πως δεν θα συμμετέχει η παράταξή του στην ψηφοφορία.
Εν τέλει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, ενέκρινε την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στη διενέργεια ψηφοφορίας στην Ακρινή μέσω κάλπης με το ερώτημα Μετεγκατάσταση ή Πρόταση του Εναλλακτικού Σχεδίου». Ο Δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε πως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι ίδια με αυτή που έγινε για την επιλογή χώρου του νέου οικισμού που είχαν αποφασίσει οι κάτοικοι το καλοκαίρι του 2012.
Σωκράτης Μουτίδης