Το νέο βιβλίο της Ελένης Γκόρα, «Το βλέμμα του Λύγκα», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο γεμάτο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Η Ελένη γεννήθηκε στην Κοζάνη, σπούδασε κλασική φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού στη δημιουργική γραφή.
Φίλοι του βιβλίου και της συγγραφέα βρέθηκαν στο φυσικό χώρο του βιβλίου για να ακούσουν περισσότερα για τη δεύτερη κατά σειρά συγγραφική προσπάθεια της Ελένης Γκόρα.
«Εύχομαι μέσα από το βλέμμα του Λύγκα να βρείτε διάφορα κομμάτια από τις ζωές που δεν ζήσατε ή ζήσατε ή να δείτε και νέους κόσμους. Το τέλος είναι αναπάντεχο, δεν ήθελα να μοιάζει με τα παραμύθια. Είναι μια νουάρ νουβέλα, της οποίας οι ήρωες βρίσκονται ανάμεσα μας. Η συγγραφή είναι μια μοναδική δουλειά, αλλά πάντα μέσα από τον κόσμο βρίσκεις την πηγή έμπνευσης και τη χαρά» είπε η συγγραφέας.
«Συναρπαστική η ανάγνωσή της. «Ρούφηξα» κυριολεκτικά το δακτυλογραφημένο κείμενο μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο θερινής ραστώνης» γράφει στο Επίμετρο ο αναπληρωτής καθηγητής Σταύρος Καμαρούδης, ο ένας από τους παρουσιαστές του βιβλίου.
Ο κ. Καμαρούδης προσέγγισε το έργο και την ίδια τη συγγραφέα μέσα από την πρωτότυπη προσέγγιση μιας συστατικής επιστολής. «Είναι μια εργατική μέλισσα με πολλή έμπνευση και δουλεύει στην λεπτομέρεια. Συναιρεί ήθη, μουσικές, νύχτες και ημέρες, κόσμου και υποκόσμου, με μια σύγχρονη ευαισθησία και διεισδυτική ματιά. Κάθε ενότητα του σπονδυλωτού μυθιστορήματος προκαλεί τον αναγνώστη και την αναγνώστρια και το βιβλίο διαβάζεται απνευστί» είπε ο κ. Καμαρούδης.
«Το βλέμμα του Λύγκα είναι μια ιστορία μυστηρίου, μέρος της οποίας εκτυλίσσεται στη γειτονική Φλώρινα και είναι σα να μπορούμε να δούμε τα μέρη που περπάτησαν οι πρωταγωνιστές/στριες του βιβλίου και να μπούμε λίγο καλύτερα στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί η Ελένη. Δεν θα πω τίποτα για την πλοκή της υπόθεσης που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαι εδώ για να κάνω spoiler, όπως λέμε στη σύγχρονη αργκό. Θα προσεγγίσω τους γυναικείους χαρακτήρες, που η Ελένη με μαεστρία πλάθει, και ιδιαίτερα τον πρωταγωνιστικό» ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα, μιλώντας για τους γυναικείους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες.
Τους ομιλητές παρουσίασε ο πατέρας της συγγραφέα Χαρίσιος Γκόρας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα, ενώ την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το βιβλιοπωλείο «Η Στοά του Βιβλίου».
Περίληψη του βιβλίου
Καλοκαίρι.
Σε ένα ξενοδοχείο στη Φλώρινα μια οικογένεια γιορτάζει τα πρώτα γενέθλια του κοριτσιού της.
Η γιαγιά του κοριτσιού, η Ουρανία θυμάται τη ζωή της. Κόρη Μικρασιατών γεννημένη στον Βόλο, ερωτεύεται και παντρεύεται τον Αντώνη. Μετακομίζουν στη Λάρισα και τότε η Ουρανία βλέπει το αληθινό πρόσωπο του συζύγου της.
Ο Αντώνης -για κάποιους άλλους Τόνυ- συχνάζει σε καφενεία, οίκους ανοχής, σκυλάδικα και παράνομες λέσχες. Αποκτά ερωμένη, την Μπέτυ Μπένου.
Όταν η Ουρανία το ανακαλύπτει, αποφασίζει να έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της.
Άθελά της μάρτυρας της τελευταίας σκηνής η νεαρή Λυδία με τις φίλες της, που βρίσκεται στο ίδιο ξενοδοχείο, αποφασίζει να αναμετρηθεί με το τυχαίο.
Μια ιστορία μυστηρίου που βουτάει στις ψυχές των γυναικών με διαφορετικούς προσανατολισμούς και κινείται στον άξονα του χρόνου· παρόν, παρελθόν, πάλι παρόν και μετά μέλλον.
Μια ιστορία που την αρχή και το τέλος της τα γράφει η ίδια η ζωή.
Όλγα Τουφεγγοπούλου