Συνέντευξη στα podcast του «Χ»
Τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες συζητήθηκε πολύ η επίσκεψη της επιτροπής PEGA στην Ελλάδα σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Εκεί βρέθηκε «Ο Χρόνος» με το Σωκράτη Μουτίδη, ο οποίος συζήτησε στα podcast με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Στέλιο Κούλογλου σχετικά με το σχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις συναντήσεις που είχε στη χώρα μας. Ο κ. Κούλογλου σχολίασε τον τρόπο και την διαδρομή δράσης των κατασκοπευτικών λογισμικών και την στάση και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Στον απόηχο της επίσκεψης της επιτροπής PEGA στην Ελλάδα
Η εισηγήτρια της PEGA έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο της έκθεσης. Αυτό το προσχέδιο είναι το συμπέρασμα από τις αποστολές που έχουμε κάνει σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και η Κύπρος, την τελευταία εβδομάδα.
Το σχέδιο αυτό είναι δυστυχώς και ευτυχώς συντριπτικό για την κυβέρνηση και λέω δυστυχώς για την Ελλάδα γιατί η εικόνα της αμαυρώνεται συνεχώς. Λέω και ευτυχώς διότι αυτή η έκθεση αποσαφηνίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το κύκλωμα των παρακολουθήσεων, εντοπίζει το Δημητριάδη, τους επιχειρηματίες που συνεργάζονταν μαζί του, παρουσιάζοντας το τοπίο και τις πληροφορίες που τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα που αρνούνται να δημοσιεύσουν και λογοκρίνουν.
Που καταλήγετε;
Είχαμε καταλήξει σ’ ένα σαφές συμπέρασμα ότι υπάρχει ολοκληρωμένο κύκλωμα. Ένα παρακράτος που κάνει παρακολουθήσεις και υποκλοπές σε μια πρωτότυπη διεθνώς συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τις τελευταίες δεκαετίες κάποιες μυστικές υπηρεσίες δίνουν εργολαβίες σε ιδιωτικές εταιρίες. Εδώ, η ΕΥΠ δούλευε για λογαριασμό ιδιωτών και οι ιδιώτες με τη σειρά τους δούλευαν για λογαριασμό της κυβέρνησης, παρακολουθώντας αντιπάλους της κυβέρνησης.
Η περίπτωση Κουκάκη είναι χαρακτηριστική. Ο Κουκάκης ερευνούσε οικονομικά ζητήματα και επιχειρηματίες. Άρχισε να τον παρακολουθεί η ΕΥΠ και όταν το κατάλαβε και ζήτησε εξηγήσεις από την Αρχή, η οποία ήταν υποχρεωμένη να του δώσει πληροφορίες, η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο. Στη συνέχεια σταμάτησε να τον παρακολουθεί η ΕΥΠ και άρχισε να τον παρακολουθεί το Predator. Υπάρχει συντονισμός και ενιαίο κέντρο που κατευθύνει τις παρακολουθήσεις.
Η ΕΥΠ με βάση το νόμο μπορεί να σε παρακολουθεί δύο μήνες με δυνατότητα παράτασης άλλους δύο. Σε αυτούς τους μήνες εντόπιζε επαφές και στόχους και στη συνέχεια τους αναλάμβανε το predator, το οποίο μπορούσε να εισχωρεί σε σημεία που δεν μπορεί ο συνηθισμένος τρόπος παρακολούθησης.
Αν δεν υπήρχε η περίπτωση Ανδρουλάκη, δεν θα μαθαίναμε ποτέ;
Αν δεν υπήρχε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, το πιθανότερο είναι ότι η περίπτωση Κουκάκη θα πήγαινε στο βρόντο.
Οι συνάδελφοί σας στην επιτροπή τι σας λένε;
Οι περισσότεροι δεν μπορούν να χαραμίσουν την αξιοπρέπειά τους, κάνοντας τα στραβά μάτια ιδιαίτερα για όσα ζητήσαμε από την κυβέρνηση και δεν πήραμε απάντηση. Πχ. γιατί στην εξεταστική δεν κλήθηκε ο Κουκάκης, γιατί δεν κλήθηκαν οι επιχειρηματίες που σχετίζονται με την Intellexa. Γιατί η εξεταστική δεν ζήτησε από τους παρόχους τηλεφωνίας τους καταλόγους με τα τηλέφωνα που παρακολουθούνται. Ήταν λάθος ότι ο Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν; Ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι ασφαλείας επίκληση των οποίων έγινε. Υπάρχει μια σειρά από ερωτήματα.
Τι θα σημάνει το πόρισμα;
Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα και δεν ζητήσει συγγνώμη, δεν πρόκειται να τελειώσει τίποτα, ούτε και να πειστεί το ευρωκοινοβούλιο. Εμείς, ως επιτροπή, θα πάμε και σε άλλες χώρες και στη συνέχεια θα βγάλουμε ένα πόρισμα που θα πάει σε όλους τους ευρωβουλευτές προς ψήφιση. Αν υπάρχει θέμα παραβίασης του κράτους δικαίου, θα οριστούν διαδικασίες κυρώσεων, όπως συμβαίνει τώρα τελευταία με την Πολωνία.
Πως αισθάνεστε ως δημοσιογράφος με όλα αυτά;
Ως πολίτη με λυπεί βαθύτατα. Ό,τι πετύχαμε το 2015 με την υποδοχή των προσφύγων αλλάζει. Τώρα διαμορφώνεται η εικόνα μιας γαλάζιας μπανανίας, στην οποία η κυβέρνηση κάνει ότι θέλει, ελέγχοντας τη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ και παρακολουθώντας τους αντιπάλους, εσωκομματικούς και εξωκομματικούς, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα και υποκρινόμενη ότι δεν τρέχει τίποτα. Αυτό δεν είναι καλή εξέλιξη.
Ακούστε το podcast εδώ:
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr