Να βρεθεί λύση για τα αγροτικά χέρια ζητούν οι παραγωγοί
Με τις ασυνήθιστες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή ολοκληρώνεται σταδιακά η φετινή συγκομιδή του κρόκου, του «χρυσαφιού» της Κοζανίτικης γης.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει η τελική αποτίμηση της φετινής σοδειάς, ενώ για την ώρα οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης αναμένεται να κάνει σύντομα την αποτίμηση του.
Οι κροκοπαραγωγοί ευελπιστούν ότι η φετινή σοδειά θα είναι μεγαλύτερη από την περσινή, που ήταν μια μέτρια προς κακή χρονιά. Ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν και οι απαισιόδοξες φωνές που έκαναν λόγο για μια κακή χρονιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ετήσια παραγωγή και σε συνδυασμό με τον κορεσμό των χωμάτων στα κροκοχώραφα το φημισμένο προϊόν δέχεται ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα.
Αυτό που σίγουρα προβλημάτισε για μια ακόμη χρονιά ήταν η έλλειψη εργατικών χεριών, ένα πρόβλημα που σύμφωνα με το Βασίλη Μητσόπουλο, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις συγκομιδές. «Οι εργάτες γης φεύγουν προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού φταίει και η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν για να έρθουν στη χώρα, καθώς επίσης και ότι στο εξωτερικό έχουν συνήθως καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καλύτερα μεροκάματα» ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, μιλώντας στην κάμερα του Δημήτρη Στραβού.
Ο κ. Μητσόπουλος ζητά να βρεθεί μια λύση μέσω του οργάνου των συνεταιρισμών.
Όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι του κρόκου, οι πωλήσεις πηγαίνουν εξαιρετικά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, όπου βοήθησε πολύ και ο τουρισμός που φέτος είχε μια πολύ καλή επίδοση. Ο κρόκος είναι περιζήτητος στις διεθνείς αγορές και η παραγωγή εξασφαλισμένη και έτοιμη προς διάθεση. Οι ποσότητες έχουν ήδη προπωληθεί και οι συνεργάτες του συνεταιρισμού έχουν απορροφήσει την παραγωγή.
Φωτογραφίες- συνέντευξη Δημήτρης Στραβού